• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tapiolan Silkkiniitty - kartanoniitystä kaupunkipuistoksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.01.2024
20083_9815.jpg

Silkkiniitty on rakennettu vuonna 1964. Puiston on suunnitellut puutarha-arkkitehti Jussi Jännes. Hän on korostanut puiston suuren koon merkitystä. Tällöin asukkaiden puistolle aiheuttama rasitus jakaantuu riittävän laajalle. Puisto täyttää tehtävänsä aivan toisin kuin pienet, ylikuormitetut ja liikenteen syömät puistot.

Tapiolan puutarhakaupungin ulkoalueiden huolellinen suunnittelu ja laadukas viherrakentaminen ovat toteutuneet Silkkiniityllä. Tarkkoja mitoitus- ja määrätietoja tärkeämpää on ollut tilallinen ratkaisu, kasvillisuuden ryhmittely ja lajivalikoima. Lopullinen mitoitus ja muotoilu on tehty rakentamisen aikana maastossa. Tässä työssä Jänneksen luotettava ja taitava yhteistyökumppani on ollut Asuntosäätiön puutarhatoimiston esimies C.J. Gottberg.

Silkkiniityn laaja nurmialue hallitsee avointa maisemaa. Puiston maasto on muotoiltu hienovaraisesti. Maastonmuotoilun ansiosta puiston poikki kulkevat kävelytiet eivät ole havaittavissa, vaan nurmi näyttää yhtenäiseltä ja kaukaisuuteen jatkuvalta.

Avoimen alueen vastakohtana puiston reunoja on korostettu monipuolisilla istutuksilla. Kukkivia ja syysvärikkäitä lajeja on käytetty runsaasti. Metsän reunaan on istutettu kirsikkapuita, joiden valkoinen kukinta on edukseen ikivihreää taustaa vasten. Tapiolassa harvinaiset lehmuksetkin löytyvät Silkkiniityltä.

Silkkiniityn suunnittelussa korostuu sosiaalisuus ja yleishyödyllisyys. Se palvelee asukkaiden virkistäytymis- ja kohtaamispaikkana - ei vain kaupunkia kehystävänä taustana. Myös lapsille ja nuorille on haluttu tarjota oma leikki- ja pelialue.

Silkkiniityn hienous piileekin paitsi tilallisessa yksinkertaisuudessa myös toiminnallisessa monipuolisuudessa. Seitsemän hehtaarin laajuinen, yhtenäinen nurmikenttä tarjoaa mahdollisuuden monenlaiseen ulkoiluun ja liikuntaan. Viljelypalstat, pallokenttä, kahluuallas sekä leikkialueet sulautuvat kokonaisuuteen.

20083_9817.jpg

Kasvillisuuden uusiminen on aloitettu

Puisto on lähes puolessa vuosisadassa säilyttänyt erinomaisesti alkuperäiset piirteensä ja suunnittelutavoitteensa. Kasvillisuuden käytön periaatteet ovat säilyneet ja uusiminen aloitettu. Kuusi vuotta sitten tehdyn peruskorjauksen yhteydessä on palautettu muun muassa altaan ympärille ellipsinmuotoiset ruusuryhmät.

Parhaillaan on tarve ja aika sekä Silkkiniityn että koko Tapiolan ulkoalueiden kunnostamistoimille. Puistojen ja puutarhojen alkuperäinen luonne ja sisältö pitää ymmärtää, kun mietitään ratkaisuja kasvillisuuden hoito- ja uusimiskeinoiksi sekä tehdään päätöksiä viheralueiden kehittämiseksi. Usein unohtuu viheralueiden pitkäjänteisen hoidon ja jatkuvan kunnossapidon merkitys, mikä on perinteisesti ollut elimellinen osa Tapiolaa.

Lyhyesti Tapiolan Silkkiniitystä:

  • Rakennuttaja: Asuntosäätiö
  • Suunnittelija: Jussi Jännes
  • Toteuttaja: Asuntosäätiön puutarhaosasto, rakentaminen ja maastonmuotoilu C.J. Gottbergin johdolla
  • Pinta-ala: 7 ha
  • Valmistumisvuosi: 1964
20083_9816.jpg

Lisätietoja:
maisema-arkkitehti Laura Yli-Jama puh. 046 877 2220
viheraluepäällikkö Leena Ihalainen puh. 050 464 8858
vastaava museo-opas Tiina Hero puh. 046 877 2680
www.espoo.fi/silkkiniitty

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202011_67548.jpg
Maistuisiko kolmen ruokalajin jouluillallinen?
Joululaulut raikuvat jo monessa kodissa ja tutut sävelmät hyräillään varsinkin ruokaa laittaessa. Nyt onkin hyvä hetki tutustua erilaisiin resepteihin, jos tänä jouluna loihtisi joulupöytään jotain tuttua herkkua ehkä aivan uudella tavalla. Istahda vaikka nojatuoliin kahvikupposen kanssa ja nappaa tästä parhaat ideat joulupöytääsi.
202211_80229.jpg
Kenen pesä? Asiantuntija vastaa
Mikä elukka tai lintu on rakentanut pesän korkealle mökin kurkihirren päälle? Pesä on erikoisen näköinen ja ilmeisesti tyypillinen jollekin elukalle tai linnulle.
20224_73557.jpg
Ovatko ruskistuneet tuijat kuolleet?
Tänä syksynä ovat raja-aitana olevat tuijat muuttuneet osittain ruskeaksi. Ovatko tuijat nyt menetetty? Tuijat ovat kuivassa savirinteessä, johon ne on istutettu aikanaan maan päälle rakennettuihin laatikoihin (istutettu jo varmaan 10 vuotta sitten). Laatikoissa on uutta ostomultaa ja havupuumultaa sekoitettuna.Tuijat ovat kasvaneet hyvin – tosin aika harvoja ovat, kun en ole ymmärtänyt niiden oksia leikata, jotta tuuheutuisivat.Mennyt kuiva kesä on varmaan vaikuttanut asiaan. Välillä yritin niitä kastellakin, mutta koska ovat rinteessä, niin kasteleminenkin on vähän hankalaa.Talvella niihin ei voi mitään ravinteita laittaa eikä enää näin syksylläkään, mutta miten niitä sitten keväällä alkaisin hoitaa ja milloin on oikea aika?Voiko tuijia leikata mihin vuodenaikaan tahansa?
20223_77440.jpg
Vanhan nurmikon hoito
Vanha nurmikko kaipaa muutakin hoitoa ja huolenpitoa kuin satunnaisen ruohonleikkauksen.Keräsimme listan huoltotoimenpiteistä, joita toistamalla pihanurmikon saa voimaan ja näyttämään hyvältä. Myös retuperälle jääneen pihanurmen pelastaminen on mahdollista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton