• Etusivu
  • Rakentaminen

Texmex-teemalla kohti uutta vuotta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.08.2021
202012_67794.jpg

Oliko joulun päivien jouluillallinen raskaan oloinen paketti? Tuntuuko, että uuden vuoden juhlintaan pitäisi saada jotakin kevyempää ja mieltä räjäyttävää, pöydän säväyttävää, kenties texmex-ruokaa? Nappaa tästä uuden vuoden juhliin erittäin maittavat, täyttävät ja värikkäät herkkureseptit.

Oumph-nacho-salsapiiras

Kokonaisvalmistumisaika: 40 min, josta valmisteluaika 30 min

Kaupan pakastealtaasta löytyy uusi lihan korvike, proteiinipitoinen murea oumph, joka on vegaaninen tuote ja sisältää noin 15‒17 g proteiinia. Tässä soijapavuista valmistetussa lihankaltaisessa tuotteessa ei ole hiilihydraatteja ja rasvaakin on vain vähän. Tuote on ruotsalaisten kehittelemä ja sitä saa sekä maustamattomana että maustettuna versiona.
202012_67795.jpg

Valmistusohje:

Mitä tarvitset?
pyöreä irtopohjainen piirakkavuoka (piirakasta riittää n. 4:lle)

Pohja:
1 pkt Myllyn Paras Ruokapiirakkataikinaa (400 g)
2 dl itse tehtyä tomaattisalsaa tai valmista salsakastiketta (melko tulista)

Kypsälle pohjalle:
280 g maustettuja oumph-suikaleita, esim. timjami & valkosipuli (pakaste)
1 rkl seesamiöljyä
3 rkl kurpitsansiemeniä
1 pieni pussi maissilastuja (n. 4 dl)
n. 4 jalopenoa
n. 2 dl itse tehtyä tai valmista guacamolea
n. 4 dl itse tehtyä tomaattisalsaa tai valmista salsakastiketta (melko tulista)

Guacamole (2 dl):
½ sipuli
pieni nippu tuoretta korianteria
1 tomaatti
2 avokadoa
2 rkl limenmehua
hiven suolaa

Tomaattisalsa (4dl):
4 tomaattia
1‒2 punaista chiliä
2 sipulia
nippu tuoretta timjamia
1 tl suolaa
2 tl sokeria
⅓ tl jauhettua valkopippuria
2 rkl punaviinietikkaa
4 rkl seesamiöljyä

Piirakan valmistaminen:

  1. Ota taikina sulamaan. Valmista maustekastikkeet tai käytä kaupan valmiita kastikkeita.

  2. Guacamole: Kuori ja silppua sipuli, silppua korianteria. Kuori tomaatti: tee ristiviilto, kasta kiehuvaan veteen ja vedä kuori pois. Hienonna tomaatti pikkuruisiksi kuutioiksi. Soseuta avokado haarukalla ja sekoita siihen heti limenmehua tummumisen estämiseksi. Sekoita avokadososeeseen sipuli-, tomaatti- ja korianterihake, mausta suolalla.

  3. Tomaattisalsa: Käsittele tomaatit kuten edellä. Halkaise chili pitkittäin, raaputa pois siemenet ja hienonna puolikkaat aivan pieneksi. Kuori ja silppua sipulit hienoksi. Hienonna timjami. Sekoita tomaatti-, chili-, sipuli- ja timjamihakkeet keskenään. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Lisää etikka ja oliiviöljy.

  4. Painele sulanut huoneenlämpöinen taikina ison piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjan päälle 2 dl tomaattisalsaa. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 15–20 minuuttia.

  5. Paista oumph-suikaleita kuumalla pannulla öljyssä 4–5 minuuttia. Lisää myös kurpitsansiemenet paahtumaan pannulle. Lisää pannulle lopuksi maissilastut, anna niidenkin lämmetä vähän, älä sekoita enää, että lastut eivät rikkoonnu. Viipaloi jalopenot joukkoon.

  6. Ota piirakkapohja uunista, levitä päälle heti kuuma täyteseos pannulta. Valuta päälle quacamolea ja tomaattisalsaa. Voit tarjoilla kastikkeita lisäksi erikseen pikku kipoista.

  7. Nauti kuumana esimerkiksi oluen tai raikkaan kuplivan mineraaliveden kanssa.

Ohje

Ohje

VINKKI: Fetakastike sopii myös hyvin piirakan kanssa. Tarvitset herkullisen fetakastikkeen valmistamiseen: 200 g fetajuustoa, 3 rkl kreikkalaista jogurttia, ruokalusikallinen oliiviöljyä, pippuria ja suolaa. Murskaa fetajuusto, laita muut ainekset sekaan ja sekoita. Anna maustua hetki.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

OATGOODS Kanatortillat

Kokonaisvalmistumisaika: 15 min

Tortillat ovat kaikille tuttu ja maistuva ruokavaihtoehto arkeen ja illanviettoon. Tortillojen sisään voi kätkeä monenlaisia maistuvia herkkuja ja tässä esimerkkiversiossa on käytetty fileesuikaleita ja kidneypapuja. Salsakastikkeen vahvuus kannattaa valita mieltymystesi mukaan, koska kastikkeissa on olemassa kolme eri vahvuutta: mieto/mild, keskivahva/medium vai vahva/hot.

Myllyn Parhaan uudet OATGOODS Kauratortillat ovat markkinoiden ainoita tortilloita, jotka sisältävät kauraa (23% viljaraaka-aineista). Tortillat sisältävät myös OATGOODSia (4%), joka tuo tortillaan paahteista kauran makua ja hyvää rakennetta.

202012_67797.jpg

Valmistusohje:

Mitä tarvitset?
4:lle 2 kpl tortillaa, täytteet

Tortillat:
1 pkt Myllyn Paras OATGOODS Kauratortilloja (8 kpl)

Kanatäyte:
1 rkl öljyä tai margariinia
2 sipulia (kesäsipulit varsineen)
n. 400 g broilerinfileesuikaleita tmv.
½ tl inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tlk (n. 230 g) salsakastiketta
1 tlk kidneypapuja tai oliiveja n. 230‒380 g tai maissia 200 g
200 g makeita pieniä erivärisiä paprikoita
1 dl tuoretta basilikaa

Miten toimitaan?
  1. Paista silputtu sipuli ja broilerinsuikaleet paistinpannulla öljyssä. Mausta seos mieleiseksi.

  2. Lisää muut ohjeen aineet pannulle. Kypsennä 5–10 minuuttia sekoitellen niin, että broileri on kypsää ja neste on haihtunut. Silppua lopuksi joukkoon tuoretta basilikaa.

  3. Jaa täyte tortillojen keskelle, kääri taskuksi ja aseta tarjolle sellaisenaan tai paperikääreeseen. Tarjoile heti kuumana.

Ohje

Ohje

Vinkki: Samaan tapaan voit valmistaa perinteisen lihatäytteen naudanlihasuikaleista tai kasvisvaihtoehdon härkiksestä, nyhtökaurasta tai soijasuikaleista.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Jäikö nälkä? Tutustu siinä tapauksessa myös muihin resepteihin, herkkuja riittää!

Ja ei kun herkuttelemaan....

20218_71980.jpg
https://reseptiklubi.myllynparas.fi/?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership
202012_67796.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_73976.jpg
Talvi ja liukkaus lisäävät kaatumisen riskiä
Kaatumisia tapahtuu ympäri vuoden, mutta alkutalven liukkaus usein yllättää ja lisää kaatumisen riskiä. Onneksi usein muksahduksesta selviää säikähdyksellä ja mahdollisesti pienillä mustelmilla. Pahimmillaan kaatuminen voi kuitenkin aiheuttaa kovaa kipua ja vaatia pitkää hoitoa sekä kuntoutusta. Aina leikkaukseltakaan ei vältytä.
20148_40648.jpg
Katoilla vihertää - katso upeat kuvat!
Teksti: Johanna Vireaho Kuvat: Sari Tammikari Julkaistu Kodin Kuvalehti puutarhassa –lehdessä 2/2013
202211_80207.jpg
Pensaiden lehtien halkeamat? Asiantuntija vastaa
Istutin keväällä pensaita/puita rivitalon pihaan: katsura, pihajasmike, kärhöjä, humalaa ja köynnösvilliviiniä. Humalaan tulee reikiä ja on todennäköisesti humalayökkösen aiheuttamia, mutta mikä tekee näiden muiden lehtiin halkeamia? Haavat voivat olla mutkaisia ja teräviä, kuin leikattu lehden keskelle -lehden reunat ovat ehjät. Mitään paloja lehdestä ei ole pois eikä syöty. Tuholaisia en ole niissä nähnyt? Tekeekö lannoite, aurinko tai kastelu tällaisia vaurioita?
20233_69709.jpg
Kurkun maailmanennätys taas Suomeen
Suomalaiset vihannesviljelijät ovat vuonna 2020 ylittäneet ensimmäisinä maailmassa huiman sadan kilon keskisadon vuodessa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) kokoamien tietojen mukaan uusi ennätysluku on noin 102 kiloa kurkkuja yhdeltä kasvihuoneneliömetriltä yhden vuoden aikana.
20237_82639.jpg
Mitä rikkaruohoja nämä ovat? Asiantuntija vastaa
Tunnistatteko noista kuvista, mitä ne ovat ja voiko niitä mitenkään saada pois?Kuva 1 on kotipihalta ja sitä oli alkukesästä koko piha-alueella todella paljon, nyt ehkä vähemmän. On aika ruman näköinen, kun on ruskeavartinen ja peittää koko pihan. Lyhyt, myöhemmin tulee sinisiä/violetteja kukkia varteen.Kuva 2 on mökin pihalta, leviää joka puolelle, tietenkin myös kukkapenkkeihin ja syö altaan esim. matalan punakukkaisen belliksen eli kaunokaisen.
202310_83278.jpg
Pihasuunnitelman luonnosvaihe
Teetitpä pihasuunnitelman sitten ammattisuunnittelijalla tai luonnostelet sitä itse, niin suunnitelmaa miettiessä harmonia ja toimivuus ovat kaiken A ja O. Myös alueen rakennustapaohjeet ja mahdolliset rajoitukset on otettava huomioon, kuten pihassa vallitsevat valo- ja kasvuolosuhteetkin. Huomioitavia asioita pihan kunnostuksen tai rakennusten yhteydessä ovat myös edustavuus ja omaisuuden arvon nousu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton