• Etusivu
  • Kasvillisuus

Talviomenat talteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.10.2023
202310_83216.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Talviomenat ovat hedelmätarhan viimeisiä kypsyjiä. Ne kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.

Omenan varastointi

Talviomenat ovat mainioita talousomenia ja niiden maku paranee viileävarastoinnin myötä. Omenat kääritään esimerkiksi silkkipaperiin ja asetetaan matalaan pahvilaatikkoon muutaman kerroksen satseissa. Silkkipaperin asemasta voi käyttää myös esimerkiksi kuivatettuja saniaisen lehtiä. Kolhiintunut omena pilaantuu helposti, joten varastointi tehdään hellävaraisesti. Laatikko on hyvä peittää paperilla.

Talviomenat ovat yleensä parhaimmillaan muutamien päivien varastoinnin jälkeen. Säilytyspaikan lämpötila saisi olla 1–2 astetta ja suhteellinen kosteusprosentti 85–95 %.

Omenat tuottavat etyleeniä, joka on väritöntä kaasua. Sitä syntyy kasvien hengittäessä. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja vanhenemista. Etenkin leikkokukat ja vihreät kasvikset ovat erittäin arkoja etyleenin vaikutukselle (muun muassa vihreät osat kellastuvat, maku muuttuu ja kasvi pehmenee).

Talviomenalajikkeita

'Aroma': Poimitaan syyskuussa, mutta on nautintakypsä lokakuussa ja parhaimmillaan vasta loka-marraskuussa. Kestävä hedelmärupea ja härmää vastaan. Hedelmä on keskikokoinen, malto kellertävä, rapean hienorakeinen ja makean hapokas. Kuori on altis kolhuille. I-II

'Amorosa': Aroma-lajikkeen punakuorinen muunnos. I-II

'Juuso': Poimitaan syyskuussa ja kypsytetään pari viikkoa. 'Lobon' ja 'Antonovkan' risteymä. Kestää hyvin muumiotautia ja melko hyvin rupea. Hedelmä on suuri, maultaan hienon happoinen ja aromikas, parhaimmillaan päärynämäinen. Malto on valkoinen, rapea ja mehukas. Talouslajike, jonka hyvin kypsyneitä hedelmiä voi nauttia myös sellaisenaan. I-V

'Konsta': FinE-lajike. Poimitaan syyskuussa ja kypsytetään pari viikkoa, hedelmät säilyvät jopa kuusi viikkoa. Suomalainen 'Lobon' ja 'Antonovkan' risteymä. Omenaruvenkestävä ja melko kestävä muumiotautia vastaan, sopii luomuviljelyyn. Hedelmä on suuri tai keskikokoinen, lähes kauttaaltaan punainen. Maku on hapahko ja mietoarominen, malto valkoinen ja karkea. I-V

'Lobo': Poimitaan lokakuun alussa ja nautitaan marras-joulukuussa. Suomalaisten hedelmätarhojen päälajike. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri, paksukuorinen ja vahapintainen. Maku on mietohappoinen, aromikas ja mausteinen, malto mehukas, pehmeä ja hienorakeinen. I-III

Lobo (Kuva: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto)
Lobo (Kuva: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto)

'Talvikaneli': Poimitaan syyskuun lopussa ja kypsytetään pari viikkoa, säilyy varastossa joulukuuhun. Risteytys 'Lobo' x 'Punakaneli'. Kestää hyvin muumiotautia ja melko hyvin rupea. Hedelmä on suuri, makea ja kanelille maistuva, malto on rapeahko, vihertävänvalkoinen. I-V

'Tobias': Poimitaan syyskuun lopussa ja kypsytetään pari viikkoa, säilyy 6–8 viikkoa. Kestää melko hyvin hedelmärupea ja hyvin muumiotautia. Suomalainen risteymä 'Lobo' x 'Huvitus'. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri ja vahvakuorinen, aromikas ja makea, mallossa punaista väriä. I-V

Terveellinen omena

Perinteisiä omenanviljelyalueitamme ovat läntinen Uusimaa, Lounais-Suomen rannikkoseutu ja Ahvenanmaa. Omenaa tuotetaan Suomessa noin 3 miljoonaa kiloa/vuosi.

Omenasta saa runsaasti flavonoideja, kunhan malttaa olla kuorimatta: flavonoidit ovat aivan kuoren alla. Kaikkia Suomessa viljeltyjä omenoita voi huoletta syödä kuorineen. Joskus omenan pintaan muodostunut vaha pelästyttää, mutta se kuuluu omenaan eikä ole epäterveellistä. Omena suojautuu omatoimisesti vahan avulla.

Omenan ravintoarvot

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20204_63978.jpg
Suunnitellaan vappua ja valmistellaan kesää
Varhaiset sipulikukat ja sinivuokot puskevat kukkaa ja ilahduttavat hehkullaan vielä muuten uneliaassa puutarhassa. Varhaisesta startistaan huolimatta kevät hidastelee, sillä kuten niin usein, kylmät jaksot ja lämpötilojen erot päivien ja öiden välillä hillitsevät kevään edistymistä.
202010_67236.jpg
Isäkin ansaitsee kukkansa
Ei ole suurempaa rakkauden valaakuin se, että lapsesi sua halaaja se, että pienessä sydämessäSinulle juurion varattu paikkaniin valtavan suuri.Eino Leino
202311_83300.jpg
Puun tukeminen
Istutusvaiheessa puu kannattaa tukea, jotta se saisi mahdollisimman hyvän alun juurtumisvaiheessaan. Tukematta oleva puu on alttiimpi tuulille ja sen juuret katkeamiselle; kovemmassa puuskassa puu saattaa jopa kaatua!
202310_83281.jpg
Hyvä pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin
Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.
20234_81371.jpg
Nappaa ammattilaisen ohjeet kuivakäymälän valintaan mökille
Onpa mökki tai vapaa-ajan asunto kovassa tai vähäisessä käytössä vuoden aikana, on toimiva kuivakäymälä olennainen osa viihtyisyyttä ja ympäristöystävällistä mökkeilyä. Kuivakäymälä kannattaa valita käyttöasteen ja minimaalisten käyttökustannusten mukaan. Kuivakäymälöitä löytyy markkinoilta useampia erilaisia, kuten kompostoivia, erottelevia, polttavia ja jäädyttäviä käymälämalleja. Kuivakäymälä on taloudellinen vaihtoehto, koska sen asentaminen on vesivessaa helpompaa, jätevesien käsittely helpottuu ja etenkin vesilasku pienenee.
20236_82413.jpg
Tunnetko keltamajavankaalin? Miten se tulisi hävittää?
Keltamajavankaali on näyttävä vehkakasvi, mutta kauneudestaan huolimatta kyseinen kasvi kuuluu hävitettävien kasvien joukkoon ja tulisikin tavattaessa hävittää mieluiten juuria myöten. Mistä siis on kyse?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton