• Etusivu
  • Rakentaminen

Kierrätetään paperit ja kartongit

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.10.2013Päivitetty 25.10.2016
20166_46733.jpg

Voiko kaikki paperituotteet tunkea sellaisenaan kierrätykseen?

Vastaus:

Kaikki paperi, joka tulee postiluukusta tai -laatikosta, kelpaa paperinkeräykseen. Kaupasta hankittavat pahviset tuotepakkaukset kuuluvat puolestaan keräyskartongin joukkoon. Kaiken puhtaan ja kuivan paperimateriaalin voi siis aina kierrättää; lajittelemalla keräyspaperit oikein säästät rahaa ja luontoa!

Paperia ja kartonkia kierrättämällä voit pienentää jätehuoltokustannuksia. Samalla pidät huolta ympäristöstäsi ja hidastat ilmastonmuutosta, koska kaatopaikalle päätyy vähemmän haitallista metaania tuottavaa jätettä. Keräyspaperi ja -kartonki ovat teollisuudelle tärkeää raaka-ainetta, jota hyödyntämällä voidaan säästää puuta.

Taloyhtiöillä on keräysastiat, joiden tyhjennyksistä huolehtii pääsääntöisesti itsenäisesti toimiva keräysyhtiö. Muut vievät keräyspaperinsa ja -kartonkinsa alueellisiin keräyspisteisiin, joista vastaa Paperinkeräys Oy.

Huomio

Huomio

Keräyspaperiastiaan voit laittaa:

  • Sanoma- ja aikakauslehdet
  • Mainosposti
  • Uusiopaperit
  • Kaikki kirjekuoret
  • Värilliset ja valkoiset kopio- ja tulostepaperit
  • Puhelin- ja tuoteluettelot
  • Pehmeäkantiset kirjat
  • Valkoiset paperikassit

HUOM! Niittejä tai klemmareita ei tarvitse poistaa lehdistä

Tärkeää:
Ethän niputa lehtiä narulla tai pakkausteipillä
Ei muovikasseja eikä ruskeita paperikasseja

Entä kartongit?

Kartonki tulee lajitella erikseen, sillä talteen kerättyä keräyskartonkia voidaan käyttää vain kartonkiteollisuuden raaka-aineena. Kotikeräyspaperista ja nestepakkauksista valmistetaan erilaisia lopputuotteita. Käytettyjen tölkkien käsittely kartonkitehtaalla edellyttää tekniikkaa, jolla tölkkien paperikuitu voidaan erottaa muovista ja alumiiinivuorauksesta.

Huomio

Huomio

Keräyskartonkiastiaan kuuluvat:

  • Keräyskartonkiastiaan voit laittaa puhtaat, kuivat ja sisäkkäin pakatut:
  • Aaltopahvit
  • Kartonkitölkit (esim. maito-, mehu-, piimä) muovikorkkeineen
  • Kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset (esim. muro- ja keksipaketit)
  • Paperipussit ja –kassit
  • Pizzalaatikot ja munakennot
  • Kartonkiset kertakäyttöastiat
  • Wc- ja talouspaperirullien hylsyt
  • Muovipinnoitetut käärepaperit (esim. kopiopaperin kääreet)
  • Juomien kartonkiset monipakkaukset (esim. sixpackit)

Tärkeää:
Litistä pakkaukset ja laita ne sisäkkäin.
Pakkaa maito- yms. tölkit litistettyinä yhden tölkin sisään.
Ei muovipusseja eikä styroksia.

Miten toimitaan lahjapapereiden kanssa?

Lahjapaperit eivät valitettavasti kelpaa kotikeräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, koska ne sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja. Ne voivat myös olla folio- tai alumiinipaperia, jota ei voida hyödyntää uuden paperin raaka-aineena. Lahjapaperit kuuluvat siis sekajätteeseen.

Lähde: www.paperinkerays.fi

Puutarha.netin Kysy, vastaamme -palstalla vastataan jäsenten esittämiin kysymyksiin. Viikon aikana asiantuntijamme vastaavat 5 kysymykseen (1 kysymys/jäsen/viikko). Kaihertaako jokin kasveihin, puutarhaan tai sen hoitoon liittyvä asia mieltäsi?

Katso, onko joku kysynyt jo samaa - ellei, niin esitä kysymys asiantuntijoillemme. Saat viestin sähköpostiisi, kun kysymykseesi on vastattu.

Ohje

Ohje

Kysyttävää kasveista tai puutarhasta?

Puutarha.netin Kysy, vastaamme -palstalla vastataan jäsenten esittämiin kysymyksiin. Viikon aikana asiantuntijamme vastaavat 5 kysymykseen (1 kysymys/jäsen/viikko). Kaihertaako jokin kasveihin, puutarhaan tai sen hoitoon liittyvä asia mieltäsi?

Katso, onko joku kysynyt jo samaa - ellei, niin esitä kysymys asiantuntijoillemme. Saat viestin sähköpostiisi, kun kysymykseesi on vastattu.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20135_35084.jpg
Nyt kukitetaan opintonsa päättävät
Tiedote: Kauppapuutarhaliitto
20072_3585.jpg
Yrttien kertomaa
Yrtit ovat nykyään erittäin käytettyjä kasveja sekä mausteina että rohtoina. Vahvat tuoksut ovat kiehtoneet jo pitkään, ja yrtit ovatkin saaneet menneinä aikoina symbolisia merkityksiä. Niiden välityksellä on kerrottu mielialoista ja tunteista sekä viestitetty erilaisia toivotuksia. Eri maiden ja eri aikakausien tulkinnat eroavat hieman toisistaan.Tässä muutamia tärkeimpiä yrttejä ja niiden viestit:
20116_26501.jpg
Luonnonkasvit kotipihassa?
Kasvien ystävän matkaan tarttuu usein pieniä alkuja tienpenkoilta ja metsäretkiltä - jopa matkoilta. Saako näin tehdä? Menestyvätkö luonnonkasvit puutarhassa?Kotimaista alkuperää olevat luonnonkasvimme ovat kestäviä, ilmastoomme ja paikan maaperään sopeutuneita. Ne tarjoavat mainiosti kestävän perustan myös kotipuutarhalle! Luonnonkasvien lisäksi voi sitten istuttaa harvinaisuuksia ja erikoisuuksia. Ne menestyvätkin parhaiten istutettuna muiden kasvien suojaan; joko kestävämpien pensaiden joukkoon tai maanpeittokasvien ja muiden perennojen vierelle.Monet luonnonkasvimme ovat hyvin näyttäviä myös puutarhan kukkatarhassa. Kasvit kannattaa kuitenkin aina istuttaa alkuperäistä kasvupaikkaa muistuttavaan paikkaan; hiekka‑ tai moreenimaahan valitaan kasveja, jotka tiedetään luonnostaan kasvavan tällaisissa paikossa. Näin saadaan luonnollinen ja helppohoitoinen, sekä tällaisessa paikassa menestyvä kokonaisuus. Jos puutarhassa on puolestaan varjoista, lehtomaista metsää, niin sinne perustetaan metsäpuutarha - ja istutetaan lehdossa viihtyviä luonnonkasveja. Niiden joukkoonhan sopii sitten istuttaa muualtakin kotoisin olevia lehtometsän varjoperennoja. Samalla tavalla käydään läpi kaikki puutarhan kasvupaikat ja muutetaan ne luonnollisiksi, vain ihmisen ohjaavaa kättä tarvitseviksi puutarhakasviyhdyskunniksi.
20085_11023.jpg
Parhaat päiväni pihalla -kirja
Kirjoituksia puutarhastaIntohimoisen viherturaajan humoristiset tekstit kertovat pienten ja suurten ihmeiden puutarhasta, jossa kokemus opettaa ja luonto yllättää. Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan jalo asenne.Siinä missä työelämä kyykyttää ja nöyryyttää lyhytkestoisten työsuhteiden ja monenlaisen kritiikin muodossa, puutarha ei kohtele tekijäänsä huonosti. Puutarha ei syrjäytä, lomauta eikä nöyryytä, vaikkei juolavehnää jaksaisikaan helteellä riipiä tai päivystää ruusupenkkiä sekatöörit kädessä. Vaivihkaa voi pihan rikkaruohoista tai maaperän pH-arvoista ehkä tehdä johtopäätöksiä, mutta pihan asukit eivät hiosta hoitajaansa palautekeskusteluihin tai YT-neuvotteluihin. Puutarha jakaa tasaisen reilusti optioita jokaiselle, ja kunnon komposti takaa vakaammat kasvunäkymät kuin yksikään talousguru. Ja tiedoksi kaikille luovuuttaan tai elämän tarkoitusta etsiville: kokeilkaa puutarhaa, vaikka kuinka pientä. Edes kerran.
202211_80267.jpg
Kukkasipulien kylmäkäsittely ja istutus vasta keväällä? Asiantuntija vastaa
Olemme muuttamassa omakotitaloon maaliskuun alussa ja sormet syyhyävät päästä keväällä puutarhan hoitoon. Syksyllä en pääse sinne kuitenkaan kukkasipuleita istuttamaan, joten haluaisinkin tietoa, pystyykö sipuleita huijaamaan? Eli laittaisin kukkasipulit multaan astioihin ja astiat kylmäkellariin. Istuttaisin sipulit maahan sitten alkukeväästä. Onnistuuko näin tai kannattaako ainakin kokeilla?
20238_82908.jpg
Viikon kysymys: Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa?
Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton