• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ehosta nurmikko vahvaan kasvuun

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.05.2013Päivitetty 23.02.2023
20232_57236.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Nurmikko vaatii hoitoa säilyäkseen kauniina. Säännöllinen leikkaus, lannoitus ja kalkitus takaavat nurmen hyvinvoinnin. Odota, että nurmikko kuivuu lumen sulamisen jälkeen, ja anna sen jälkeen kevätlannoitus. Pian on aika korjata myös talvivauriot.

Nurmikon lannoitus

Lannoitustarve riippuu nurmikon käyttötarkoituksesta ja leikkaustiheydestä. Jos nurmikkoa leikataan säännöllisesti ja leikkuujäte on lyhyttä, se voidaan jättää nurmikolle. Leikkuujätteestä palautuu ravinteita hajotustoiminnan seurauksena uudelleen nurmiheinien käyttöön. Tällöin riittää kertalannoitus esimerkiksi pitkävaikutteisella nurmikolle tarkoitetulla lannoitteella.

Nurmikoille tarkoitetuissa lannoitteissa osa ravinteista on heti kasvien käytettävissä, mikä takaa nopean kasvuun lähdön keväällä. Osa ravinteista on hidasliukoisessa muodossa ja siksi lannoitteella saadaan vahvaa kasvua koko kesäksi. Ravinteiden lisäksi mukana on myös humusyhdisteitä, jotka vahvistavat juuristoa.

Jos leikkuujäte kerätään nurmikolta pois, annetaan kesällä tarpeen mukaan lisälannoitus. Lannoitettu, vahvassa kasvussa oleva nurmikko pystyy kilpailemaan paremmin muun muassa sammalta vastaan!

Talvivaurioiden paikkaus

Paras aika nurmikon paikkaukseen on keväällä. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta ja päälle levitetään 1–2 cm kerros multaa. Mullan pinta tasataan haravalla. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Sammaloituneen nurmikon virkistäminen

Sammal ei pysty kilpailemaan terveen ja voimakaskasvuisen nurmikon kanssa. Siksi on tärkeää hoitaa nurmikon kasvupaikan maata. Usein nurmikon sammaloitumiseen on syynä maan liika tiivistyminen, jolloin juuret eivät saa riittävästi happea.

Sammal viihtyy laajalla pH-alueella, mutta nurmiheinät viihtyvät vain hyvin kalkitussa maassa. Kalkitukseen soveltuu nopeavaikutteinen puutarhakalkki, jota levitetään muutaman vuoden välein 10–30 kg/100 m².

Sammaloituneen nurmikon avuksi sopii esimerkiksi Biolan Sammalsyöppö, joka sekä lannoittaa että auttaa pääsemään eroon sammaleesta. (Kuva: Adobe Stock)
Sammaloituneen nurmikon avuksi sopii esimerkiksi Biolan Sammalsyöppö, joka sekä lannoittaa että auttaa pääsemään eroon sammaleesta. (Kuva: Adobe Stock)

Nurmikon tyvialueelle levitettävä kate auttaa sammaloitumiselle altista, tiivistynyttä maata virkistymään. Kivennäismaille, kuten savi- ja hiekkapohjaisille nurmikoille, soveltuu parhaiten katteeksi valmis kompostia sisältävä multa. Humusrikkaalla maapohjalla voidaan käyttää lannoitettua hiekkakatetta: sekoita esimerkiksi 100 litraan hiekkaa 0,5 litraa Biolan Luonnonlannoitetta.

Katetta levitetään noin 1 cm:n kerros lyhyeksi leikatulle nurmikolle. Katteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen.

Kasvualustan ilmastaminen ja nurmikolle lisättävä kate auttaa sammaloitumiselle altista nurmikkoa virkistymään. (Kuva: Adobe Stock)
Kasvualustan ilmastaminen ja nurmikolle lisättävä kate auttaa sammaloitumiselle altista nurmikkoa virkistymään. (Kuva: Adobe Stock)

Yksi ratkaisu sammaloituneiden nurmikoiden hoitoon on Biolan Nurmikon Sammalsyöppö. Se on orgaanis-mineraalinen erikoislannoite, joka lannoitusvaikutuksen lisäksi myös tuhoaa sammaleen. Tuote saa sammaleen kuivettumaan ja ruskettumaan, muttei vahingoita nurmiheiniä tai muita kasveja. Sammalsyöpön hyötymikrobit yhdessä maaperän omien mikrobien kanssa hajottavat kuolleen sammaleen eikä mekaanista poistoa tarvita.

Kaikkein sammaloituneisimpiiin kohtiin voidaan ruiskuttaa esimerkiksi Biolan Nurmikon Sammalveks. Se on nopeavaikutteinen luonnonmukainen nestemäinen erikoislannoite, joka kuivattaa sammaleen nurmikolta jopa vuorokaudessa.

Nurmikon leikkaaminen

Nurmikko on leikattava säännöllisesti. Normaali leikkauskorkeus on noin 4–5 cm. Suositeltavinta olisi leikata kerralla 1/3 nurmiheinän kokonaiskorkeudesta. Jos nurmi on kasvanut tavallista pidemmäksi, sitä ei pidä kerralla leikata vakiokorkeuteen. Toukokuussa, leikkauskauden alussa, nurmikko leikataan kerran viikossa ja parhaan kasvun aikaan jopa useammin. Kuivina kausina on syytä nostaa leikkauskorkeutta ja pidentää leikkausvälejä, koska nurmiheinien juuret ja varsinkin juurenniska ovat arkoja liialliselle kuumuudelle. Syksyllä nurmikko jätetään talvehtimaan noin 5 cm korkuisena.

Lisää nurmikon leikkaamisesta

Nurmikko pitää myös leikata säännöllisesti. (Kuva: Adobe Stock)
Nurmikko pitää myös leikata säännöllisesti. (Kuva: Adobe Stock)

Nurmikon perustaminen

Tuleva nurmikenttä salaojitetaan ja pohjamaa muotoillaan niin, ettei siinä ole vettä kerääviä painanteita. Ennen kylvöä maa kalkitaan ja lannoitetaan. Kalkki parantaa maan rakennetta ja vapauttaa ravinteita nurmiheinien käyttöön. Peruskalkitukseen käytetään esimerkiksi nopeavaikutteista Biolan Puutarhakalkkia maan happamuudesta riippuen 40–100 kg/100 m².

Sopiva peruslannoitus on 30–50 l/100 m²:lle nurmikolle soveltuvaa lannoitetta, kuten Biolan Luonnonlannoitetta. Kalkitus- ja lannoitustarpeen voi selvittää teettämällä maasta viljavuustutkimuksen ennen nurmikon perustamista.

Paras kylvöaika on toukokuussa ja kesäkuun alussa, jolloin maassa on vielä luontaista kosteutta. Nurmikon voi kylvää myös syksyllä, elokuusta syyskuun puoliväliin asti, jolloin nurmiheinät ehtivät taimettua ennen pakkasia.

Nurmikon pinta tasoitetaan, haravoidaan ja jyrätään ennen kylvämistä. Siemenet kylvetään ristikkäisistä suunnista nurmikentän yli. Siemeniä varataan noin 2–3 kg/100 m². Kylvön jälkeen siemenet peitetään kevyesti haravoimalla ja kylvös jyrätään. Kun nurmikko on itänyt, aloitetaan kastelu ja kastellaan aina kerralla kunnolla, jotta kasvualusta kastuu tarpeeksi syvältä!

Lisää nurmikon perustamisesta
Hoitotyöt
pensaat
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
20216_70925.jpg
Tukes tiedottaa: mankotsebivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut mankotsebia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat. EU:n komissio jätti joulukuussa 2020 uusimatta mankotsebin hyväksynnän, joten luvat peruutetaan.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 
20166_46733.jpg
Syysmyrskyn uhreja
Vastaus: Syksyiset tuulenpuuskat ja sade- sekä raekuurotkin saattavat saada pahaa jälkeä aikaan; kuten kysyjänkin puutarhassa. Puiden repeytyneet oksat jättävät portin auki kosteudessa viihtyville tuholaisille ja taudeille - ja riivityt lehdet verottavat kasvin voimia. Etenkin raskasta satoa kantaneelle hedelmäpuulle syysmyrskyn riepotus voi olla todella rankka kokemus. Mitä kotipuutarhuri sitten voi tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton