• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puut muodostavat pihan pitkäikäisen kehyksen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 01.02.2023
20222_76844.jpg

Vanha lehmus kiemurtelevine oksineen on kaunis näky kesäisessä maisemassa.

Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuden korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon.

Kestää kuitenkin jopa vuosikymmeniä, ennen kuin puut ovat saavuttaneet täyden kokonsa. Siksi niiden oikein tehty valinta on erityisen tärkeää. Pieneen puutarhaan ei kannata istuttaa laajaksi latvukseksi kasvavia puita, koska eihän sinne silloin juuri muuta mahdukaan. Silti isossakin puutarhassa on tiedostettava valittavien puiden lopullinen koko ja muoto, sillä on tärkeää istuttaa ne riittävän ja sopivan etäisyyden päähän toisistaan ja pihan rakenteista.

Tästä löydät tietoa puiden erilaisista kasvutavoista

Puiden tehtävät

Eri puulajeilla voi puutarhassa olla monenlaisia tehtäviä. Suurimmat kasvavat maisemapuiksi ja pienimmät elävöittävät perennapenkkiä, havuryhmää tai ovat näyttävinä keskuskasveina ruukkuistutuksissa. Puut antavat tuulen- ja näkösuojaa niin ihmisille kuin puutarhassa asuville linnuille ja oraville sekä asuinpaikan lukemattomille hyönteisille. Ne muodostavat tärkeän osan muita puutarhakasveja suojaavasta pienilmastosta.

Kukkapuut ovat paitsi kauniita, antavat pölyttäjille mettä ja edistävät luonnon monimuotoisuutta. Sirotuomipihlaja (Amelanchier laevis) peittyy kukinta-aikana valkoiseen huntuun.
Kukkapuut ovat paitsi kauniita, antavat pölyttäjille mettä ja edistävät luonnon monimuotoisuutta. Sirotuomipihlaja (Amelanchier laevis) peittyy kukinta-aikana valkoiseen huntuun.

Puut luovat pihaan tunnelmaa, sillä ilman niitä puutarha on lattea ja kenttämäinen, vaikka olisi pienikin. Kullakin puulla voi kotipihassa olla montakin tehtävää. Esimerkiksi satoa antavat puut ovat samalla myös mitä parhaimpia koristepuita. Hyötytarhaa ei nykypäivänä erotella koristekasveista vaan yhdistetään usein oleskeluun ja muihin pihan toimintoihin. Tämä on käytännöllinen ratkaisu erityisesti pienillä pihoilla.

Paahteisella tontilla puut antavat toivottua varjostusta ja suojaa tuulilta. Erityisesti uudiskohteissa kaivataan usein nopeakasvuisia lajeja. Niiden avulla kasvatetaan puustoa nopeasti ja annetaan hitaammin kokoa kasvaville lajeille aikaa kasvaa. Aikanaan ensipuut voidaan kaataa poiskin hitaammin kasvavien puiden saavuttaesssa sopivan koon ja tarvitessa lisää kasvutilaa.

Jos taimikokoisen puun kasvamista suureksi ei jaksaisi odottaa, voi ratkaisu löytyä taimistolla tavanomaista myyntikokoa suuremmaksi kasvatetuista puista. Ne kasvatetaan usein peltoviljelyssä, jolloin niiden istutusaika on keväisin ja syksyisin, kun ne ovat lepotilassa tai siirtymässä siihen. Astiataimina kasvatettuja voi istuttaa koko sulan maan ajan. Suuren lehtipuun istuttamisessa on omat niksinsä.

Löydät ne täältä

Pienen pihan valinnat

Pienillä tonteilla lajien valinta on erityisen tärkeää, jotta puista ei ajan mittaan kasva liian isoja. Jos valitaan liian isoksi kasvava laji, menee kuitenkin monta vuotta, ennen kuin puu kasvaa tilaansa liian mittavaksi. Silloin siitä ei mielellään enää luovu ja sitä joudutaan typistämään voimakkaasti. Puu menettää luontaisen kasvutapansa ja erityisesti lehdettömänä näyttää rujolta.

Rusokirsikka (Prunus sargentii) on sievä pikku puu, joka kukkii varhain ja runsaasti. Monirunkoisena se muodostaa leveän ja yksirunkoisena pyöreän latvuksen.
Rusokirsikka (Prunus sargentii) on sievä pikku puu, joka kukkii varhain ja runsaasti. Monirunkoisena se muodostaa leveän ja yksirunkoisena pyöreän latvuksen.

Monirunkoisia muotoja voi kasvattaa itsekin mongolianvaahteroista, hortensioista, koristekirsikoista ja vaikkapa pajuista tai syreeneistä. Kasvatus onnistuu helpoimmin, kun istutettavaksi taimeksi valitaan tarkoitukseen sopivista lajeista valmiiksi monirunkoinen puu. Kasvatus onnistuu myös pensaasta, josta karsitaan heikot oksat ja muutamasta vahvasta oksasta aletaan ohjata kasvua monirunkoiseksi, puumaiseksi pensaaksi.

Varrennetut pikku puut tai pylväsmäiset muunnokset ovat usein mainioita valintoja pieniin pihoihin. Erikoismuodot vaativat harkintaa myös määrässä, sillä osa on edukseen yksittäispuuna, osa sopii myös ryhmiin.

Tyylikäs sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’) muodostaa vanhemmiten laajan, alaspäin kasvavan latvuksen ja on edukseen katseen kiinnittävänä yksittäispuuna.
Tyylikäs sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’) muodostaa vanhemmiten laajan, alaspäin kasvavan latvuksen ja on edukseen katseen kiinnittävänä yksittäispuuna.

Vuodenaikojen merkitys

Kevään ja kesän kukkaloistoa muistetaan hankkia jokaiseen pihaan, mutta syksyn parhaat värit helposti unohtuvat. Kun istuttaa komean syysvärityksen saavia puita, koristautuu puutarha upeaan asuun vielä ennen pimeimmän syksyn saapumista.

Ruska ei ole joka vuosi yhtä voimakas, sillä kesän ja alkusyksyn säät vaikuttavat värien esiintuloon. Samoin istutuspaikalla on merkitystä. Mutta ennen kaikkea lajivalinnat ratkaisevat, saavatko puut värikimaran vai eivät.

Tästä löydät tietoa ruskakasveista

Vuodenajat otetaan puuston valinnassa huomioon miettimällä myös lehdettömän puutarhan ilmettä. Ilman havupuita piha näyttää talviaikoina paljaalta ja apealtakin. Ikivihreät kasvit tuovat puutarhaan eloisuutta kaikkina vuodenaikoina. Lajien varioinnilla ja ryhmittelyllä esille saadaan vihreän eri sävyt.

Havupuut ja –pensaat ovat ilmeikkäitä ja tuovat vuodenaikojen kierron esiin mm. uusien, heleänväristen vuosikasvujensa ansiosta. Kesän edetessä uuden kasvun värit syvenevät.
Havupuut ja –pensaat ovat ilmeikkäitä ja tuovat vuodenaikojen kierron esiin mm. uusien, heleänväristen vuosikasvujensa ansiosta. Kesän edetessä uuden kasvun värit syvenevät.

Joillakin erikoismuodoilla uusi vuosikasvu on hyvinkin poikkeavan värinen. Esimerkiksi purppurakuusen (Picea abies purpurea) kerkät ovat nimensä mukaisesti tumman punaiset ja kultakuusen (Picea abies f. aurea) keltaiset. Värit vaihtuvat vihreäksi kevään taittuessa kesäksi.

Ei vain yhtä tai kahta lajia

20203_63274.jpg

Eri puulajit eroavat toisistaan kasvutavaltaan, lehtimuodoiltaan ja olemukseltaan. Kun puutarhaan istutetaan useita lajeja, riittää muotojen moninaisuudessa havainnoitavaa vuoden jokaiseen hetkeen.

Tutustu Muhevaisen valikoimaan tästä

Teksti: Tuuli Järvinen, Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kuvat: Tuuli Järvinen ja Pixabay

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton