• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkutellaan perunalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
20072_3573.jpg

Rosamunda-peruna Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski

Aurinkoinen ja kuiva kesä tuotti perunaa varastoihin noin viidenneksen vähemmän kuin edeltävä runsassatoinen kesä. Mukulat ovat nyt pienempiä kuin yleensä. Kuivan kesän kasvattama peruna säilyy hyvin. Etuna voi pitää myös sitä, että peruna vastaa nyt suomalaisten yleisiä makumieltymyksiä, koska perunat ovat tärkkelyspitoisia ja jauhoisen kuivia. Perunoiden arvioidaan riittävän entiseen tapaan seuraavaan satokauteen saakka.

Perunaa pikaisesti


Arkiruokana peruna toimii pikaruokana. Perunoiden kypsentäminen kokonaisina voi tuntua hankalalta, mitä se todellisuudessa ei ole. Perunoita saa pestyinä, jolloin ne ovat sellaisinaan valmiita kattilaan tai ne voi kuoria helposti, kunhan hankkii kunnon kuorimaveitsen. Höyrykattilassa tai vedessä voi kypsentää kerralla perunoita niin, että perunoita riittää monen päivän tarpeisiin: salaatteihin, voileiville, uuniruokiin ja kastikeruokien kanssa mikrossa kuumennettaviksi.

Kohta jo puolet suomalaistalouksista on yhden tai kahden hengen talouksia. Muutaman perunan keittäminen kattilassa voi tuntua turhalta, mutta kokeilepa yhdelle kokatessasi mikron käyttöä. Pistele pesty uuniperuna haarukalla ja kypsennä muutaman minuutin ajan mikroaaltouunissa. Lisäkkeeksi riittää esimerkiksi kermaviili, joka on maustettu ja täydennetty palvikinkulla tai savukalalla.

Koululaiset tarvitsevat iltapäiväksi välipalaa. Tähteeksi jääneet, keitetyt perunat maistuvat, kun niitä yhdistelee cocktailtikkuihin kirsikkatomaattien, kurkun ja paprikan kanssa. Pohjaksi voi lisätä palan ruisleipää. Kotimaiset Kasvikset ry:n nettikeittokirjasta löytyy televisiomainoksesta tuttu, supersuosittu Lohkoperunoiden ohje dippikastikkeineen. Nuoriso osaa nämä perunat valmistaa aivan itse.

Suomen peruna-aitat


Ruokaperuna tulee kauppoihin pääosin Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta sekä Hämeestä ja Pirkanmaalta. Perunalajikkeet ovat yhteiseurooppalaisia. Tällä hetkellä perunaa viljellään noin 40 lajiketta. Viimeisten viiden vuoden aikana kasvussa ovat olleet Nicola, Victoria, Rikea, Velox ja Rosamunda. Kasvuympäristön ansiosta kotimaisessa perunassa jäämäriskit ja nitraattipitoisuus ovat olemattoman niukat.

Peruna-asetus uudistui


Uusi peruna-asetus tuli voimaan vuoden vaihteessa. Se säätelee niitä laatutekijöitä, joilla on merkitystä ruokaperunan käyttökelpoisuuteen elintarvikkeena. Aiempaan verrattuna säädökset ovat nyt vähintään yhtä tiukat, osin kiristyneet. Kaiken ruokaperunan tulee olla ruokaperunaksi tarkoitettua lajiketta. Itäneiden perunoiden lisäksi vioittuneiksi määritellään perunat, joiden vioittumat eivät poistu tavanomaisessa kuorinnassa.

Perunoita voidaan myydä hyvinkin erikokoisina, mutta samassa perunaerässä sallitaan vain alle parin sentin heitot läpileikkauksessa. Peruna luokitellaan nyt kahteen laatuluokkaan. Valtaosa myytävästä perunasta kuuluu ykkösluokkaan, ja sen laatuvaatimuksiin ei ole tullut muutoksia. Ainoastaan vaatimus lajikepuhtaudesta on tiukentunut.

Ykkösluokan peruna saa sisältää enintään kaksi painoprosenttia laadullisesti kelpaamattomia perunoita. Kahden kilon pussista saa siis löytyä korkeintaan yksi käyttökelvoton mukula. Esimerkiksi vihertynyt peruna kuuluu hylättäviin. Vihertymisen aiheuttaa valo, jolta perunat kannattaa visusti suojata.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski

Perunafaktaa

  • * Vuonna 2005 suomalainen söi perunaa 62 kiloa. Kulutusluku on pysytellyt suunnilleen samassa viimeiset 15 vuotta. Suuri osa perunasta syödään ammattikeittiöiden valmistamana.
  • Edellä mainitun tuoreen perunan lisäksi perunaa hankitaan kotitalouksiin perunajalosteina, muun muassa ranskanperunoina, lohkoperunoina, perunasoserakeina, pakastesuikaleina sekä kuivattuina perunasoseaineksina ja sipseinä.
  • Perunan osuus vihannesostoista on kiloissa laskettuna 40 prosenttia. Euroissa perunan osuus kotitalouksien vihannesostoista on 16 prosenttia. Luvuista voi päätellä, että peruna on erittäin edullista kautta koko vuoden.
  • Alle 7-vuotiaiden lasten perheissä perunoiden ostot ovat vähentyneet, muissa talouksissa kasvaneet. Kaikkein vähäisintä perunan kulutus on alle 35-vuotiaiden lapsettomissa talouksissa. Pääkaupunkiseudulla perunoiden osuus vihannesostoista on selkeästi pienempi kuin muualla Suomessa.
  • Suomessa saadaan ammattimaisesti viljeltyä perunasatoa noin 750 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä noin kolmannes menee tärkkelysteollisuuden raaka-aineeksi. Loppu päätyy kuluttajan lautaselle yhä useammin ammattikeittiön kautta. Kaupoissa myytävän perunan laatu on kymmenen viime vuoden aikana huomattavasti parantunut.
  • Luomuperunaa viljeltiin viime vuonna noin 400 hehtaarin alueella. Kuluttajille tarjotun irto- ja pussiperunan lisäksi luomuperunaa tarvitaan luomuperunajauhoihin ja -hiutaleisiin. Tällainen luomuperunan jalostus on jokseenkin ainutlaatuista maailmassa.

Perunan värikoodit


Vihreän

väritunnisteen perunat ovat kiinteitä. Ne sopivat kaikkeen, mihin tarvitset kypsänä hyvin koossa pysyviä, kiinteitä perunoita kuten keittoihin, keitetyiksi perunoiksi, laatikoihin ja salaatteihin.


Keltainen

väritunniste kertoo, että perunat sopivat kaikkiin ruokiin ja keitetyiksi perunoiksi.


Punainen

värikoodi kuuluu jauhoisille, helposti soseutuville perunoille, jotka sopivat perunasoseeseen, uuniperunoiksi ja leivontaan.

Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_53887.jpg
Miten puutarhan hoitaminen eroaa kesällä ja syksyllä?
Kesä ja syksy ovat puutarhanhoidon kiireisimpiä ja työntäyteisimpiä kausia. Silloin puutarhasta nautitaan – samaan aikaan hoidetaan kukoistavia kasveja ja valmistaudutaan tulevaan kevääseen ennen talven tuloa. Loppukesän ja syksyn kohokohtia on sadon kypsyminen; ja kaikki luonnon tarjoamat raaka-aineet ja herkut kannattaakin ottaa talteen.Mitä puutarhassa kannattaa tehdä heinäkuussa ja mitä puutarhan hoitoon liittyy loppukesällä sekä syksyn tullessa?
20235_81960.jpg
Ruoste tarhasalkoruusussa? Asiantuntija vastaa
Istutin viikko sitten tarhasalkoruusuja puutarhaan ja tänään löysin muutamasta ruostetta. Otin pois kaikki lehdet, joissa oli näkyvää ruostetta. Ovatko taimet nyt mennyttä vai onko jotain vielä tehtävissä?
20098_18068.jpg
Vuoden vihannesta nyt avomaalta
Tuoreen avomaankurkun käyttö on monille vierasta. Sen sijaan teollisuuden säilömät etikkakurkut tunnetaan, ja ne ovatkin oiva, kirpeä täydentäjä moneen muutoin tasaisen makuiseen ruokaan. Enää säilykekurkut eivät maistu voimakkaan etikkahappoisilta, vaan reseptejä on jatkuvasti muunnettu ajanhenkisiksi. Liemen makeutta on lisätty.Avomaakurkkua kannattaa maistella toisinkin tavoin. Kokeile salaatteihin, voileiville ja perinteisiksi hölskytyskurkuiksi, mutta myös kuumennettaviin ruokiin: keittoihin, täytettynä ja gratinoituna uuniin sekä moussakan tapaan valmistettuna. Pieni määrä omatekoisia kurkkusäilykkeitä mahtuu tavalliseen jääkaappiin, ja kellarin tai kylmiön omistaja voi säilöä kurkkuja enemmänkin.Valitse napakoita, viidestä viiteentoista sentin mittaisia avomaankurkkuja, jotka ovat pinnaltaan rosoisia ja vihreitä. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja kellastuu eivätkä nämä kelpaa tuorekäyttöön tai säilöntään. Nestejännityksensä menettäneet kurkut ovat väärän säilytyksen tulosta. Sadonkorjuun jälkeen viilennetyt kurkut tulee suojata haihtumiselta ja auringolta. Kurkku pysyy laadukkaana, kun se säilytetään viileässä, +8 - +10 asteessa erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä ja tomaateista.
202211_80229.jpg
Kenen pesä? Asiantuntija vastaa
Mikä elukka tai lintu on rakentanut pesän korkealle mökin kurkihirren päälle? Pesä on erikoisen näköinen ja ilmeisesti tyypillinen jollekin elukalle tai linnulle.
202211_80094.jpg
Viikon kysymys: Kuinka nuoren omenapuun voi leikata?
Istutin viime kesänä pienen perheomenapuun taimen. Puu on todella epäsuhta oksiltaan ja kysymys kuuluukin, kuinka minun kannattaa leikata se/ kuinka rankalla kädellä ensi keväänä?
20204_63843.jpg
Kauniit kukkakimput pääsiäiseen
Pääsiäinen on yksi tärkeä sesonki puutarhojen ja kukkakauppojen vuosikalenterissa. Vaikka elämme poikkeusolosuhteissa, kannattaa nyt varsinkin olla tukemassa paikallisia puutarhoja ja kukkakauppoja, ja samalla saada ihanaa piristystä ja iloa kotiin kukkasien muodossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton