• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennojen siementen sadonkorjuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2019
20067_342.jpg

Tarhakullero (Trollius Cultorum-ryhmä)

Puutarhaharrastajalle lisää ulottuvuutta harrastukseen tuo kasvien kasvattaminen itse siemenestä taimiksi. Loppukesällä onkin runsaasti kerättävissä siemensatoa puutarhasta. Perennojen siemeniä omista ja tuttavien istutuksista keräämällä pääsee kokeilemaan puutarhurin taitojaan.

Siemenlisäyksen lopputuloksen yllätyksellisyys tuo harrastukseen uutta jännitystä. Siemenlisäyksen seurauksena saatava uusi taimi voi erota paljonkin perintötekijöiden sekoittuessa emokasvistaan. Luonnonkasvit ja ns. maatiaisperennat muuntelevat vähiten. Jalostetummat lajit ja lajikkeet muuntelevat runsaammin.

Kevään varhaiset kukkijat varistavat siemenensä jo kesä-heinäkuun vaihteessa, mutta elo-syyskuussa valmistuu suuri joukko siemeniä. Kasveja kannattaa seurata ja siemenkotien ruskettuessa olla liikkeellä keräämässä siemenet talteen. Siemenet kerätään mieluummin kuivalla säällä. Jos ne ovat kerättäessä kosteita tai ei olla ihan varmoja niiden kypsyydestä, levitetään siemenet siemenkotineen kuivumaan ja kuivina ja puhdistettuina ne pakataan esimerkiksi kirjekuoriin, joiden päälle kirjoitetaan kasvin nimi.

Tarhakulleron siemenkota.
Tarhakulleron siemenkota.

Helppo aloittelijan kasvi on esimerkiksi akileijat (Aquilegia). Akileijat risteytyvät helposti ja siemenistä lisätyt kasvit saattavat erota emokasveistaan paljonkin. Kylvö voidaan tehdä myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä.

Akileijan (Aquilegia) siemenkota ja siemeniä.
Akileijan (Aquilegia) siemenkota ja siemeniä.
Huomio

Huomio

VINKKI: Puutarha.netin Keskustelupalstalla on runsaasti asiaa siemenistä ja siemenlisäyksestä! Voit myös osallistua jäsentemme välisiin siemenkirjeisiin. Minkä lajin siemeniä kaipailisit? Mitä sinulla olisi antaa muille?

Kylmäkäsittely

Eräät perennat vaativat itääkseen kylmäkäsittelyn. Tämä on luonnon oma varmistuskeino suvun jatkumiseksi. Siemenet alkavat itää vasta seuraavana keväänä välttäen talvehtimisen pieninä taimina. Yksinkertaisinta kylmäkäsittely on järjestää kylvämällä siemenet syksyllä ja antaa talven hoitaa kylmäkäsittely. Kylmäkäsittelyn vaativat siemenet kylvetään ulos syys-lokakuussa. Ilman tätä käsittelyä itävät kylvetään vasta, kun voidaan olla varmoja säiden ja maan kylmenemisestä niin, että siemenet eivät ala syksyllä itää.

Siemenet kylvetään 10-15 cm korkuiseen kohopenkkiin, joka muotoillaan niin, että vesi valuu sen päältä pois eikä jäädy kylvöksen päälle. Kylvämiseen pätevät samat ohjeet kuin muiden siementen kylvämiseen. Harva kylvös on helpompi koulia keväällä. Siementen koko määrää kylvösyvyyden. Isot siemenet kylvetään 1-1,5 cm syvyyteen ja pienet siemenet peitetään vain ohuella multakerroksella.

Kurjenmiekan (iris) siemenkota.
Kurjenmiekan (iris) siemenkota.

Jos syksyllä ei ole paikkaa, mihin siemenet kylväisi, voi siemenet kylmäkäsitellä kevättalvella. Jos tilaa on reilusti käytettävissä, voi kylmäkäsittelyn tehdä kylvön jälkeen, viemällä kylvölaatikot maaliskuussa kellariin tai vaikka lumihankeen. Lämpötila kylmäkäsittelyn aikana saisi olla 0 -+ 5 astetta. Lämpötila ei saisi mennä -5 astetta alapuolelle.

Kylmäkäsittelyn voi tehdä myös ennen kylvöä säilyttämällä siemeniä kosteassa hiekassa tai hiekka-turveseoksessa jääkaapissa. Kylmäkäsittelyajaksi yleensä riittää 4-6 viikkoa. Syksyllä kylvettäviä ovat mm. esikot (Primula), kullerot (Trollius), keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus), särkyneetsydämet (Lamprocapnos), mooseksenpalavapensas (Dictamnus albus), poimulehdet (Alchemilla), ukonhatut (Aconitum). Päivänliljoja (Hemerocallis) siemenestä lisättäessä kylmäkäsittely edistää taimettumista.

Päivänliljat itävät epätasaisesti pitkän ajan kuluessa. Pionia (Paeonia) voi lisätä myös siemenistä. Siemenet kylvetään heti valmistumisen jälkeen. Talven yli säilytettäessä pionien siemenet saattavat mennä lepotilaan ja tämän jälkeen itää hitaasti ja jopa usean vuoden aikana. Jalopionien kohdalla pitää varautua siihen, että siemenistä kasvavat uudet taimet voivat poiketa paljonkin emokasvistaan. Ensi keväänä kylvettävät siemenet säilytetään kuivassa ja viileässä paikassa.

Huomio

Huomio

Tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa - siellä on tiedot jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20211_68015.jpg
Huonekasveja hedelmistä
Eksoottiset hedelmätMonien eksoottisten lajien siemenet itävät helposti ja niistä voidaan saada erikoisia huonekasveja. Kypsistä hedelmistä talteen otetut siemenet kylvetään hiekkapitoiseen kylvömultaan (ei voimakkaasti lannoitettuun huonekasvimultaan), peitetään haihduttamisen vähentämiseksi ja asetetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kylvös on myös jatkossa pidettävä tasaisen kosteana. Paras kylvöaika näillekin siemenille on kevät ja alkukesä.Taimettamisen jälkeen kasvit tarvitsevat paljon valoa, lämpöä ja monet myös kasvutilaa. Kasteluvettä kannattaa seisottaa vuorokauden ja kasveja pitää myös sumutella. Useimmat taimista ovat alkujaan tropiikin lämmöstä, joten kylmää ja vetoa ne eivät siedä.Minkä hedelmän siemeniä sitten kannattaisi lähteä kokeilemaan ja kuinka tulisi toimia?Ps. Aihetta sivuten saattaisi kiinnostaa myös artikkeli: Matkalta mukaan: kotipuutarhurin kasvituliaiset
202212_73929.jpg
Anna persoonallinen kukkalahja
Joulutähti(Euphorbia pulcherrima) on Suomen suosituin joulukukka – eikä syyttä!Joulutähti on komea ja juhlava; sen lehdet ovat kulmikkaat, helakanvihreät ja pitkäruotiset. Kellanvihreät kukat ovat oksien kärjissä. Kukintoa ympäröi 10-20 värikästä suojuslehteä, joiden väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Hyvä joulutähti on matala ja tuuhea.Se on myös erittäin monikäyttöinen.
20065_128.jpg
Sipulikukkien istutussyvyys ja -etäisyydet
Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Vastaavasti syyskukkijat istutetaan keväällä.Istutus ja maanparannusLue lisää kukkasipuleista
biojäteastia sisälle
Kerää biojätteet biokeruuastiaan ennen kompostointia
Biokeruuastia helpottaa biojätteen lajittelua ja kierrätystä kotikeittiössä. Sekajätteeseen heitetty biojäte päätyy jätteenpolttolaitoksiin, kun se erikseen kerättynä olisi kompostoinnin avulla hyödynnettävissä mullaksi, ravinteiksi tai maanparannusaineeksi.
20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.
Nainen möyhii kompostoria talvella
Kompostointi onnistuu paukkupakkasillakin
Pitkään jatkunut pakkaskausi saattaa hyydyttää kotikompostorin. Koska keittiöstä biojätettä syntyy päivittäin, on tärkeää, että kompostoria pystyy käyttämään vuoden ympäri. Jäätyneeseen kompostoriin ei kannata kaataa kuumaa vettä. Paras herätyskeino on lämmin vesi kanisterissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton