• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tunnetko eri tomaattilajikkeet?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.02.2013Päivitetty 22.08.2018
20132_33852.jpg
Tutuin tomaatti on punainen,
mutta
on myös keltaisia ja oransseja tomaatteja.

Lajikkeita riittää
valtavasta pihvitomaatista
pieniin kirsikkatomaatteihin.

Makupommi toimii sellaisenaan
ja salaateissa,
grillattuna,
haudutettuna,
täytettynä…

Lue lisää tomaatista Kasvikortistossa
- tai Keskustelupalstalta!

20132_33853.jpg

Tärkein kasvihuonevihanneksemme on peräisin Etelä-Amerikasta. Tomaatti (Lycopersicon esculentum) kuuluu munakoison ja perunan sukuun, ja siitä on olemassa monia erilaisia muotoja.

Pyöreä punainen tomaatti

Yleisimmän tomaattityypin hedelmä on maukas ja suhteellisen hapokas. Punainen väri tulee lykopeenista, joka suojaa syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Tavallinen tomaatti on pyöreä ja keskikokoinen.
Strategiset mitat: paino 50–100 g, pituus 35–60 mm

Pyöreä keltainen ja oranssi tomaatti

Punaisella tomaatilla on kaksi läheistä sisarta: keltainen ja oranssi tomaatti. Maultaan ne ovat punaisen kaltaisia, mutta niiden väri piristää upeasti esimerkiksi salaatteja. Oranssin tomaatin betakaroteenipitoisuus on jopa kolminkertainen punaiseen verrattuna. Keltainen ja oranssi tomaattiᅠovat miedompia ja makeampia kuin tavallinen tomaatti.
Strategiset mitat: paino 50–100 g, pituus 35–60 mm

Kirsikkatomaatti

Punainen kirsikkatomaatti on kerännyt pieneen kokoonsa nähden paljon makeutta. Se on erittäin maukas ja sopii sellaisenaan naposteltavaksi
Strategiset mitat: paino 10–15 g, pituus 15–25 mm

Luumutomaatti

Punaisen ja keltaisen, soikean luumutomaatin lajikenimi Flavorino kertoo paljon. Siitä onkin tullut monen suosikki täyteläisen makunsa ansiosta.
Strategiset mitat: paino 60–100 g, pituus 40–60 mm

Helmitomaatti

Helmitomaatti ei ole saanut kaunista nimeään syyttä. Se on pieni ja makea tomaatti. Kuten aidotkin helmet, se sopii erityisesti koristeluun.
Strategiset mitat: paino 7–17 g, pituus 25–35 mm

Kuvissa olevien tomaattien lisäksi löytyy mm. pihvitomaatti (suuri, sen halkaisija on noin 10 cm. Pihvitomaatin pinta on uurteinen ja sen hedelmälihassa on useita lokeroita), coctailtomaatti (hieman kirsikkatomaattia isompi), sekä päärynätomaatti (pieni ja päärynän muotoinen).

20132_33851.jpg

Tomaatti on monipuolinen vihannes

Sitä voi syödä sellaisenaan, leivän päällä tai tuoresalaateissa. Tomaatteja voi grillata, hauduttaa tai täyttää –– pihvitomaatit sopivat erityisen hyvin täytettäviksi. Tomaatit sopivat pitsoihin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja.

Vihreät tomaatit ovat omiaan säilöntään. Kirsikkatomaatteja voi tarjoilla sellaisenaan esimerkiksi cocktailpaloina tai juustotarjottimella. Ne sopivat myös mainiosti ruokien koristeluun.

Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille on +13 astetta, mutta liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu.

Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joten sitä ei kannata säilyttää etyleenistä kärsivien kasvisten, kuten kurkun ja yrttien, läheisyydessä.

Lue lisää tomaatista tai vihanneksista ja juureksista laajemmin!

Lähde: Kauppapuutarhaliitto / vihannes.net

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83377.jpg
Juhannustaikoja
Juhannustaika on keskikesän odotettu teko, johon on ehkä syytä suhtautua pilke silmäkulmassa.Kesäpäivän seisauksen tienoille sijoittuvana juhannuksena juhlitaan vuoden lyhintä yötä. Juhannukseen on aina liittynyt samantapaisia uskomuksia kuin pääsiäiseen; noidat, demonit ja muut voimat ovat silloin valloillaan. Viisas osaa suojautua näiltä voimilta ja toisaalta osaa käyttää hyväkseen tietoa maagisista voimista rikkautta tai rakkautta etsiessään. Juhannusyönä nämä salat tosin avautuvat vain niille, jotka malttavat ja osaavat niitä tutkia ja tulkita.
20234_81556.jpg
Mikä vaivaa kukkivaa orkideaa? Asiantuntija vastaa
Kuvan orkdea kukkinut monta vuotta vuodenvaihteen tienoilla kuten nytkin. Alkoi tehdä kukkavanaa joskus marraskuussa, kukkinut jo toista kuukautta.Nyt sen lehdet kellastuivat ihan muutamassa päivässä ja lähtivät irti. Ei mielestäni ole liian märkä, ilmajuuretkin ihan hyvännäköiset. Se on saanut ihan samanlaista laiskanpuoleista hoitoa kuin toinenkin hyvinvoiva. Kastelu upottamalla veteen n. 15–30 min n. 1–2 viikon välein. Satunnaisesti vedessä orkidealannoitettakin. Mullat vaihdettu n. parin vuoden välein.
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
20165_46516.jpg
Herkulliset herneet
Herne (Pisum sativum)Herneet jaetaan pelto- ja tarhaherneisiin. Peltoherneen sato kuivataan ruoka- tai rehuherneeksi. Perinteisiä tarhaherneitä ovat silpoherne, silpoydinherne, sokeriherne, taittoherne ja taittoydinherne. Lisäksi markkinoilla on salattiherneitä ja persiljaherneitä. Kotipuutarhoissa viljellään yleisimmin sokerihernettä ja silpoydinhernettä.Sokeriherneen lajikkeita ovat mm. 'De Grace', 'Tall White', .Silpoydinherneen lajikkeita ovat mm. 'Bikini', 'Disco', 'Dorian', 'Avola', 'Onward'.
202211_80080.jpg
Mitä saniaisia nämä ovat? Asiantuntija vastaa
Mitä saniaisia mahtavat nämä kuvissa olevat olla?
202110_72932.jpg
Voiko pakkanen vahingoittaa pihan kasveja?
Normaalisti kasvit vajoavat syksyllä lepotilaan, joka syvenee aina vaan syvemmäksi ilman kylmetessä tasaiseen tahtiin. Kun syksy on lämmin, niin lepotila ei ole kovinkaan kummoinen. Kasvit ovat todellakin kovilla, kun sää pitkän lämpimän ja vielä hyvin kostean jakson jälkeen äkkiä pakastuu. Vaikein tilanne on kasveilla, jotka eivät luonnostaan ole levinneet kovin pohjoiseen. Erityisen hankalaa on puuvartisilla kasveilla, joiden maanpäälisiä osia ei edes lumi suojaa pakkaselta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton