• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.08.2013
20134_34700.jpg
Houkuttelevan vihreä kurkku on yksi suosituimpia vihanneksiamme. Kevyt ja monikäyttöinen kurkku on omiaan leivän päällä ja salaateissa. Se viilentää ihanasti helteellä, mutta sopii myös lämpimiin ruokiin.

Kurkun ravintosisältö/100 g

Energiaa 10 kcal/40 kJ
Hiilihydraattia 1,4 g
Rasvaa 0,1 g
Proteiinia 0,6 g
Kuitua 0,7 g
C-vitamiinia 8 mg

Lisäksi pieniä määriä A-, B6- ja K-vitamiinia sekä kaliumia.

Kurkku Kasvikortistossa...

Hautapiirroksista suosikkiherkuksi

Kurkkua ovat rakastaneet niin intialaiset, egyptiläiset kuin roomalaiset. Kurkun tarina alkoi Aasiasta, todennäköisesti Himalajan vuoristosta. Kurkku on herättänyt tunteita, sillä sen käyttöä on kuvattu jopa egyptiläisissä hautapiirroksissa ajalta 5000 eaa.

Roomalaiset ja kreikkalaiset toivat kurkun antiikin aikana Eurooppaan, ja Rooman keisari Tiberius oli niin mieltynyt kurkkuun, että halusi syödä sitä ympäri vuoden.

Ruokapöytien tyylikkään viileä herkku saapui Ranskaan 800-luvulla, ja vähitellen sekä kasvihuone- että avomaakurkku ovat valloittaneet sydämet kaikkialla maailmassa.

20134_34699.jpg
Huomio

Huomio

Kurkkuvinkkejä:

Kurkku edistää hiusten kasvua ja estää kynsiä haurastumasta. Sisäisesti nautittuna kurkku vaikuttaa kokonaisvaltaisesti mutta näitä täsmäkonstejakin kannatta kokeilla:

Kosteuttava ja rauhoittava kurkkunaamio Laita purkki bulgarianjoguttia valumaan pariksi tunniksi suodatinpussiin jääkaappiin. Raasta pala kurkkua hienoksi raasteeksi ja sekoita jogurttiin. Levitä kasvoille ja kaulan iholle ja anna vaikuttaa 15–20 minuuttia.

Kirkastava kurkku-avokadonaamio Irrota avokadosta hedelmäliha. Leikkaa kurkusta noin 10 cm pala ja soseuta avokadon kanssa tahnaksi. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa noin 15 minuuttia. Huuhtele pois lämpimällä vedellä.

Kurkkureseptejä:

20134_34697.jpg
20134_34698.jpg

Raikas kurkku-GT
4 cl giniä
12 cl tonic-vettä
kurkkuviipaleita

Sekoita ainekset ja koristele reiluilla kurkkuviipaleilla. Nauti iloisessa seurassa.

Kurkku-jogurttihyytelöt
4 dl maustamatonta jogurttia
4 liivatelehteä
8 cm:n pätkä kasvihuonekurkkua
1 valkosipulinkynsi
0,75 dl fines herbes -sekoitusta (tuoretta rakuunaa, kirveliä ja ruohosipulia)
1 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria
ripaus sokeria
2 rkl jogurtista valutettua nestettä

Mittaa jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodatussuppiloon. Pane valumaan esim. mukin päälle parin tunnin ajaksi. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuori ja halkaise kurkku. Lusikoi pehmeä sisus pois lusikalla. Paloittele kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynsi ja yrtit.

Sekoita valutettu jogurtti, kurkkukuutiot, hienonnetut yrtit ja valkosipuli keskenään. Puserra mausteeksi sitruunaa, ripauta suolaa ja sokeria ja jauha pippuria.

Kuumenna tilkkanen jogurtista valutettua nestettä kattilassa ja sulata siihen puserretut liivatteet. Lisää seos jogurttimassaan.

Annostele maustettu jogurtti pieniin vuokiin tai esimerkiksi kylmällä vedellä kostutettuihin muffinivuokiin. Anna hyytyä peitettyinä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.

Kumoa kurkku-jogurttihyytelöt tarjolle salaatinlehtipedille ja koristele tuorein yrtinoksin. Tarjoa alkupalana esim. palvilampaan tai savukalan kanssa.

Lähde: Vihannes.net
20134_34695.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_69363.jpg
Taimen kasvu vaatii lannoitetta
Pitkän taimikasvatusajan vaativat lajit, kuten tomaatti ja chili, tarvitsevat lisäravinteita taimikasvatusaikana. Jos taimi ei saa tarpeeksi ravinteita, kasvu hidastuu ja pahimmillaan loppuu kokonaan. Ravinteiden puute ilmenee taimessa esimerkiksi hontelona kasvuna.
202112_73997.jpg
Suomalaisten suosikkiomena
Suomessa eniten viljelty omenalajike on Lobo. Lobo on Suomessa hyvin tunnettu omenalajike, jota voisi sanoa jo klassikoksi. Maultaan tämä omena on miellyttävän mieto, mutta aromikas. Kesän aurinkoiset sekä pitkät valoisat päivät ja syksyn viileä napakkuus saavat aikaan omenan miellyttävän maun.
Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Kasvimaan syystyöt
Kasvimaalta on jo kerätty runsaasti satoa, mutta varastoitavien vihannesten nostamista kannattaa viivyttää niiden säilyvyyden parantamiseksi vielä mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi purjon, talvikaalin, lantun ja mustajuuren sadonkorjuuta voi viivästyttää ensipakkasiin asti. Kannattaa myös muistaa, että persiljat ovat kaksivuotisia ja saattavat suotuisissa oloissa talvehtia avomaalla.
20234_81371.jpg
Nappaa ammattilaisen ohjeet kuivakäymälän valintaan mökille
Onpa mökki tai vapaa-ajan asunto kovassa tai vähäisessä käytössä vuoden aikana, on toimiva kuivakäymälä olennainen osa viihtyisyyttä ja ympäristöystävällistä mökkeilyä. Kuivakäymälä kannattaa valita käyttöasteen ja minimaalisten käyttökustannusten mukaan. Kuivakäymälöitä löytyy markkinoilta useampia erilaisia, kuten kompostoivia, erottelevia, polttavia ja jäädyttäviä käymälämalleja. Kuivakäymälä on taloudellinen vaihtoehto, koska sen asentaminen on vesivessaa helpompaa, jätevesien käsittely helpottuu ja etenkin vesilasku pienenee.
20219_72733.jpg
Asiantuntija vastaa: Mikähän kasvi tämä on?
Avomaankurkkujen viereen on ilmestynyt kuvassa oleva paksuvartinen kasvi, joka on tällä hetkellä n. 50 cm korkea ja lehdet ovat kämmenen kokoiset. Näyttäisi alkavan kohta kukkimaan eli haluaisin tietää onko kasvi kova leviämään ja mahdollisesti muutenkin haitallinen.Viime kesänä tällä paikalla oli myös avomaankurkkuja ja erilaisia kurpitsoita, mutta mikään ei kyllä ole siihen päässyt siementämään.
20237_82670.jpg
Kompostoimalla säästät jätelaskussa
Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan 1.1.2016. Sen jälkeen kaatopaikalle ei ole saanut enää päätyä mitään orgaanista ainesta. Pientaloasujien biojätteiden käsittelytavat vaihtelevat kunnittain. Kotikompostointi on aina taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa biojätteiden käsittelyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton