• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mustajuuri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_192.jpg

(Scorzonera hispanica)


Mustajuuri

on monivuotinen herkullinen juures. 'Köyhän parsa'. Maukas, pähkinäisen makeahko. Käytä paksuuntunut juuri keitettynä sellaisenaan, muhennoksiin, raakaraasteena tai esikiehauta ja pakasta. Juurista hyödetyt valkaistut lehdet voidaan myös käyttää.


Ohje

Ohje

Kylvä mahdollisimman aikaisin 2 - 3 cm syvään. Syyskylvö myös mahdollinen. Tiheys 50 tainta neliölle, liian harvassa saattaa tulla onttoja juuria. Viljele 1- tai 2-vuotisena.

Kasvualusta syvämultainen, 30 cm tai syvempi, kuohkea ja kivetön kalkkipitoinen maa, pH 6,5 - 7,5. Sadonkorjuu kun maa alkaa jäätyä. Säilytys hiekassa 0 - 1 asteessa. Säilyy maassakin talven yli.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80943.jpg
Miltä nurmikkosi näyttää talven jälkeen?
Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.
20211_68200.jpg
Sisusta kasveilla rohkeasti
Vihersisustamisessa suositaan nykyisin pääasiassa helppohoitoisia ja melko vähäeleisiä kasveja. Myös toistoa käytetään runsaasti; samaa kasvia kootaan useita yhteen ryhmään. Kasvitkin kannattaa kuitenkin valita rohkeasti omien mieltymysten mukaan. Siinä missä yksi nauttii erityisesti pyöreistä muodoista, toista miellyttävät viuhkamaiset tai terävät muodot.Runsaat, kukkivat kasvit sopivat mainiosti romanttiseen ja rehevämpään sisustukseen, tiukan asiallinen anopinkieli taas on omiaan pelkistettyyn ja graafisempaan ympäristöön. Herkät lehtimuodot luovat puolestaan keveyttä ja ilmavuutta.Yrtit kuuluvat osaksi keittiön ja ruokailutilan sisustusta. Kauniit lehtimuodot ja ruokaisia mielikuvia herättävät tuoksut tyydyttävät kauneudennälkääkin.Kasveja löytyy jokaiseen makuun; tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa!
20241_83377.jpg
Juhannustaikoja
Juhannustaika on keskikesän odotettu teko, johon on ehkä syytä suhtautua pilke silmäkulmassa.Kesäpäivän seisauksen tienoille sijoittuvana juhannuksena juhlitaan vuoden lyhintä yötä. Juhannukseen on aina liittynyt samantapaisia uskomuksia kuin pääsiäiseen; noidat, demonit ja muut voimat ovat silloin valloillaan. Viisas osaa suojautua näiltä voimilta ja toisaalta osaa käyttää hyväkseen tietoa maagisista voimista rikkautta tai rakkautta etsiessään. Juhannusyönä nämä salat tosin avautuvat vain niille, jotka malttavat ja osaavat niitä tutkia ja tulkita.
201410_41406.jpg
Tunnetko annoonan?
(Annona cherimoia)Tunnetko tämän hedelmän?
20238_82725.jpg
Jurova tammi? Asiantuntija vastaa
Meille istutettiin syksyllä 2022 viisi metriä korkea tammi. Sen silmut eivät ole avautuneet lainkaan. Osa oksista on kovia ja elottoman oloisia ja osa on taipuisia. Meille on sanottu, että tammi voi juroa istutuksen jälkeen. Millainen ennuste on tällaisella tammella?
202211_80017.jpg
Yli satavuotias syreeni kuolee? Asiantuntija vastaa
Pihassamme kasvaa yli 100-vuotias syreeni. Se on 3 sukupolvea vanha ja osa siitä tuotiin meille n. 16 v sitten. Se on kasvanut ja voinut hyvin tähän asti. Nyt puolet pensaasta näivettyy ja ruko on oudon näköinen. Voiko meille tärkeä syreeni pelastua?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton