• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sineraaria - tai senetti?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.04.2019
20152_42281.jpg

(Pericallis x hybrida) / (Sececio pericallis)

Väriloistossaan vertaistaan hakee sineraaria kukkiessaan
- kaamoksen keskellä valaisevat sen värit kirkkaat ja raikkaat koko kodin hehkullaan!

Päivänkakkaraa muistuttava, kevättalven ja kevään värikäs kukkija on säilyttänyt paikkansa ruukkukukkien joukossa vaikka suurta suosiota se ei olekaan saavuttanut.

Usein sineraaria -nimellä myydään sekä sineraariaa (Pericallis x hybrida) että niin ikään Pericallis -sukuun kuuluvaa senettiä (Senecio pericallis / Pericallis x hybrida Senetti series / Cineraria Senetti Series). Samat hoito-ohjeet koskevat kuitenkin sekä sineraariana että senettinä myytäviä kukkia, eikä niillä käytännössä ole kuluttajalle näkyviä eroavaisuuksia.

Sineraarialla tai senetillä (kaupallisen lajikeryhmän mukaan) on päivänkakkaramaiset kukat. Yhteistä niille kaikille on loistavat värisävyt! Saatavana niin yksivärisiä kuin valkokirjaviakin lajikkeita: väreinä mm. sininen, sinivalkoinen, violetti, violettivalkoinen tai aniliini (kirsikanpunainen tai fuksianpunainen). Lehdet ovat himmeänvihreät.

Sineraaria on periaatteessa helppohoitoinen kasvi. Sitä voi kasvattaa ruukuissa tai kukkapenkissä - ja se viihtyy puolivarjossa ja auringossa. Kasvi pitää viileästä ja ilmavasta kasvupaikasta - ja kestää syksymmällä pientä pakkastakin. Vain kastelun suhteen se vaatii tarkkuutta. Sineraariaa tulee kastella säännöllisesti ja tasaisesti; vain pintamulta saa välillä vähän kuivahtaa. Viileällä ilmalla kasvi kestää pienen kuivahtamisenkin paremmin. Märkyydestä se ei kuitenkaan pidä. Lannoitus joka toinen kastelukerta.

Kukkineet kukat kannattaa poistaa, sillä muuten voi kukinta tauota. Liian kuuma ilma sekä kasvualustan kuivahtaminen voi myös keskeyttää kukinnan.

Huomio

Huomio

Sineraaria lyhyesti:

Kasviryhmä: Kesäkukat, kausikasvit
Korkeus: (15)30-50 cm
Kukinta: Kesä-elokuu
Kasvualusta: Ravinteikas, ilmava multa
Kastelu: Tasainen ja kerralla runsas kastelu. Anna pintamullan kuitenkin kuivahtaa kasteluiden välillä. Liikakastelu mädännyttää juuret ja kuivahtaminen heikentää kukintaa. Pitää runsaasta ilmankosteudesta, mutta ei lehtien kastelusta/sumuttamisesta.
Kasvupaikka: Aurinkoinen (ei paahde), suojainen kasvupaikka (kestää normaalia sadetta). Viihtyy viileässä Huom. Hallanarka keväällä.

Tiesitkö tämän sineraariasta?

Sineraariaa kasvatetaan ja käytetään meillä yksivuotisena kesäkukkana, mutta... viileässä ja valoisassa paikassa, niukalla kastelulla se menestyy pitempäänkin (periaatteessa kasvi on asterikasveihin kuuluva ikivihreä perenna). Kukinnan päätyttyä voit leikata kasvista 50 % ja istuttaa hieman isompaan astiaan. Kukinnan pitäisi alkaa uudelleen 3-4 viikossa, kunhan ilma on yötä päivää sopivan viileää. Ilmojen salliessa kukinta saattaa jatkua ja jatkua... Kasvia on tietojemme mukaan lisätty tähän asti siemenistä, joten uskoisimme myös oman kylvöksen onnistuvan. Kannattaa siis sitäkin kokeilla!

Sineraaria vai senetti? Kaunis kuitenkin!
Sineraaria vai senetti? Kaunis kuitenkin!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_79942.jpg
Haavan siirtoistutus? Asiantuntija vastaa
Haluan siirtää pieniä haavan taimia metsästä omaan puutarhaan. Huomasin, että löytämäni taimet ovat joko vesoja katkaistuista puista tai sitten kasvoivat isommista juurista ylöspäin. Jos otetaan pätkä tuosta juuresta mukaan, onnistuisiko siirto? Ja jos, kuinka pitkä sen juuripätkä pitaisi olla?
202111_73888.jpg
Vesistöjä rehevöittävillä arvoravinteilla ruokaa sinne, mistä nälkä pakottaa lähtemään
Tutkijoiden mukaan ravinteiden globaali jakamis- ja kiertotalous torjuisi luontokatoa ja nälkää. Ravinnevientiä edistäisi planeettavaluutta, maapallon kantokykyä kunnioittava reilun talouden malli.
Puun juuret rikkovat asvaltin
Viikon kysymys: Männyn juuret rikkoneet asfaltin pihalla?
Iso mänty on rikkonut juurillaan piha-alueen parkkipaikan asfalttia taloyhtössämme. Juuret ovat noin 15 cm koholla asfaltista. Olemme uusimassa asfaltin ja työ vaatii vanhan asfaltin repimisen sekä maa-aineksen muokkaamisen ja tasoittamisen. Onko mitään keinoa yrittää säästää juuria vai kuoleeko mänty ajanmittaan?
20201_62132.jpg
Osoita rakkauttasi oikeilla kukilla
Sitä luulisi lajikkeeseen, väriin tai määrään katsomatta kukkien viestivän rakkaudesta ja välittämisestä, mutta toisin on! Ajattelematon kukkien antaja saattaa ajautua riitaan tai joutua kosimaan kukkien vastaanottajaa.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
20236_82124.jpg
ETANOITA!
Varsinkin sateisina kesinä etanoita esiintyy paikoin runsaastikin – ja niille kelpaavat ruuaksi niin salaatin kuin koristekasvienkin lehdet. Puutarhoissa ne syövät reikiä siis lähes kaikkien kasvien lehtiin ja tahraavat myös marjoja limallaan.Kosteissa ja tiheissä kasvustoissa sekä katteiden alla viihtyvät etanat eivät ole mitään miellyttäviä yllätyksiä puutarhassa. Kasvimaalla ja koristepuutarhassa limaklönttiä muistuttavat, kuorettomat peltoetanat sekä ruskeakuoriset lehtokotilot ovat melkoinen riesa. Ulkomaisen mullan mukana meille on levinnyt myös kookas, kuoreton espanjansiruetana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton