• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkiva aidanne niin perinteiseenkuin moderniinkin puutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2024
Pikkujasmike

Pikkujasmike

Jokainen kaipaa puutarhaansa helppohoitoista kauneutta ja upeaa kukintaa - ja joskus tilaa on käytettävissä ja peitettävissä enemmänkin. Silloin ei kannata tuhlata aikaansa yksittäisiin kasveihin tahi pieniin lajeihin, vaan suunnitella suosilla suurta ja näyttävää; mikäs sen parempaa!

- Kasvien valinnassa tulee aina ottaa huomioon alueen kasvuvyöhyke sekä oman tontin kasvuolosuhteet. Myös kasvualustan laatu voi vaihdella pihan eri puolilla ja sitä tulee parantaa istutusvaiheessa kasvien vaatimalla tavalla, muistuttaa pihasuunnittelija Päivi Rahikka.

- Kukkivaan aidanteeseen valitaan eri aikaan kukkivia lajeja, jotta aidanne ilahduttaisi mahdollisimman pitkään!

Päivi ideoi iloksemme kukkivan aidanteen, jonka kukinta on varmaa ja kaunista!

Huomio

Huomio

Kukkiva aidanne niin perinteiseen kuin moderniinkin puutarhaan

Noin 5 metrin pituinen istutusryhmä, joka kukkii toukokuusta lähtien syksyyn saakka, muodostuu 2 pikkujasmikkeesta, 3 norjanangervosta sekä 2 syyshortensiasta. Nämä lajikkeet ovat helppohoitoisia ja terveitä, sekä kukinnaltaan varmoja ja kauniita. Kaiken lisäksi niiden kasvutavat poikkeavat juuri tarpeeksi toisistaan, jotta ne täydentävät toisiaan!

Tämä aidanne sopii sijoitettavaksi tontin keskelle tai reunalle aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan. Se toimii näkösuojana, mutta ei kasva liian korkeaksi pienellekään pihalle.

Paranna kasvualustaa hyvälaatuisella puutarhamullalla tai vaihda koko alusta uuteen, sillä nämä pensaat menestyvät parhaiten ravinteikkaassa kasvualustassa. Alustan syvyys min. 0,6 m ja pensaiden istutusväli 0,8 m. Pensaat istutetaan juuri listan järjestyksessä (2 jasmiketta, 3 angervoa, 2 hortensiaa) - ja tilan salliessa aidannetta voi vaikka jatkaa toistamalla samaa sarjaa uudelleen!

Pikkujasmike

Philadelphus x lemoinei

Kasvuvyöhyke: I-IV
Kasvupaikka: aurinko-puolivarjo, kalkittu maa
Kukinta: Valkoinen, heinäkuussa
Korkeus: 1-1,5 m
Erityistä: Upeasti tuoksuva jasmike-lajike!

Norjanangervo

<p data-block-key="83qzm">Norjanangervo</p>
Norjanangervo

Spiraea cin. Grefsheim

Kasvuvyöhyke: I-VI
Kasvupaikka: aurinko-puolivarjo, vettä läpäisevä maa
Kukinta: Valkoinen, touko-kesäkuussa
Korkeus: 1,5-2 m
Erityistä: Suosittu pensas, niin aidanteena kuin yksittäisenä pensaana.

Syyshortensia

<p data-block-key="zngzz">Syyshortensia</p>
Syyshortensia

Hydrangea paniculata `Grandiflora´

Kasvuvyöhyke: I-III
Kasvupaikka: aurinko, multaisan kostea maa
Kukinta: Sininen/vaaleanpunainen heinäkuusta myöhäiseen syksyyn
Korkeus: 1-3 m
Erityistä: Myös muita vyöhykkeellä menestyviä syyshortensia-lajikkeita voi ryhmässä käyttää!

Kasvillisuus
kasvit
aidat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton