• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurpitsa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_196.jpg

(Cucurbita)

Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja. Ne muodostavat suuria, joko pitkulaisia tai pallomaisia, kovakuorisia hedelmiä. Suurimmillaan ne voivat kasvaa jopa 50 kilon painoisiksi!

Kurpitsan malto on joko keltainen tai voimakkaan oranssi. Sitä käytetään pääasiassa etikkasäilykkeisiin. Kurpitsaa voidaan toki myös raastaa ruokien lisäkkeeksi tai käyttää salaatteihin. Kurpitsaa voi käyttää myös lämpimien ruokien valmistuksessa. Se käy esimerkiksi keittoihin, patoihin ja suolaisten leivonnaisten täytteeksi. Kurpitsasta voi tehdä myös makeita piirakoita, marmeladeja ja jälkiruokia.

Kurpitsat säilytetään viileässä, +8 - +12 asteen lämpötilassa. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Kurpitsan kasvatus ja hoito


Kurpitsa

taimet pitää esikasvattaa; se onnistuu kotioloissa mainiosti. Siemenet kylvetään toukokuun alussa halkaisijaltaan 6-10 cm ruukkuihin, 3-5 cm syvyyteen. Esikasvatuksessa käytetään peruslannoitettua ja kalkittua kasvuturvetta. Karaise eli vie päivisin ulos toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa. Taimet istutetaan ulos kompostiin ilmojen lämmettyä siten, ettei lämpötilan pitäisi laskea alle 10°c asteen; yleensä siis kesäkuun alussa yöhallojen mentyä ohi. Istutettaessa riitää, että taimissa on yksi kasvulehti.

Huom.! Maan pH 6,5 - 7. Kehitys pysähtyy alle 10 asteisessa maassa. Kastelu on tärkeää.

Latvo eli katkaise pisimmät versot. Korjaa sato ennen kuoren kovettumista. Siemeniä voi kasvattaa itujen tapaankin.

Kesäkurpitsaa (Cucurbita pepo) kannattaa kasvattaa jokaisessa puutarhassa, niin helppo ja monipuolinen kesäkeittiön vihannes se on. Kesäkurpitsan taimet tarvitsevat tilaa tainta kohti 1 - 2 neliömetriä. 3 - 4 taimesta riittää lämpimänä kesänä perheelle yllin kyllin syötävää. Kesäkurpitsat ovat parhaimmillaan keskenkasvuisina 15 - 20 sentin mittaisina.

Jättikurpitsa (Cucurbita maxima) tarvitsee kasvutilaa kesäkurpitsaa enemmän, 2 - 4 neliömetriä. Yhdestä taimesta saa onnistuessaan talven kurpitsasäilykkeet.

Etelä-Suomessa voi toki kokeilla kesäkurpitsan suorakylvöäkin. Siemenet kylvetään harjuun tehtyyn 5 - 7 sentin vakoon. Siemenet peitetään, kuitenkin niin, että vako jää näkyviin. Päälle levitetään kirkas muovi. Kun taimet ovat kasvaneet vaon pohjalta niin suuriksi, että ottavat muoviin kiinni, tehdään muoviin reikä. Muovi poistetaan, kun on tarvetta kitkeä rikkakasvit.

Kurpitsan taudit ja tuholaiset

Spagetti- ja patissionkurpitsa

Spagettikurpitsa on yksi kurpitsan lajikkeista. Ulkomuodoltaan se muistuttaa isoa hunajamelonia. Se on väriltään vaalea, keltainen. Spagettikurpitsan malto muuttuu kypsennettäessä spagettimaiseksi. Keskellä olevia siemeniä ei syödä. Ennen käyttöä siemenet poistetaan. Maultaan spagettikurpitsa on mieto.

Kurpitsa keitetään suolalla maustetussa vedessä tai kypsennetään uunissa noin 200 asteessa. Puolikkaan kurpitsan keittoaika on koosta riippuen noin 30 minuuttia tai paloina 15-20 minuuttia. Kypsän kurpitsan sisus kaavitaan esim. haarukalla tarjolle. Lisänä voi tarjota kasvis-, liha- tai kalakastiketta. Spagettikurpitsa käy myös pata- ja laatikkoruokiin, keittoihin ja muhennoksiin.

Patissionkurpitsa on vaalea, keltainen tai vihreä piparkakkureunainen kurpitsa. Sitä tarjotaan suolalla maustetussa vedessä keitettynä, täytettynä tai kuorrutettuna. Kuorta ja siemeniä ei syödä.

Myytävänä on myös koristekurpitsoita, joita kuitenkin käytetään vain koristeluun. Niitä ei voi syödä.

Lähde: www.kasvikset.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82642.jpg
Tuholaisen munia? Asiantuntija vastaa
Onkohan nämä karviaispistiäisen munia? Lehtiä on syöty karviaisista ja viereisistä punaherukoista. Kuvassa kauniit munat herukanlehden alapinnalla.
20238_78627.jpg
Syklaami viihtyy viileässä
Syklaami on ennen kaikkea loppusyksyn kukka, joka on säilyttänyt suosionsa monta vuotta. Ostettaessa se on yleensä täydessä kukassa ja eri-ikäisiä nuppuja on runsaasti. Syklaami kukkii pitkään silloin, kun se saa olla riittävän viileässä. Jos syklaamin saa kukkimaan uudelleen, se kukkii uskollisesti vuodesta toiseen samoin edellytyksin.
202211_80254.jpg
Mikä on tämä iso puu? Asiantuntija vastaa
Pihallamme on valtavan iso n. 30 metrinen kaksihaarainen puu jota on vaikea tunnistaa. Puu on ongelmallinen sillä se vesoaa paljon ja tekee nurmikolle uusia pikkupuun alkua ja "kantoja" jotka ovat ikävän näköisiä ja tuntuisia. Käytännössä pilaa muutama vuosi sitten istutetun nurmikon ja leviää jo naapurin tontille. Onko vinkkejä miten puu kannattaa kaataa ettei se lähde tekemään uusia alkuja?
20218_71749.jpg
Mitä kuuluu metsiemme marjasadolle?
Mustikan pääsatokausi on alkanut eteläisessä Suomessa. Runsaasta kukinnasta ja onnistuneesta pölytyksestä huolimatta mustikkasato jää kuivuuden takia enintään keskinkertaiseksi. Havaintometsien raaoista mustikoista hieman yli 60 prosenttia on päässyt kypsiksi marjoiksi saakka, kun pitkäaikainen keskiarvo on yli 80 prosenttia.– Kuivuus on verottanut selvästi mustikkasatoa. Kuivuus pienentää myös kypsän mustikan kokoa, joten täydet mustikkasangot ovat monin paikoin työn takana tänä vuonna, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Rainer Peltola.
20239_83113.jpg
Viikon kysymys: Milloin kannattaa tehdä purppuraheisian­ger­volle ja pikkujasmik­keel­le istutusleikkaus?
Olen istuttanut elokuussa viisi purppuraheisiangervoa ja yhden pikkujasmikkeen, olivat astiataimia. Ilmeisesti istutusleikkaus tehdään vasta keväällä? Tarkalleen milloin keväällä ja miten? Olen yrittänyt etsiä tietoa, mutta en ole ymmärtänyt. Kuinka paljon jätetään versoja ja mistä kohtia ne leikataan? Silmun yläpuolelta?
202310_83186.jpg
Jaloruusujen talvisuojaus
Jaloruusut on vartettu kestävään perusrunkoon, jonka tarkoituksena on antaa aralle ruusulle talvenkestävyyttä. Jos jalo-osa kuitenkin paleltuu kokonaan, voi seurauksena olla perusrungon versojen valtaama ruusupenkki. Siksi talvisuojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton