• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipulikukkien istuttaminen vaatii hieman suunnittelua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.08.2018
20088_12354.jpg

Kevään ensimmäiset sipulikukat saavat kotipuutarhurin helposti suorastaan hullaantumaan kevään tulosta. Miten malttamattomana kiertelemmekään keväisin etsimässä uusia väriläikkiä lumen ja nuutuneen nurmikon keskeltä tai ränsistyneiden perennapenkkien uumenista ja pensaiden tyveltä. Nuo puhtaan ilon hetket kannattaa kaivaa mielen naftaliinista jo nyt syksyn koittaessa. Tuo hullaantuminen jää nimittäin kokematta, jollei tartu toimeen ajoissa. Nyt on oikea aika aloittaa sipulikukkaistutusten ja ensi kevään kukkaloiston suunnittelu.

Panostamalla pihan kaikkein lämpimimmän paikan löytämiseen saa kokea tuon keväisen nautinnon mahdollisimman varhain: mitä lämpimämpi ja suojaisampi paikka, sitä aikaisempi kukinta. Talon eteläseinusta ja kivien kehystämä kohopenkki ovat parhaita valintoja. Tummat kivet keräävät auringon lämpöä ja sulattavat lumen ja maan nopeasti. Jotta mahdollisimman moni pääsee osalliseksi kukinnasta, kannattaa miettiä myös sisäänkäynnin ja keskeisten kulkuväylien reunustamista sipulikukilla. Jos kulkuväylien tuntumassa ei ole sopivaa istutuspaikkaa, on syytä pohtia ruukkuistutusten mahdollisuutta.

Kukan koreus ja korkeus ovat tärkeitä istutuspaikan valintaan vaikuttavia tekijöitä. Matalan kasvin kukintaa ei sovi hukata korkeampien kasvien taakse. Yksittäisen kukan kauneus taas voi jäädä huomaamatta, jos kukkia on massoittain.

Sipulikukat ovat tietysti näyttäviä isoina ryhminä, mutta kyllä muutamalla pienemmällä, hyvin harkitulla kokonaisuudellakin saa aikaan näyttävää jälkeä. Esimerkiksi muutamat ylväät, puhtaanvalkoiset tulppaanit voivat kohottaa koko etupihan ryhtiä. Ja kuinka hienosti ne loistavat vielä iltamyöhäänkin... Yksinkertaisesti: kaunista.

Sipulikukat sopivat monenlaiseen seuraan

Sipulikukilla saa väriä myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden kuten pensashanhikin ja syyshortensian ympärille. Ne sopivat myös myöhään nousevien perennojen joukkoon kevättä kirkastamaan. Tummat havut taas toimivat hienona taustana hehkeille väreille. Japaninkirsikan kukinta yhdistettynä narsissien tai parvitulppaanien kukintaan on kaunista katseltavaa.

Esimerkiksi kuunliljojen (Hosta), jättipoimulehtien (Alchemilla mollis) ja päivänliljojen (Hemerocallis) lehtevät kasvustot peittävät armeliaasti kuihtuvat sipulikukkien lehdet. Aikaisemmin kukkivat sipulikukat sopivat mm. valkotäpläimikän (Pulmonaria saccharata) seuralaiseksi.

Sipulikukkia voi istuttaa nurmikollekin, mutta keväällä kukkien lakastuttua on maltettava antaa vielä lehtienkin lakastua rauhassa, vaikka tekisikin mieli katkaista lehdet nurmikkoa leikatessa. Näin sipulit saavat ravinteita talteen seuraavan kesään kukintaa varten.

20088_12384.jpg

Istutusoppia

Sipulikukkien istutusaika on syksyllä. Hyasintit ja narsissien sipulit istutetaan syyskuussa. Tulppaanit ja pienet sipulikukat ehtivät vielä lokakuussakin. Krookuksilla saattaa esiintyä kukintahäiriöitä myöhäisestä istutusajankohdasta johtuen, joten hyvän juurtumisen varmistamiseksi nekin on hyvä istuttaa jo syyskuussa.

Sipulit viihtyvät parhaiten hiekansekaisessa mullassa. Istutusmultaan ei tarvitse sekoittaa lannoitteita, sillä ensimmäisenä vuonna sipulikukat kukkivat sipuliin varastoimansa ravinnon turvin. Sopiva istutussyvyys on 2-3 kertaa sipulin koko. Mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sitä näyttävämmän ryhmästä saa.

Narsissit voi istuttaa 10-15 sentin välein, tulppaanit 10 cm ja pikkusipulit 5 cm välein. Syksyllä maa on yleensä niin kosteaa, ettei ole tarvetta kastella. Jos istuttaa sipulit esim. räystään alle, voi juurtumisen edistämiseksi kastelu olla tarpeen. Jos joku kasvi näyttää kasvavan pihassa väärässä paikassa, voi sen siirtää uuteen paikkaan kasvin siirtyessä lepotilaan. Juuripaakku kaivetaan ylös mahdollisimman suurena ja pyritään siirtämään kokonaisena uuteen paikkaan.

Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin!

20088_12385.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20231_80610.jpg
Tunnetko kukkivat huonekasvisi? Tutustu köynnös- ja amppelikasveihin
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat kasvit? Osaatko hoitaa niitä? Kukkivien huonekasvien kolmannessa osassa esittelemme köynnöstäviä, säleikköön ja amppeliin sopivia kasveja.
202011_67384.jpg
Lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään
Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan 4.11.2020, että lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään vapaaehtoisella "green deal"* -sopimuksella, jonka ovat allekirjoittaneet useat tahot. Sopimuksella pyritään lisäämään pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy.
20204_63751.jpg
Puutarhaliitto kannustaa nauttimaan kotoilusta ja hyvästä ruuasta
Moni on linnoittautunut kotiinsa ja nettiselaimet ovat olleet ahkerassa käytössä. Puutarhaliitosta suositellaan, että median kulutusta vähennetään, ja vapautuva aika käytetään yhdessä tekemiseen ja puutarhaharrastamiseen. Sekä keho että mieli voivat silloin paremmin.
20228_79416.jpg
Millainen pikkupuu on Moskovan Kaunotar? Asiantuntija vastaa
Minkä kokoiseksi Moskovan Kaunotar puu kasvaa? Voiko sitä leikata niin, että se ei kasva yli 3-metriseksi. Miten ja millloin? Millaista multaa ostan, kun istutan? Käsitin, että puuvarsi ei enää kasva, vain oksat, olenko oikeassa? Löytyykö mitään kuvia täysikasvuisesta puusta? Kukinnoista kyllä löytyy.
20096_17225.jpg
Nyt uutta: perunat ja vihannekset
Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja enimmät viikolla 15.Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton