• Etusivu
  • Kasvillisuus

Gratinoitu savusuikalekiusaus ja paahdettu raitajuuri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2022
202112_74239.jpg

Kuva: Shutterstock

Perinteinen kinkkukiusaus on monelle lapsuudesta tuttua kotiruokaa. Tämä helppo ja herkullinen arkiruoka on nopea valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa meheväksi. Pouttu Savusuikaleet tuovat makuun miellyttävää savuisuutta ja pecorino-juustokuorrutus antaa viimeisen silauksen. Tarjoile kiusaus etikkapunajuuren sijaan näyttävällä hunajapaahdetulla raitajuurella!

Gratinoitu savusuikalekiusaus 4 hlö

  • 400 g (2 pussia) Pouttu Nopeat Savusuikaleet -lihaa tai muuta lihaa
  • 800 g perunaa tai valmiita perunasuikaleita
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3–4 isoa salottisipulia
  • 4 dl kuohukermaa
  • 150 g pecorino-juustoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

1. Pilko perunat ohuiksi tikuiksi. Lisää pilkotut perunat tai valmiit perunasuikaleet voideltuun uunivuokaan.

2. Pilko valkosipulit ja salottisipulit pieniksi paloiksi ja lisää ne perunoiden joukkoon. Lisää joukkoon savusuikaleet, sekoita seosta ja mausta suolalla sekä pippurilla makusi mukaan.

3. Lisää vuokaan 4 dl kuohukermaa.

4. Viimeistele vuoka pecorino-juustolla ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 1 tunti.

Vinkki: Koristele kypsä kiusaus tuoreella pecorino-raasteella ja silputulla ruohosipulilla!

Kuva: Toptaste Oy
Kuva: Toptaste Oy

Hunajapaahdettu raitajuuri

  • 500 g raitajuurta
  • Oliiviöljyä
  • Hunajaa
  • Suolaa
  • Tuoretta timjamia

1. Pese raitajuuret huolellisesti ja lohko ne neljään osaan. Levitä juureslohkot uunivuokaan ja sekoita mukaan oliiviöljy, hunaja ja timjamin oksat. Lisää ripaus suolaa.

2. Paahda juureksia 175 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia riippuen lohkojen koosta.

Lähde: Toptaste Oy:n tiedote 14.12.2021

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202212_73929.jpg
Anna persoonallinen kukkalahja
Joulutähti(Euphorbia pulcherrima) on Suomen suosituin joulukukka – eikä syyttä!Joulutähti on komea ja juhlava; sen lehdet ovat kulmikkaat, helakanvihreät ja pitkäruotiset. Kellanvihreät kukat ovat oksien kärjissä. Kukintoa ympäröi 10-20 värikästä suojuslehteä, joiden väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Hyvä joulutähti on matala ja tuuhea.Se on myös erittäin monikäyttöinen.
20238_82769.jpg
Muorinkukat (Peperomia)
Huonekasveina kasvatetaan lukuisia, toisistaan hyvinkin poikkeavia muorinkukkalajeja. Usemmiten ne ovat pieniä, ruusukkeellisia ja ruohovartisia mehikasveja, joiden puikelokukinnoissa on hyvin pienet kukat. Muorinkukat ovat kukin omalla tavallaan koristeellisia; joillakin väritys on mielenkiintoinen, toisilla lehden muoto on erikoinen tai se on uurteinen. Kaikki muorinkukat ovat kuitenkin helppohoitoisia.
202112_74018.jpg
Vieläkö kotimaista omenaa saa? Katso myös vinkit omenan käytölle
Tiesitkö, että kotimaista omenaa on saatavissa myös talvellakin? Entä mikä on suomalaisten suosikkiomena?Omena vaatii kypsyäkseen paljon lämpöä ja siksi pohjoinen sijainti voi rajoittaa omenanviljelyä jonkin verran. Omenat kasvavat kookkaiksi, kun elokuu on sopivan sateinen ja kosteutta on maassa riittävästi. Sadosta saadaan laadukas, jos ei ole kasvitauteja, kuten omenarupea tai pihlajanmarjakoita.
20123_30115.jpg
Niittykukat - Kauniit, kotimaiset ja kestävät
Niittykukkia voit kylvää pihan reunoille, puutarhan aukkopaikoille, joutomaille... - tai voit vaikka laajentaa perennaryhmääsi kotimaisilla ja kestävillä kasvilajeilla! Kuvittelehan sora-alueen reunassa, kuivassa paikassa viihtyvän ketoneilikan kukassa - tai upeita unikkoja kukkapenkissä... tai kokonainen niitty väreineen ja perhosineen!Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan, niin saat juuri niissä olosuhteissa viihtyvän niityn - ja pääset pian ihailemaan omaa, upea kukkaniittyäsi! Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä - tai syksyllä syys - lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Niittykukkien suojaksi voi istuttaa myös heinäkasveja.Lue lisää niityn perustamisesta... Niittykasvit viihtyvät mainiosti myös puutarhassa - ne ovat kestäviä ja terveitä, upeita kukkijoita!
202211_80006.jpg
Kestävä nurmikkoseos? Asiantuntija vastaa
Mikä on se kestävin nurmikkoseos, jossa apilaakin seassa ja jota on aikoinaankin käytetty menestyksekkäästi kestävien pihanurmien perustamiseen? Olen kokeillut joitain siemenmerkkejä, mutta niistä tuntuu tulevan vain hentoa (rairuohomaista) nurmea, joka kuolee yhden kesä jälkeen.
20186_53560.jpg
Päärynä
(Pyrus communis)Päärynät ovat vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Villinä niitä kasvaa toisinaan jopa Etelä-Ruotsissa saakka! Hedelmänviljelyn alkuaikoina on myös Suomeen tuotu päärynäpuiden taimia, mutta monet pakkastalvet ovat kuitenkin olleet tuhoisia omenapuuta aremmalle päärynäpuulle. Kotipuutarhoissa päärynäpuita toki kasvatetaan etenkin Etelä-Suomessa, mutta kotipuutarhurit ovat saaneet kestävimmillä lajikkeilla hyviä tuloksia myös pohjoisempanakin. Päärynää muuten viljellään ja lisätään kuten omenapuuta (Malus), jolle ne ovatkin läheistä sukua.Vaikka keväthalla veisi kukinnan, sato ei ehtisikään kypsyä tai hedelmät olisivatkin hieman kitkerän makuisia niin päärynäpuu on kuitenkin aina yksi puutarhan kauneimmista hedelmäpuista. Sen kauniit kukat ja kiiltävät lehdet sekä kaunis syysväri tekevät siitä arvokkaan puun - vaikka sitten ihan vain koristepuuna. Eiköhän se kotitarhuri saa myös päärynäsatoaan nautiskella!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton