• Etusivu
  • Hoitotyöt

Punkkeja puutarhassa: olethan varovainen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.06.2022
20226_78522.jpg

Punkit ovat riesana kaikkialla.

Eniten punkkeja on perinteisesti ollut saaristossa ja rannikolla, mutta talvien leutonemisen ja kauriiden lisääntymisen myötä punkit ovat yleistyneet myös muualla Suomessa. Viime vuosina punkkeja on havaittu niin kaupunkien puistoissa kuin hoidetuilla kotipihoillakin. Punkit viihtyvät esimerkiksi heinikoissa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla.

Suo­messa on kaksi ihmiselle haitallista punkkilajia: puu­tiainen (Ixodes ri­cinus) ja taiga­punkki (Ixodes persulcatus). Osa punkeista levittää borrelioosia ja harvinaisempaa puutiaisaivokuumetta, joten keväästä syksyyn pihatöiden ja ulkoilun jälkeen kannattaa tehdä punkkisyyni. Tässä tarkkuus ja hyvät silmät − tai silmälasit − ovat valttia, sillä pienimmillään punkki voi olla vain millimetrin kokoinen ja jäädä siksi helposti huomaamatta. Luonnossa liikkuessa peittävä vaalea vaatetus on hyvä suojautumiskeino − vaaleista vaatteista punkin huomaa helpommin. Markkinoilla on lisäksi erilaisia punkkikarkotteita. Puutiaisaivokuumetta vastaan voi myös rokottautua, mutta yleisempään borreliaan vastaavaa suojaavaa rokotetta ei ole.

20197_58986.jpg

Oman pihan punkkikantaa voi pienentää esimerkiksi aitaamalla pihan, mikä estää punkkien isäntäeläimien, kuten kauriiden, pääsyn pihapiiriin. Säännöllinen ruohikonleikkuukin kannattaa, sillä punkit eivät viihdy lyhyessä nurmikossa. Mikäli puutarhatöissä apuna häärii nelijalkainen ystävä, myös sen punkkisuojasta on järkevää huolehtia, jottei lemmikki sairastu tai kuljeta punkkeja mukanaan sisälle. Koirille ja kissoille on tarjolla muun muassa erilaisia pantoja, tabletteja ja paikallisvaleluliuoksia.

Pihan aitaaminen voi vähentää punkkeja, kun punkkien isäntäeläimien, kuten kauriiden, pääsy pihalle estyy.
Pihan aitaaminen voi vähentää punkkeja, kun punkkien isäntäeläimien, kuten kauriiden, pääsy pihalle estyy.

Pihdit kotiin ja mökille

Riski borreliatartuntaan kasvaa, mitä pidempään punkki ehtii olla ihoon kiinnittyneenä. Siksi punkin irrottamisen helpottamiseksi kotiin ja mökille kannattaa hankkia hyvät pihdit. Punkkia ei pidä poistaa vanhan tavan mukaan rasvaan upottamalla.

Punkin purema ei automaattisesti tarkoita tautitartuntaa, joten jos puremakohta on oireeton ja muita oireita ei ilmaannu lähiviikkojen aikana, lääkäriin ei tarvitse mennä. Jos puremajäljestä muodostuu läpimitaltaan yli 5-senttinen ihottuma, joka ei häviä muutamassa päivässä, kyse voi olla borreliainfektiosta. Silloin kannattaa käydä lääkärillä, joka tarvittaessa määrää antibioottikuurin iho-oireiden perusteella. Ihottumavaiheessa hoitona on kahden tai kolmen viikon pituinen antibioottikuuri, joka toimii lähes kaikissa tapauksissa. Mikäli borrelioosin jättää hoitamatta, vakavampia oireita voi ilmaantua kuukausien tai jopa vuosien päästä.

Ohje

Ohje

Kerro punkkikokemuksistasi ja torjuntavinkeistä myös Puutarha.netin keskustelupalstalla!

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
202211_79954.jpg
Vuoriarho sekä siperianunikko siemenestä? Asiantuntija vastaa
Haluaisin ensi keväänä kasvattaa kukkapenkkiini siemenistä vuoriarhoa sekä siperian unikkoa. Osaatteko kertoa näiden kylvöstä. Esim vuoriarho, tuleeko yhdestä purkkiin kylvetystä siemenestä tupas vai laitanko monta siementä? Onko sama myös unikon kohdalla? mitä muuta tulee ottaa huomioon ja milloin ne kannattaa istuttaa jotta ne voi siirtää kukkapenkkiin vaikka kesäkuussa? Milloin tulppaanien sipulit tulevat myyntiin?
20232_70500.jpg
Valitse haudalle helppohoitoisia kasveja
Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton