• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee näyttävä istutusryhmä syksyyn!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82878.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesä on täynnä kukintaa ja kasvirunsautta, mutta riittääkö puutarhassasi kukintaa vielä syksyllä? Via Garden Oy:n pihasuunnittelija Päivi Rahikkaantoi meille ohjeet monivuotisen, syksyllä täyteen loistoon pääsevästä istutusryhmästä. Tutustu, ihastu ja toteuta omassa puutarhassasi.

Näyttävä, mutta helposti toteutettava syksyinen istutusryhmä

AJATUS: Keskikesän ajan ovat tässä ryhmässä pääosissa ruukkukukat. Ruukkuja on oltava vähintään 2 kpl /elementti; halkaisijaltaan ja korkeudeltaan vähintään 50 cm. Ruukut sijoitetaan syyshortensioiden etupuolelle pensaiden väleihin; vaikkapa pihalaattojen päälle. Kun kesäkukat alkavat ilmojen viiletessä nuupahtamaan, niin tämän ryhmän monivuotiset kasvit heräävät loistoonsa!

Vaikeusaste: helppo

Koko: 1 m x 2,5m.
Suunnitelman mukaisia elementtejä voi laittaa vaikka useamman peräkkäin ja jatkaa esimerkiksi koko pääsisäänkäynnin tai pihatien pituudelta.

Paikka: aurinko/puolivarjo

Maaperä: hapan havumulta, kosteutta pitävä. Multasyvyys min. 0,5 metriä.

Kasvit: syyshortensia, pallohortensia, syysleimu, kuunlilja, syysmaksaruoho

Kevätsipulit: valkoinen narsissi, valkoinen papukaijatulppaani,lumikello. Suurissa ryhmissä tulppaanit istutetaan kuunliljojen taakse ja lumikellot kuunliljojen eteen; näin kuihtuvat lehdet jäävät kuunliljojen lehtien alle.

Kesäkukat: korkeisiin ruukkuihin aurinkoisen paikan kasveja, väreinä valkoisen ja punaisen eri sävyt. Painopiste volyymillä (runsaudella), koska monivuotiset kasvit eivät vielä ole parhaimmillaan.

Syyshortensia ja maksaruoho sopivat maljakkoonkin. (Kuva: Adobe Stock)
Syyshortensia ja maksaruoho sopivat maljakkoonkin. (Kuva: Adobe Stock)
Kirjava kuunlilja ja ruukussa oleva krysanteemi täydentävät toisiaan. (Kuva: Via Garden Oy)
Kirjava kuunlilja ja ruukussa oleva krysanteemi täydentävät toisiaan. (Kuva: Via Garden Oy)

Suunnitelman toteutuksessa voit käyttää luovuuttasi valitsemalla oman makusi mukaiset lajikkeet.

Näyttävä, monivuotinen syysistutus. Ryhmän suunnittelu ja toteutus: Päivi Rahikka, Via Garden Oy (Kuva: Via Garden Oy)
Näyttävä, monivuotinen syysistutus. Ryhmän suunnittelu ja toteutus: Päivi Rahikka, Via Garden Oy (Kuva: Via Garden Oy)

Syksyisen ryhmän hoito

Loppukesällä annettu syyslannoite auttaa kasvejasi kestämään talven ja lähtemään taas keväällä uuteen kasvuun. Syksyllä perennat leikataan alas ja kasvualusta siistitään. Keväällä istutusryhmää voi lannoittaa, mutta sitä ei kalkita (hortensat viihtyvät paremmin happamassa maassa). Keväällä myös syyshortensia leikataan, jolloin saadaan yksittäisistä kukinnoista kookkaampia.

VINKKI: Helppohoitoisuutta voidaan lisätä korvaamalla syyshortensia mustilanhortensialla, jota ei tarvitse leikata ollenkaan

Kuunliljoja löytyy useita eri lajikkeita. Ne peittävät kasvaessaan kevään sipulikukkien lehdet, joten kokonaisuus säilyy siistinä ja näyttävänä. (Kuva: Adobe Stock)
Kuunliljoja löytyy useita eri lajikkeita. Ne peittävät kasvaessaan kevään sipulikukkien lehdet, joten kokonaisuus säilyy siistinä ja näyttävänä. (Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät tietoa ja kuvia eri kasvilajeista.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla voit jakaa tietojasi ja keskustella muiden puutarhaihmisten kanssa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_73393.jpg
Allergiaa aiheuttavia huonekasveja
Huonekasvit luovat kotiin vehreyttä ja vaikuttavat yleensä positiivisesti ympäristöönsä. Useat huonekasvit vapauttavat happea ja puhdistavat ilmaa erilaisista epäpuhtauksista, jopa myrkyistä. Niillä on kuitenkin myös omat haittapuolensa: siitepöly, itiöt ja voimakkaat tuoksut voivat tehdä olon tukalaksi. Jotkut kasveista voivat aiheuttaa myös ihottumaa.
20067_325.jpg
Katupuut osana kaupunkikuvaa
Viihtyisyyttä ja käytännön hyötyjäHarvoin tulee miettineeksi katupuiden merkitystä. Ilman niitä kaupunkimme olisivat kuitenkin melko kolkkoja paikkoja. Puut tuovat vehreyttä, toimivat tilan ja näkymien rajaajina ja luovat viihtyisiä keitaita rakennusten ja rakenteiden kyllästämään maisemaan. Yksittäinen puu voi toimia katseen vangitsijana ja maamerkkinä. Suuret puut puhdistavat ilmaa, sitovat pölyä ja vaimentavat melua sekä tarjoavat asuinympäristön monille eläimille. Ensimmäiset katupuut on istutettu myös osin paloturvallisuuden nimissä: levennetyille kaduille tarvittiin puita suojaamaan kaupunkeja nopeasti leviäviltä tulipaloilta, kuten Tampereen Hämeenpuistonkin historia kertoo.
20236_82346.jpg
Siistit ja ekologiset kuivakäymälät
Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.
20228_79410.jpg
Voiko tuijia istuttaa kohopenkkiin? Asiantuntija vastaa
Tavoitteena on saada näkösuojaa pihan reunaan. Onko teoriassa mahdollista istuttaa tuijia pienistä muurikivistä rakennettuun kohopenkkiin onnistuneesti? Tonttimme reunassa kulkee valokuitukaapeli melko pinnassa (kaapelin tarkasta sijainnista ei valitettavasti ole merkittyä karttaa, joten sitä täytyy vain varoa) siinä, mihin olisi toiveissa istuttaa kaksi riviä tuijia näkösuojaa tuomaan.Alueet ovat kooltaan noin 1,6 x 1,7 m sekä 2,5 x 3,8 m – korkeuseroa pienemmällä alueella on 0,2 m ja isommalla alueella 0,5 m. Tämä on tontin raja-aidan ja talon välinen tila. Tuijat ovat ostohetkellä noin 1,8 m. Koska maata ei voi kaivaa auki, vaihtoehtona on vain pihamuurikivistä rakennetut istutuspenkit. Kuinka korkean "muurinreunan" tulee olla, jotta tuijat pärjäävät, ja olisiko istutuskehikko pohjaton / minkälaisella pohjalla? Ja onko tuijien toteutus näillä reunaehdoilla mahdollista ylipäänsä? Mikäli tuijat eivät pärjää näissä olosuhteissa, mikä olisi vaihtoehtoinen istutettava ratkaisu (mielellään ikivihreä)?
20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten?
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
20091_14784.jpg
Johdoton akkupensasleikkuri säästää aikaa ja vaivaa
Kuusiaitaa on perinteisesti leikattu kevättalvella, suojasäällä, ennen uuden kasvun alkua. Aita kannattaa leikata ylöspäin kapenevaksi, jolloin se kerää talvella vähemmän lumikuormaa. Kuusentaimien latvat katkaistaan vasta, kun taimet ovat kasvaneet halutun korkuisiksi. Latvojen leikkaaminen hidastaa lopullisen korkeuden saavuttamista.Bosch-akkupensasleikkurit toimivat ilman sähköjohtoa. Ne katkaisevat jopa keskipaksut oksat nopeasti, koska terästerän leikkuureuna on timanttihiottu. Näin taataan siisti leikkuujälki. Keveys ja kätevä muotoilu helpottavat osaltaan työskentelyä.Vakiovarusteena toimitettavat litiumioniakut turvaavat pitkän käyttöajan, ja älykäs anti-blocking-toiminto takaa voimakkaan ja lukkiutumattoman työskentelyn.Lisää pensasleikkureista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton