• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tomaatti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.06.2006Päivitetty 17.07.2018
20176_49549.jpg

(Solanum lycopersicum)


Tomaatti

on kotoisin Etelä-Amerikasta, ja niinpä niitä kasvatetaan yleisimmin kasvihuoneessa. Tomaattilajikkeita on useita, ja eräät sopivat mainiosti myös parvekkeella kasvatettaviksi (marjatomaatti eli minitomaatti ja amppelitomaatti). Osa soveltuu hyvin myös avomaalle ja seinustoille (pensastomaatti). Kasvihuoneessa kasvatetaan usean metrin korkuista runkotomaattia. Muutama taimi riittää yhdelle perheelle.

Kasvualustan on oltava kuohkea, multava ja voimakas. Kalium ja fosfori ovat tärkeitä ravinteita. Viileä kesä pienentää satoa oleellisesti. Pölyttäminen onnistuu helposti kukkaterttua kevyesti ravistamalla. Siitepöly itää korkeassa ilmankosteudessa.

Taimia saa taimistoilta, mutta kotikonsteinkin taimikasvatus onnistuu: tarvitaan tarpeeksi valoa, 15 – 18 asteen lämpötila, reilusti lannoitusta ja tarpeeksi suuri ruukku (halkaisija 5 – 7 cm). Liian vähän valoa saaneissa tomaateissa on vain vähän happoa ja sokeria. Siemenet kylvetään huhtikuun alussa, 10 cm:n ruukkuihin. Taimet kasvatetaan valoisassa ja lämpimässä (20 - 25 astetta) paikassa.

Runkotomaatti

20176_49552.jpg

Esikasvatus: Kylvä 10 cm turveruukkuihin 4 - 6 viikkoa ennen istutusaikaa. Tomaatti on voidaan istuttaa, kun ensimmäiset kukkanuput alkavat aueta. Taimet voidaan istuttaa hieman alkuperäistä istutussyvyyttä syvemmälle. Kasvihuoneeseen istutettaessa yölämpötilan pitäisi olla n. 10 astetta.

Kasvihuoneessa neliömetrille istutetaan 2,5 tainta. Maan pH 6,5 - 7,5. Ihanteellinen kasvihuoneen lämpötila on 23 - 25 astetta. Lannoitteeksi hyvin maatunutta lantaa 500 kg/100 m2.

Runkotomaatti tuetaan narulla, kepeillä tai säleikköön. Niistä poistetaan alimmat lehdet (terttujen alta) ja liiat sivuversot sekä varkaat (lehtihangasta kasvavat versot) heti niiden alkaessa kasvaa. Runkotomaatti voidaan latvoa 4 tomaattitertun yläpuolelta tai siinä vaiheessa, kun tarpeelliseksi katsotaan. Heinä-/elokuussa voi runkotomaatin latvoa, jotta lopuilla tomaateilla jää riittävästi aikaa kypsyä. Lämpötilan pitäisi olla yölläkin vähintään 8 astetta, ja jäädä kuumimmallakin säällä alle 30 asteen.

Raaoissa vihreissä tomaateissa on myrkyllistä solaniinia, joka kyllä tuhoutuu keitettäessä. Raa’at tomaatit voi myös jälkikypsyttää lämpimässä paikassa.

Raa´an tomaatin kypsyttäminen

Ryhdy säkkiviljelijäksi

Amppeli- ja parveketomaatti

Taimet istutetaan amppeleihin, laatikoihin tai ruukkuihin. Istutusmullaksi käy parhaiten turvemulta. Yhteen halkaisijaltaan noin 20 cm amppeliin voidaan istuttaa 1-3 tainta. Liian pitkät taimet voidaan istuttaa entistä syvempään (poista alimmat lehdet) sekä latvoa, jolloin syntyy nopeasti sivuversoja ja tomaatista tulee tuuhea. Amppeleihin voi pohjalle laittaa varastolannoitteeksi vaikkapa kanankakkarakeita. Taimet voidaan siirtää lopullisesti ulos, kun lämpötila on noussut pysyvästi yli kymmenen asteen.

Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa, eikä amppelitomaatti tee siinä asiassa poikkeusta!Taimia myös kastellaan runsaasti. Kasvustoa lannoitetaan kerran viikossa täyslannoksella tai miedolla liuoksella jokaisen kastelun yhteydessä (mieluiten siis yleislannoitteella, joka sisältää enemmän kaliumia suhteessa typpeen). Kukintavaiheessa tomaatteja kannattaa varsinkin kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella ravistella hieman, jotta ne varmasti pölyttyisivät. Kun hedelmät alkavat painaa, verso saattaa tarvita tukemista. Varkaita ei tarvitse poistaa!

20176_49551.jpg

Amppelikasvatuksen etu on se, että kasvuston voi aina kääntää auringon suuntaan tai siirtää talon valoisammalle puolelle. Parhaimmillaan tomaattiamppeli kasvaa runsaaksi ja alas rönsyileväksi, punaiseksi pallomatoksi, josta lapsetkin tykkäävät poimia terveellistä välipalaa.

Ps. Paprikan kasvatus amppelissa onnistuu samoilla nikseillä kuin tomaatinkin.

Puutarha.netistä löytyy runsaasti asiaa niin tomaateista kuin muistakin aiheista.
Lue vaikka Tunnetko eri tomaattilajikkeet -artikkeli - ja katso, kuinka paljon tomaatin ympärillä riittää juttua Keskustelupalstalla! Niiden lueskeluun kannattaakin sitten varata aikaa...

Ohje

Ohje

Lisää tietoa?

Puutarha.netistä löytyy runsaasti asiaa niin tomaateista kuin muistakin aiheista.
Lue vaikka Tunnetko eri tomaattilajikkeet -artikkeli - ja katso, kuinka paljon tomaatin ympärillä riittää juttua Keskustelupalstalla! Niiden lueskeluun kannattaakin sitten varata aikaa...

20176_49550.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82872.jpg
Muistilista pihojen ja kotien syysvalmisteluihin
Syyskuu kolkuttelee oven takana. Kodeissa ja pihoissa aloitetaan syysvalmistelut. Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia kauniista ja hyvinvoivasta pihasta seuraavanakin kesänä. Kotien syysvalmisteluihin lukeutuvat pihan kasvillisuudesta huolehtimisen ja kelien armoilla ympäri vuoden olevien terassien huoltokäsittelyjen lisäksi myös monet muutkin tehtävät.
Tuija-aita
Tuija viihtyy ruukussakin
Tuijat ovat suosittuja ja monikäyttöisiä, ikivihreitä havukasveja. Kartio- ja timanttituija ovat mainioita aitakasveja, mutta soveltuvat hyvin myös ruukkuistutuksiin. Ruukuissa ja laatikoissa viihtyvät myös matalammat pallotuijat. Tuijia voi typistellä ja muotoilla ruukkuistutuksiin ja pienempään tilaan sopiviksi.
kookosrouhetta
Vaihtoehtoisia kasvualustoja: kookoskuitu
Hyvä kasvualusta on välttämätön kasvien hyvinvoinnille ja vaikuttaa niiden kasvuun. Kasvualusta on väliaine kasvin juurten ja tarvittavien ravinteiden ja veden välillä.Hyvä kasvualusta edesauttaa juurtumista. Kasvualustan ollessa riittävän huokoinen mahdollistaa se ravinteiden ja veden lisäksi ilman sitoutumisen materiaaliin. Ilmaa sitouttanut materiaali on juurten hapensaannin kannalta välttämätöntä. Juuriston suurin haaste onkin liian tiivis ja hapeton kasvualusta.Kun siirrytään kokonaan mullattomaan kasvatukseen, on muistettava huuhtoa uudelleen istutettavien kasvien juuret huolellisesti mullasta.
202111_73620.jpg
Tuholaisia traakkipuussa
Lukija kysyy: "Lehtiruusukkeita on nyt kolme pudonnut ja oksien päät ovat pehmeitä. Lisäksi rykelmä pieniä valkoisia munia on havaittavissa lehden päällä. Mikä kasvissa on vikana ja mitä teen? Kasvi on ostettu kaupasta 3 kk sitten."
20224_77679.jpg
Saako tuijat vielä pelastettua? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
20165_46500.jpg
Kasvimaan kuohkea kasvualusta
Kuohkeassa maassa kasvin juuristo pääsee kasvamaan laajaksi ja voimakkaaksi. Kuohkean maan ongelmaksi saattaa muodostua liiallinen kuivuus, jota voi ehkäistä kattamalla maan esimerkiksi ruohosilpulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton