• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mustatorvisieni

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.08.2007Päivitetty 12.02.2024
Mustatorvisieni

Sekametsissä piileskelevä sieni

Tätä helposti tunnistettavaa sientä löytyy yleisesti koko Suomesta, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa. Vaikka heinäkuussakin saattaa näitä sieniä löytää, niin etenkin elo-syyskuu on torvisienten aikaa. Toki löytöjä voi tehdä lokakuussakin. Yleensä, kun yhden on bongannut, muut löytyvät helposti. Tarkkuutta etsimisessä tarvitaan, sillä mustatorvisieni on sen verran taitava piiloutumaan.

Sekametsät ovat varmimpia löytöpaikkoja. Metsän on kuitenkin oltava kostea ja rehevä. Sieni on paikkauskollinen, joten vuosi toisensa jälkeen voi hyvin suunnata askeleensa samoille apajille!

Torvisienen tunnistaminen

Mustatorvisientä ei oikeastaan voi sekoittaa muihin sieniin, sillä niin omalaatuisen näköinen se on. Lakki ja jalka ovat yhtä alaspäin kapenevaa suppiloa - tai torvea. Jalka on myös täysin ontto.

Sieni on väriltään harmaasta mustaan. Jalan pinnassa on vaaleaa, jauhomaista materiaalia. Lakissa ei ole helttoja eikä pillistöä. Lakin reuna on taittunut.

Mustatorvisieni on noin 10 cm korkea. Sen malto on ohutta, joten saalismäärä jää pienehköksi.

Vinkki! Juuresta kannattaa jättää n. ½ cm maahan, sillä se maistuu mullalle.

Mustatorvisienen valmistaminen

Mustatorvisieni kelpaa käytettäväksi sinällään; paistamisen jälkeen pääsee oitis syömään! Sieni on myös helppo kuivata ohutmaltoisuutensa vuoksi. Pakastuskin onnistuu. Kun torvisienen on saanut kuivattua, niin se sopii mausteeksi erilaisiin ruokiin pieninä palasina. Sienen maku on voimakas ja muuttaa ruoan värin tummaksi, joten malttia sen käytössä.

Kannattaa kokeilla mustatorvisieniä myös näin käytettyinä:

Mustatorvisienikastike

- 25 g mustatorvisieniä
- sipulia
- 1 purkki smetanaa

Kiehauta liotetut sienet sipulin kera ja lisää smetana.

Se oli siinä - Hyvää ruokahalua!

Lue lisää sienistä!

Herkuttele metsäsienillä

Puutarha.netistä löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet?

Kasvillisuus
sienet
reseptit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Punainen isohapero metsässä
Isohapero
EsiintyminenKaikkialla maassamme voi törmätä isohaperoon. Sieni viihtyy soisessa ja havupuisessa maastossa. Hapero kasvaa äkäiseen tahtiin. Senpä vuoksi siitä saadaan vuosittain runsas sato. Isohapero on maastossa yksinään, mutta voi kasvaa myös useamman sienen ryppäässä. Isohaperon ohi ei juuri voi kulkea, sillä on se verran huomiota herättävä väritys lakissaan. Isohaperolla ja tulipunahaperolla on molemmilla punaiset lakit. Isohaperolla lakki on kellertävän punainen ja tulipunahaperon lakki on sinertävänpunainen. Jos sienet sekoittaa toisiinsa, ei hätää, sillä kumpikaan ei ole myrkyllinen.
Kaksi valkoista herkkusientä aurinkoisessa metsässä
Herkkusieni
Herkkusienilajeja on Suomessa kaksi; kuusi- ja peltoherkkusieni.
Kaksi sientä sammalmättäällä
Haaparouskua hakemaan
Arvostettu sienikaunotarHaaparouskua löytyy koko maasta; esiintymät harvenevat kuitenkin pohjoiseen mennessä. Heinäkuusta lokakuulle voi tämän kaunottaren bongata seka-, mänty- ja kuusimetsistä sekä nevoilta, joilla kasvaa joko koivuja tai kuusia.Haaparouskuja löytyy kohtalaisen helposti, ilman suurempaa etsimistä. Esiintymät voivat olla joko yksittäisiä sieniä siellä täällä tai isompi rypäs. Haaparouskukin on kauppasieni ja näin ollen arvostettu sieni, joten se kannattaa napata metsästä mukaan, jo sellaisen löytää.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.
20212_68565.jpg
Työkalut valmiiksi pihan hoitoon
Talven väistyessä hiljalleen alkaa kevätaurinko tehdä tuloaan ja valoisuus lisääntyä. Nyt on hyvä aika valmistautua kohta käsillä olevaan kasvukauteen ja suunnitella, mitä kaikkea pihan hoidossa olisi hyvä olla apuna helpottamassa työskentelyä. Monet uudet ja tehokkaat sähköyökalut sekä -laitteet tekevät puutarhan hoidosta vaivatonta ja miellyttävää.
20206_65477.jpg
Loma on aina lomaa, anna itsellesi aikaa
Vaikka monesti voisi luullakin, niin ihminen ei ole kone, joka jaksaa puurtaa tauotta. Tarvitsemme työn vastapainoksi pysähtymistä ja toisenlaista tekemistä. Hektistä arkea ja ainaista kiirettä kestää paremmin, kun tietää, että loma katkaisee sen jossakin vaiheessa vuotta. Jotta pääset irti ainaisesta työmoodista, kannattaa suunnitella tekevänsä jotain ihan muuta kuin normaalisti tekisi tai vaihtoehtoisesti lähdet vain kohti tuntematonta avoimin mielin etkä suunnittele tai tee yhtään mitään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton