• Etusivu
  • Kasvillisuus

Peruna

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_184.jpg

(Solanum tuberosum)


Peruna

on kasvi, josta on niin arkeen kuin juhlaan. Monipuolinen peruna, josta tehdään niin paistokset, kuin valmistetaan liharuokien oheen sopivat uuniperunat, on myös haaste viljelijälle. Peruna on hallanarka ja sen hoitajalta vaaditaan koko joukko tietoja ja omaa työpanosta, jotta sadosta tulisi tyydyttävä. Maan peruskunnostus, hoito kasvuaikana, perunan nosto ja sen varastointi ovat taitolajeja.


Esi-idätä valoisassa, 12 - 15 asteessa 2 - 5 viikkoa. Istuta ulos touko-kesäkuussa kun maan lämpö on yli 7 astetta. Istuta mataliin 8 cm syviin vakoihin, joiden pohjallakin on kuohkeaa multaa.

Istutusvälit 30 cm, rivivälit 60 cm. Peitä 5 cm:n multakerroksella. Kun taimet ovat 10 - 20 cm korkeita, multaa ne. Tee toinen multaus myöhemmin kesällä. Kastele.

Paras kasvualusta kuohkea, lämmin hiekkamultamaa, pH 5 - 6. Kompostilannoitus. Niitä varret 2 vk ennen sadonkorjuuta.

Sadonkorjuu syyskuun alussa, kun lämpötila on yli 15 astetta. Pidä perunoita 2 viikkoa 15 asteessa, jotta kuori paksunee, varastointilämpö 3 - 4 astetta. Ilmankosteus 85%. Varastointiaika 8 - 9 kk.

Perunan taudit ja tuholaiset

Kasvata perunat astiassa

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201911_61370.jpg
Juurevasti joulukauteen
Juuresten kulutusluvut ovat hienoisessa kasvussa kaiken aikaa, mutta joulukausi muodostaa selkeän piikin, jopa neljänneksen koko vuoden kulutuksesta. Tasaisesti koko vuodelle jaettuna juuresten kulutusluku on kuitenkin vain neljänneskilon verran viikossa henkeä kohden. Koko laajan juuressuvun käytön lisäämisessä on reilusti varaa siinäkin mielessä, että kasvisten kokonaiskulutuksesta juurekset edustavat noin viidennestä.
20237_82541.jpg
Inspiraatiota oman unelma­terassin hankintaan Loviisan Asuntomessuilta
Tämän vuoden asuntomessut järjestetään yhdessä Suomen kauneimmista pikkukaupungeista, nimittäin 15 000 asukkaan tunnelmallisessa ja historiallisessa Loviisassa. Loviisan Asuntomessujen Kunigattarenrannan alue on ainutlaatuinen paikka oman unelmakodin rakentajille. Jokaisessa kohteessa on merinäköala ja toinen toistaan persoonallisempia ratkaisuja toimivan arjen pyörittämiseen ja rentouttavan vapaa-ajan viettämiseen. Osa kohteista on kodin lisäksi asujansa työpiste, joten puitteet on oltava kunnossa työn, arjen ja vapaa-ajan yhdistämiseen. Kurkistetaanpa millaisia messukohteita muun muassa Lumon on päässyt rakentamaan yhdessä kaihtimia valmistavan tytäryhtiönsä Visorin kanssa.
20219_72307.jpg
Kiitos kukinnasta, pelargonit
Pelargonit ovat vielä täydessä kukassaan, kun ilmojen haltija jo alkaa puhaltelemaan syksyn viileitä tuulia. Lannoitusta on jo hiljalleen vähennetty, jotta rakkaat pelargonimme ehtisivät valmistautua tulevaan lepokauteensa. Pelargoniaa on hyvä myös leikata hieman jo elokuussa. Öiden kylmetessä ja hallan uhatessa onkin sitten jo aika nostaa pelargonit sisälle.
20222_76844.jpg
Puut muodostavat pihan pitkäikäisen kehyksen
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuden korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon.
202211_80058.jpg
Luumupuun taudit? Asiantuntija vastaa
Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia, kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat olla ja pitäisikö noille tehdä jotain? Seassa on myös normaalin näköisiä raakileita. Onko kyseessä jokin tauti ja ovatko mahdollisesti normaalisti kasvavat luumut syöntikelpoisia?
20132_33872.jpg
Syö hyvin - voi hyvin
Ruokavalio, joka sisältää paljon vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, helpottaa useiden tutkimusten mukaan terveyden ylläpitämistä ja pienentää riskiä sairastua moniin kroonisiin sairauksiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton