• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse: havutähti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.11.2015Päivitetty 06.02.2024
201911_61269.jpg

Perinteisen havuseppeleen lisäksi voi vaihteeksi kokeilla tähdenmallisen seinä-/ovikoristeen valmistamista. Kätevät ohjeet ja havutähden valmistamiseksi löytyivät Biolanin sivuilta. Samalla ohjeella valmistat tähtikoristeen havujen lisäksi vaikka sammalesta tms.

Tartu työhön ja anna mielikuvituksesi lentää!

Tarvikkeet:

Sitkeitä kasvinosia (pajunoksia?)
Havuja, sammalta, köynnöstävää kasvia, puolukanversoja tms.
Narua, lankaa tai rautalankaa
Sakset, oksasakset, sivuleikkurit

201511_44863.jpg

1. Tarvikkeet havutähden tekoon.
2. Asettele oksat kuvan mukaisesti (pyri mahdollisimman symmetriseen lopputulokseen.
3. Sido oksien päät toisiinsa rautalangan avulla. Tee yhteen sakaraan ripustuslenkki.

201511_44867.jpg

4. Sido oksien päät toisiinsa rautalangan avulla.
5. Asettele havuja tähtikehikon päälle niin, että latvaosat osoittavat kuvan mukaisesti kohti tähden keskustaa.
6. Kieputa vihreää rautalankaa kehikon ja havujen ympärille, kunnes saat silmää miellyttävän lopputuloksen. Joitain häiritseviä havunoksia voi leikata pois, mutta säilytä luonnollinen ulkonäkö. Mahdollisia aukkoja voi lopuksi tilkitä pienillä irtohavuilla. Jos tähti ei tässä vaiheessa ole riittävän symmetrinen, niin sitä voi vielä korjailla sitomalla sakaroiden kärkiin lisähavuja.

<p data-block-key="8tn4s">Jouluisen tähden voi toteuttaa myös näin - vain mielikuvitus on rajana.</p>
Jouluisen tähden voi toteuttaa myös näin - vain mielikuvitus on rajana.

Ripusta valmis havutähti oveen tai seinään, asettele jouluisen asetelman taustaksi tai vie haudalle. Voit halutessasi koristella tähden vaikka pienillä jouluvaloilla!

Ps. Kieputa rautalanka takaisin rullalle tähden purkamisen yhteydessä, niin voit käyttää sitä monta kertaa uudelleen.

201911_61270.jpg
Rakentaminen
joulu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201611_47726.jpg
Jouluisia asetelmia kierrätyshengessä
_
20215_70662.jpg
Katso vinkit paperin ja pahvin kierrätykseen
Paperin ja pahvin kierrätys on melko helppoa. Kunhan kierrätettävät asiat ovat puhtaita ne voi lajitella uudelleen käytettäväksi materiaaliksi. Kannattaa kuitenkin lukaista muutama vinkki kierrätykseen, koska jotkut itselleen selvät asiat kuuluvatkin sekajätteeseen kuten lahjapaperit.
202112_73959.jpg
Pyhien aika taloyhtiössä
Rauhallinen ja leppoisa joulu taloyhtiössä vaatii hieman esivalmisteluja. Osa asukkaista lähtee loman viettoon muualle ja osa taas viettää lomansa kotona, mutta valmisteluissa on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota siihen, että elämä talossa jatkuu mukavissa ja turvallisissa merkeissä.
20116_26501.jpg
Luonnonkasvit kotipihassa?
Kasvien ystävän matkaan tarttuu usein pieniä alkuja tienpenkoilta ja metsäretkiltä - jopa matkoilta. Saako näin tehdä? Menestyvätkö luonnonkasvit puutarhassa?Kotimaista alkuperää olevat luonnonkasvimme ovat kestäviä, ilmastoomme ja paikan maaperään sopeutuneita. Ne tarjoavat mainiosti kestävän perustan myös kotipuutarhalle! Luonnonkasvien lisäksi voi sitten istuttaa harvinaisuuksia ja erikoisuuksia. Ne menestyvätkin parhaiten istutettuna muiden kasvien suojaan; joko kestävämpien pensaiden joukkoon tai maanpeittokasvien ja muiden perennojen vierelle.Monet luonnonkasvimme ovat hyvin näyttäviä myös puutarhan kukkatarhassa. Kasvit kannattaa kuitenkin aina istuttaa alkuperäistä kasvupaikkaa muistuttavaan paikkaan; hiekka‑ tai moreenimaahan valitaan kasveja, jotka tiedetään luonnostaan kasvavan tällaisissa paikossa. Näin saadaan luonnollinen ja helppohoitoinen, sekä tällaisessa paikassa menestyvä kokonaisuus. Jos puutarhassa on puolestaan varjoista, lehtomaista metsää, niin sinne perustetaan metsäpuutarha - ja istutetaan lehdossa viihtyviä luonnonkasveja. Niiden joukkoonhan sopii sitten istuttaa muualtakin kotoisin olevia lehtometsän varjoperennoja. Samalla tavalla käydään läpi kaikki puutarhan kasvupaikat ja muutetaan ne luonnollisiksi, vain ihmisen ohjaavaa kättä tarvitseviksi puutarhakasviyhdyskunniksi.
20237_82639.jpg
Mitä rikkaruohoja nämä ovat? Asiantuntija vastaa
Tunnistatteko noista kuvista, mitä ne ovat ja voiko niitä mitenkään saada pois?Kuva 1 on kotipihalta ja sitä oli alkukesästä koko piha-alueella todella paljon, nyt ehkä vähemmän. On aika ruman näköinen, kun on ruskeavartinen ja peittää koko pihan. Lyhyt, myöhemmin tulee sinisiä/violetteja kukkia varteen.Kuva 2 on mökin pihalta, leviää joka puolelle, tietenkin myös kukkapenkkeihin ja syö altaan esim. matalan punakukkaisen belliksen eli kaunokaisen.
20132_33852.jpg
Tunnetko eri tomaattilajikkeet?
Tutuin tomaatti on punainen, mutta on myös keltaisia ja oransseja tomaatteja.Lajikkeita riittää valtavasta pihvitomaatista pieniin kirsikkatomaatteihin.Makupommi toimii sellaisenaan ja salaateissa, grillattuna, haudutettuna, täytettynä…Lue lisää tomaatista Kasvikortistossa- tai Keskustelupalstalta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton