• Etusivu
  • Hoitotyöt

Paikkauskylvö

Nurmikon talvivauriot

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.05.2006Päivitetty 23.02.2023
20232_80943.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.

Talvituhosienet iskevät helpoimmin paksun lumikerroksen alla pitkäksi jätettyyn nurmikkoon routaantumattomassa maassa.

  • Lumihomeen tunnistaa vaaleanpunaisesta väristä ja pumpulimaisesta rihmastosta lumensulamisen aikaan keväällä. Lumihometta torjutaan myrkyillä. Paras torjunta on kuitenkin monilajiset siemenseokset: jos yksi laji sortuu, toiset korvaavat sen.
  • Jääpolte syntyy, kun tiivistyneen maan pinnalla seisova vesi tukahduttaa kasvillisuuden ja jäätyy talvella yhtenäiseksi jääpeitteeksi. Kasvit kuolevat kylmään ja hapenpuutteeseen.
  • Pakkasvauriot iskevät lumettomilla paikoilla arkoihin heinälajeihin.
  • Keväällä yöpakkaset ja rouste yhdessä tuulen kanssa vahingoittavat nurmikkoa kuivattamalla sitä.

Paikkaus

Paikkauksia joudutaan tekemään muistakin syistä: tallaus, maan kuluminen, liian lyhyeksi leikkaus, rikkakasvit, varjoisuus. Aukkopaikat eli kuolleet nurmikonosat pitää paikata, muuten rikkakasvit tai sammal täyttävät ne. Paikkaus tehdään vain niinä aikoina, jolloin maa pysyy kosteana koko itämisen ajan.


Paikkauksen yhteydessä poistetaan myös paikkaustarpeen aiheuttaja: heikko vesi- tai ravinnetalous ja painanteet. Siementä tavallisessa paikkauksessa käytetään 1,5-2 kiloa/aari.


  • Tavanomainen paikkaustapa: riko rautaharavalla paikattavan alueen pinta, kylvä siemen, peitä turve-hiekkaseoksella ja jyrää. Käytä samaa siementä kuin alkuperäisessä nurmikossa.
  • Toinen paikkaustapa: tee turvehiekkaseos ja sekoita siihen siemen. Käytä samaa siemenseosta kuin alkuperäisessä nurmikossa. Kylvä laikut ja pienet kuopat ja jyrää.
  • Kolmas paikkaustapa: hanki siirtonurmea. Tiivistä kuollut nurmikonpohja ja aseta siirtonurmi samaan tasoon vanhan nurmikon kanssa. Juurtuminen kestää muutaman viikon. Jos siirtonurmen heinät eivät ole samaa lajia kuin vanhan nurmikon, se näkyy nurmikolla erilaisena kasvuna.

Työkalut: rautaharava, kottikärryt, jyrä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Nurmikon kestävyys on suorassa suhteessa sen kasvukuntoon. Mitä voimakkaammin nurmikko kasvaa, sitä enemmän se kestää kaikenlaista rasitusta.
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

kookosrouhetta
Vaihtoehtoisia kasvualustoja: kookoskuitu
Hyvä kasvualusta on välttämätön kasvien hyvinvoinnille ja vaikuttaa niiden kasvuun. Kasvualusta on väliaine kasvin juurten ja tarvittavien ravinteiden ja veden välillä.Hyvä kasvualusta edesauttaa juurtumista. Kasvualustan ollessa riittävän huokoinen mahdollistaa se ravinteiden ja veden lisäksi ilman sitoutumisen materiaaliin. Ilmaa sitouttanut materiaali on juurten hapensaannin kannalta välttämätöntä. Juuriston suurin haaste onkin liian tiivis ja hapeton kasvualusta.Kun siirrytään kokonaan mullattomaan kasvatukseen, on muistettava huuhtoa uudelleen istutettavien kasvien juuret huolellisesti mullasta.
20227_69229.jpg
Näsiä - kavalan kaunis kevään kukkija
Näsiä, lehtonäsiä eli riidenmarja (Daphne mezereum) on pystykasvuinen, noin metrin korkuiseksi kasvava pensas, joka kukkii aikaisin keväällä ennen lehtiensä puhkeamista. Etelä-Suomessa näsiän kaunis ja voimakkaasti tuoksuva kukinta ajoittuu huhtikuulle, ja Etelä-Lapissa vasta toukokuulle. Näsiä on kasvupaikkansa suhteen melko vaatelias pensas.
20225_52788.jpg
Kaivokin tarvitsee huoltoa
Suomen hapan pohjavesi on käyttövesikaivojen suurin ongelma. Oman talousvesikaivon kunto tulisikin tarkastaa aina ennen mökkikauden alkua ja varmistaa juomaveden laatu. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa yksityistalouden kaivoa. Näistä suurin osa on rengaskaivoja, joista noin puolet on käytössä vakituisesti ja puolet kesämökeillä. Kaivoihin virtaavan pohjaveden merkittävin ongelma on happamuus, sillä Suomen maaperässä on vain vähän neutraloivaa kalkkikiveä. Suositeltu pH:n alaraja talousvedelle on 6,5.
2308_449370055_201311195141.jpg
Tee itse tuikkulyhtyjä - ja anna vaikka lahjaksi
Kauniiksi päällystettyjä lasipurkkeja voi käyttää tuikkulyhtyinä ja erilaisina säilytyspurkkeina. Koristellut lasipurkit soveltuvat kynien, askartelutarvikkeiden tai vaikka makaronien säilytykseen. Niitä voi käyttää maljakkoina ja toki niihin voi päällystämisen jälkeenkin säilöä syksyn satoa.Tuikkulyhdyt ovat erityisen näyttäviä ryhminä ja niitä voi ripustaa kauniiksi kokoelmaksi myös puutarhaan. Kynttilän kaveriksi lyhtyihin voi laittaa koristekiviä tai -hiekkaa. Kiva lahja syntyy itse tehdystä tuikkulyhdystä ja kauniilla paperilla päällystetystä tulitikkurasiasta yhdessä.Ps. Lyhtyyn voi kynttilän sijasta laittaa myös jouluvalosarjan tai led-kynttilän. Turvallisuussyistä led-kynttilää kannattaa käyttää etenkin pienemmissä lasipurkeissa. Pienellä suuaukolla olevassa lasipurkissa lämpö nimittäin nousee nopeasti ja siksi aina on olemassa räjähdysvaara. Myös parafiini- ja steariinikynttilät leimahtavat helposti lämmön noustessa.
20236_49475.jpg
Nyt laitetaan mökin käymäläasiat kuntoon
Kuivakäymälä säästää vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä. Kuivakäymälä mahdollistaa myös paikallisen ravinnekierron omalla mökkitontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Kompostoiva käymälä uudistaa ulkohuussin nykypäivään – pakastava tai polttava käymälä on helppo asentaa sisätiloihinkin!
20138_35948.jpg
Paprika antaa potkua ja väriä aterialle
Paprikoiden perheeseen kuuluvat makeat vihannespaprikat ja tuliset maustepaprikat. Värikkäät vihannespaprikat antavat lempeää makua salaatteihin ja lukuisiin ruokiin; mausteiset chilipaprikat tuovat ihanaa sähäkkyyttä!Paprikoita on monenvärisiä, -muotoisia ja -makuisia. Maun voimakkuuden mukaan ne jaetaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin. Paprikan siemenet sisältävät kapsaisiini-nimistä ainetta, joka antaa paprikoille maun. Siemenistä kapsaisiini leviää vähitellen laimentuen muihin hedelmän osiin.Vihannespaprikat ovat kooltaan isoja ja muodoltaan kulmikkaita, pyöreitä tai suippoja. Maku vaihtelee eri lajikkeilla, joidenkin ollessa hyvinkin makeita, toiset taas varsin mauttomia. Väriltään vihannespaprikat ovat vihreitä, keltaisia, punaisia, oransseja, valkoisia ja mustan sinipunaisia. Vihreät paprikat ovat raakoja paprikoita, jotka kypsyessään vaihtavat väriä keltaiseksi tai punaiseksi. Keltaiset ja punaiset paprikat ovat makeimpia, kun taas vihreät ja sinipunaiset paprikat ovat kirpeämpiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton