• Etusivu
  • Kasvillisuus

Maistuisiko kolmen ruokalajin jouluillallinen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.08.2021
202011_67548.jpg

Joululaulut raikuvat jo monessa kodissa ja tutut sävelmät hyräillään varsinkin ruokaa laittaessa. Nyt onkin hyvä hetki tutustua erilaisiin resepteihin, jos tänä jouluna loihtisi joulupöytään jotain tuttua herkkua ehkä aivan uudella tavalla. Istahda vaikka nojatuoliin kahvikupposen kanssa ja nappaa tästä parhaat ideat joulupöytääsi.

Alkuruoaksi pieni pala mäti-lohipiirakkaa

Kokonaisvalmistumisaika: 4 tuntia 30 minuuttia, joista valmisteluaikaa 30 minuuttia

Mäti-lohipiirakka on raikas, suolainen ja makuaistit herättävä alkupala. Mäti-lohipiirakka sopii äärimmäisen hyvin jokaiseen juhlapöytään, ei vain jouluna.
Alkuruoaksi voisi tarjota lohipiirakkaa jonkun kylmän hyvän juotavan kera.
Alkuruoaksi voisi tarjota lohipiirakkaa jonkun kylmän hyvän juotavan kera.

Valmistusohje:

Mitä tarvitset?
pyöreä irtopohjainen piirakkavuoka, jonka halkaisija on 26‒28 cm (n. 10:lle)

Pohja:
1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa (380 g)
tai Pyöreä Piirakkataikina, suolainen (380 g)

Täyte:
4 liivatelehteä
½ dl sitruunasta puristettua mehua
15 cm purjosipulia
150 g kirjolohenmätiä
200 g kylmäsavulohta tai -kirjolohta
200 g savulohi tai muu vastaava tuorehuusto
2 dl smetanaa
1 tl sitruunapippuria
1 dl tuoretta timjamisilppua
2 dl vaahtoutuvaa kermaa

Päälle:
n. 50 g kylmäsavulohta tai -kirjolohta
n. 100 g mätiä

Piirakan valmistaminen:

  1. Levitä taikina pyöreän irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle, pistele pohja haarukalla. Jätä taikinaa hieman yli ja leivo siitä muutama ruispipari (esim. sydän) kakun päälle koristeeksi. Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Paista piparit erikseen, n. 8 min. Anna jäähtyä.
  2. Valmista sillä aikaa täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä hetki. Kuumenna sitruunanmehu kuumaksi mikrossa, sulata vedestä puristetut liivakot siihen. Hienonna purjosipuli mahdollisimman hienoksi. Leikkaa myös lohi melko pieniksi paloiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kaikki täytteen aineet, lisää kermavaahto lopussa varovasti ja ihan viimeisenä hieman jäähtynyt liivakkoseos, sekoita vielä nopeasti tasaiseksi täytemassaksi. Kaada täyte välittömästi pohjan päälle irtopohjavuokaan. Laita jääkaappiin hyytymään useammaksi tunniksi. Koristele ennen tarjoilua.
  3. Piirakan voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa.
Ohje

Ohje

VINKKI: Valkoviini sopii oikein mainiosti sitruunamehun tilalle.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Joulukinkkua ruiskorppukuorrutteella

Kokonaisvalmistumisaika: 3 tuntia 15 minuuttia, joista valmisteluaikaa 15 minuuttia

Joulukinkku on yksi internetin suosituimmista ja haetuimmista jouluruuista. Se kuuluu miltei jokaisen joulupöytään ja kruunaa jouluillallisen. Kuka tunnustaa, että odottaa jo jouluyötä kun saa vahtia joulukinkun valmistumista ja napsia ensimmäiset makupalat valmiista kuumasta kinkusta?
Joulukinkku kuuluu monen joulupöytään. Vesi kielellä saa jo maiskutella suussaan, koska mehevää joulukinkkua pääsee maistamaan.
Joulukinkku kuuluu monen joulupöytään. Vesi kielellä saa jo maiskutella suussaan, koska mehevää joulukinkkua pääsee maistamaan.

Valmistusohje:

Kinkun valmistamisessa esivalmisteluihin kannattaa varata aikaa, eikä laittaa liian kylmää kinkkua uuniin. Joulukinkun kypsyys on makuasia, jotkut tykkäävät vanhanajan mukaisesti ylikypsästä mehevästä kinkusta.

Mitä tarvitset?
Halutun kokoinen joulukinkku (3‒10 kg)
1‒2 tölkkiä sinappia (Dijon on sopivan voimakasta)
½‒1 ps Myllyn Paras Ruiskorppujauhoja
n. ½ tölkkiä kokonaisia neilikoita

Kinkun paistaminen:

  1. Ota kinkku sulamaan hyvissä ajoin ennen aiottua valmistamista. Kinkun sulattamiseen löydät hyvät vinkit täältä>>
  2. Ota sulanut kinkku huoneenlämpöön yön yli tai vähintään muutamaksi tunniksi ennen paistamista. Huuhtele kinkun pinta ja kuivaa se sen jälkeen huolellisesti. Siirrä kinkku uunipannun päälle ritilälle, lisää uunipannulle hieman vettä. Upota paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan sivusuunnassa, varmista ettei mittarin kärki osu luuhun.

  3. Paista kinkkua 100–125-asteisessa uunissa, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Kinkun koko, muoto ja alkulämpötila vaikuttavat kinkun paistoaikaan, keskimääräinen paistoaika on 60–80 min/kg.

Kinkun kuorrutus:

  1. Voitele kinkun pinta sinapilla ja ripottele päälle ruiskorppujauhoja. Koristele pinta kauniisti neilikoilla.

  2. Paista kinkkua tämän jälkeen 225–250-asteisessa uunissa (keskiosassa) vielä 7–10 min ajan, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Ohje

Ohje

VINKKI! Joulukinkun seuraksi sopii oikein mainiosti erilaiset laatikkoruoat, joiden ohjeita löydät täältä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kahvin kanssa perinteisiä joulupipareita

Joulupiparit valmistuvat joko tuossa tuokiossa tai valintasi mukaan ajan kanssa. Alusta asti itse tehtyjen joulupipareiden kokonaisvalmistusaika on 10 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min.

Monille joulupipareiden valmistaminen on perinne ja tärkeä osa joulun valmisteluja. Voit kuitenkin oikaista valmistaikinahyllyn kautta, jos et halua leipoa pipareita pitkän kaavan kautta alusta asti itse. Valitsit kumman tavan tahansa, on lopputuloksena herkullisia, perinteisiä joulupipareita.
Jouluiset piparit houkuttelevat varsinkin pienimpiä popsimaan joulupöydästä herkkuja. Anna lasten koristella herkkunsa.
Jouluiset piparit houkuttelevat varsinkin pienimpiä popsimaan joulupöydästä herkkuja. Anna lasten koristella herkkunsa.

Valmistusohje:

Valmistaikinasta 30‒40 kpl, itse tehdystä taikinasta n. 60 kpl

Mitä tarvitset?
1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g, vegaaninen) tai
Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)

Sulata joulupiparitaikina jääkaapissa pakkauksessaan yön yli tai levitä taikinalevy/levyt sulamaan huoneenlämpöön n. 45 min, kunnes taikina on riittävän sulanut kaulittavaksi. Kauli taikinalevy/levyt n. 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle.

Tai tee taikina itse:
2 dl siirappia
2 dl (tummaa) sokeria
300 g voita (tai margariinia)
1 ps piparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2 kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1 dl (laktoositonta) kermaa
2‒3 tl soodaa
11‒12 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

Koristeluun:
3 dl tomusokeria
3 rl sitruunamehua

Ohje

Ohje

Jos teet taikinan itse:

  1. Tee piparitaikina mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikinan maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.

  2. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.

  3. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.

  4. Laita piparitaikina jääkaappiin jähmettymään.

Joulupipareiden muotoileminen, paistaminen ja koristeleminen:

  1. Painele muotilla kuviota taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle.

  2. Paista joulupiparit uunin keskitasolla n. 200-asteessa n. 5‒7 min. Piparit palavat helposti, joten ole tarkkana.

  3. Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrutus. Laita sitä leivinpaperista tehtyyn paperitötteröpursottimeen ja koristele piparit. Voit myös käyttää valmista tuubeissa myytävää piparikuorrutetta. Anna koristelun kuivua.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Jäikö nälkä? Tutustu siinä tapauksessa myös muihin resepteihin, herkkuja riittää!

Ja ei kun herkuttelemaan....

20218_71980.jpg
https://reseptiklubi.myllynparas.fi/?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership
202311_61295.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202010_67162.jpg
Taloyhtiön pihan kunnostaminen
Taloyhtiön piha-alue on olennainen, ensivaikutelmaa luova osa kiinteistöä. Pihan kunto ja toimivuus kertoo osaltaan talon asukkaiden arvostuksesta kiinteistöään kohtaan. Sillä on myös merkitystä turvallisuuden kohentamisessa ja asuntojen arvonnousussa. Pihan kunnostaminen ei lisää kohtuuttomasti taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän työtä, kun apuna käytetään ammattitaitoista pihasuunnittelijaa ja viherrakentajaa.
202110_73189.jpg
Itselle tai lahjaksi: näyttävä itse tehty Rosee-valaisin
Kuvan valaisin on tehty jo muutama vuosi sitten paikallisessa taitokeskuksessa, mutta se koristaa edelleen tasaisin väliajoin kodin keittiötä vuorotellen muiden värien kanssa. Kuvan lähettänyt henkilö kertoo innostuneensa valaisimien teosta niin paljon, että teki niitä muun muassa limen, mustan ja pinkin värisenä. Muutama on lähtenyt myös koristamaan sukulaisten koteja.
202112_74236.jpg
Tiesitkö? Erityisesti parafiini ja palmuöljy voivat kasvattaa hiilijalanjälkeä
Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja käyttämällä voitaisiin pelkästään Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys.
Talvinen puutarha ja havukasveja
Havupuut ja -pensaat
Lehtipuiden ja -pensaiden lisäksi kannattaa pihaan istuttaa myös havukasveja; puita ja pensaita. Niitä osaa arvostaa viimeistään talvella, kun muut puut ja pensaat ovat lehdettömiä. Havukasveja voi istuttaa myös vapaasti kasvaviin aidanteisiin, yksilöpuiksi tai tilan salliessa ryhmäksi.
20216_71178.jpg
Monivuotiset kukat ovat pihan istutusten ytimessä
Perennat ovat mitä monimuotoisin ryhmä monivuotisia, ruohovartisia kasveja, jotka ovat oleellisessa osassa puutarhan tunnelman luomisessa. Ne ovat usein runsaskukkaisia, mutta kaikkien perennoiden juju ei ole kukinnassa. Osa niistä koreilee lehtien muodolla, koolla, värityksellä tai yleisellä olemuksella.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarha lapsen silmin
Jotkut lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita kasveista ja puutarhan hoidosta. Silloin ei tarvitse juurikaan nähdä vaivaa innostaakseen lasta kotipuutarhurin rikkaan maailman löytämiseen. Mutta myös vastahakoisemman lapsen voi saada huomaamaan puutarhan monipuoliset luomisen ja touhuamisen mahdollisuudet.Ota lapsi mukaan puutarhan puuhiin ja järjestä hänelle ikiomaa tilaa, jossa voi harjoitella sekä siementen kylvämistä että taimien istutusta. Tila ei saa olla pihan perimmäisessä nurkassa ja vaatimattomissa olosuhteissa, jolloin onnistumisen mahdollisuudet ovat minimissä, vaan valitse paikka, josta lapsi voi olla ylpeä. Kerro kasvien janon ja ruokahalun tyydyttämisen tärkeydestä, ja näytä lapselle konkreettisesti kasvun, kehityksen ja kiertokulun ihmeitä: siemenen itäminen, lehtien muodostuminen, versojen pituuskasvu, kukkanupun aukeaminen, kukan värien hehkua, huumaavia ja tyrmääviä tuoksuja, marjojen muodostuminen, erilaiset lehtimuodot, rönsyjen avulla leviäminen, syysvärien kehittyminen… – kaikki ne asiat, jotka saavat aikuisenkin haltioitumaan. Ihastelkaa yhdessä kasvien kauniita yksityiskohtia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton