• Etusivu
  • Hoitotyöt

Rikkaruohojen torjunta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.05.2021
20066_214.jpg

Nyt ne jo nousevat, nokkoset, vuohenputket, juolavehnät… - miten rikkaruohoista pääsee eroon?

Rikkaruohot saattavat pian vallata tilan toisilta kasveilta, joten niistä täytyy tarpeen vaatiessa hankkiutua eroon. Kitkeminen on rankka, mutta tehokas tapa. Pienemmällä pihalla mullat voi seuloa talikon kanssa käsin ja kerätä tarkkaan pois kaikki juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkaruohojen juuret. Rikkakasvien valtaaman alueen voi myös tukahduttaa puhtaaksi kaikesta vihreästä asettamalla kesän ajaksi paksun, valoa läpäisemättömän katteen peitoksi haluttuihin kohtiin.

Maan jyrsimisellä voit torjua muun muassa voikukkaa, pujoa, nokkosta, hierakkaa, maitohorsmaa, rönsyleinikkiä ja vuohenputkea. Sen sijaan juolavehnä, rikkanenätti, peltovalvatti ja pelto-ohdake vain villiintyvät jyrsimisen pilkottua ja levitettyä niiden juurenkappaleita. Myös siementävien rikkakasvien kanssa on oltava tarkkana, sillä jyrsintä muokkaa siemenet maahan ja tarjoaa niille otolliset kasvuolosuhteet. Jyrsi siis vasta kitkemisen jälkeen.

Kivipolkujen, muurien ja laattojen rakoihin kasvaneet rikkakasvit voit myös liekittää. Nestekaasulla tuotettava lämpö ohjataan suuttimen avulla tuhottavaan kasvustoon. Maata ei tarvitse möyhentää, joten rikkakasvien mullassa olevat siemenet eivät nouse maan pinnalle. Paloturvallisuuden lisäksi on muistettava, että liekki voi vahingoittaa myös säästettäviä kasveja.

Kasvimaata perustavan kannattaa muistaa kesannointi. Kesannoitaessa maata muokataan rautaharavalla, kuokalla, heiluriharalla tai talikolla 3–4 kertaa kesän aikana. Tavoitteena on nostaa rikkakasvit maan pintaan kuivumaan. Mitä useammin rikkakasvi joutuu aloittamaan kasvun uudelleen, sitä varmemmin sen juurakossa oleva vararavinto kuluu loppuun ja lopulta kasvi kuolee. Kesannointiin voidaan yhdistää myös vihantalannoituskasvin kylvön.

Rikkakasveja ja muita hävitettäväksi tuomittuja kasveja voi torjua myös biologisesti hajoavilla, kasvipohjaisilla torjunta-aineilla. Ne eivät rasita ympäristöä eivätkä elollista luontoa, joten ne sopivat käytettäväksi myös pohjavesialueilla. Aineet vaikuttavat vihreiden kasvinosien kautta juuristoon, joten varo aineiden joutumista koristekasveille. Sopivia käyttökohteita ovat piha- ja puistokäytävät, kivi- ja betonilaattojen saumat sekä pensaiden ja puiden alustat. Luomuruiskutteita on markkinoilla monenmerkkisiä. Tehoaineita niissä ovat mm. pelargonihappo ja etikkahappo. Tutustu torjunta-aineiden käyttöohjeisiin, käyttörajoituksiin ja levityksen turvaohjeisiin tarkoin ennen tuotteen hankintaa myymälässä.

Hävitä puutarhasi sitkeimmät rikkakasvit ja sammalet - juurineen

Jos maa on hyvin rikkaruohottunutta ja halutaan päästä ongelmasta eroon nopeasti, niin tällöin on parasta vaihtaa pintamulta kokonaan. Jos uuden, rikkaruohottoman mullan päälle asentaa vielä saman tien siirtonurmikon, lopputuloksena on jokseenkin varmasti täydellinen samettinurmi vuosiksi.

Torju rikkakasvit ennalta

Kukkapenkki ja kasvimaa kannattaa kattaa varsinkin taimien ollessa pieniä. Katteet – esimerkiksi ruohosilppu kasvimaalle ja kevyt kuorikate perennoille – estävät siemenrikkakasvien taimettumisen ja samalla tasapainottavat maan kosteusolosuhteita.

Jos istutat paikalle pensaita, kata paljas maa 5–10 sentin kerroksella kuorikatetta tai koristekiviä. Kuorikatteen alle voit laittaa lisäksi kerroksen kosteaa sanomalehtipaperia, joka päästää kosteuden hyvin läpi ja torjuu osaltaan rikkaruohojen kasvua.

Toinen hyvä vaihtoehto on istuttaa pystykasvuisten pensaiden alustoille ja välialueille maanpeiteperennoja, jotka muodostavat nimensä mukaisesti tiiviin kasvuston ja tukahduttavat rikkaruohot alleen.

Huomio

Huomio

Rikkaruohoista pääsee siis eroon seuraavilla konsteilla:


1.

Kitke

, kitke,kitke...

2. Tukahduta kasvit peittämällä ne tiiviillä materiaalilla 1-2 kasvukauden ajan.

3. Muokkaa maa jyrsimellä (tehoaa voikukkaan, pujoon, nokkoseen, hierakkaan, maitohorsmaan, rönsyleinikkiin ja vuohenputkeen)

4. Liekitä laatta- ja muurisaumoista tunkevat rikkakasvit.

5. Kesannoi:
Muokkaa ja paranna maata, mutta älä viljele yhteen kesään mitään tai katkaise rikkakasvit kuoliaiksi toistuvasti, aina kun ovat 10 cm pitkiä.

6. Käytä torjunta-aineita:
Kemiallista rikkakasvien torjuntaa käytetään kotipuutarhassa yleensä vain nurmikolla ja hiekkateillä. Ruiskutuksessa on oltava tarkkana: se on tehtävä kasvin oikeassa kehitysasteessa. Aamu ja ilta ovat parhaat ajankohdat. Ennen sadetta ei kannata ruiskuttaa eikä myöskään liian kuumalla ilmalla, koska silloin pisarat kuivuvat pois liian nopeasti.

7. Suosi kateviljelyä:
Musta muovi tai suodatinkangas + sepeli/kuorikate/koristekivi katteena.

Rikkakasveja torjutaan, koska

  • ne vievät arvokasveilta ravinteita ja vettä
  • ne tukahduttavat ja pakottavat arvokasvit kasvamaan ruman muotoisiksi
  • ne rumentavat ympäristöä ja estävät pihan käyttöä.

Hankalien rikkakasvien kuten juolavehnän ja vuohenputken torjunta käy helposti ylivoimaiseksi. Niiden leviäminen pitää estää heti alkuunsa.

Yksivuotiset rikkakasvit pitää poistaa ennen kukinnan päättymistä, etteivät ne ehdi siementämään. Monivuotiset rikkakasvit täytyy puolestaan kitkeä juurineen, sillä ne leviävät juurillaan.

Istutusalustojen rikkaruohontorjunta
Kun arvokasvusto alkuvuosien aikana pidetään mulloksella, siitä tulee tasainen ja peittävä. Tuuheassa kasvustossa eivät rikkakasvit viihdy. Mulloksella pito vaatii ensimmäisinä vuosina 3-6 perkaus-kertaa/vuosi.
Työmenetelmä: haraus tai käsinperkaus.

Kukkaryhmien rikkaruohontorjunta
Perataan 4-5 kertaa vuodessa.

Sora-alueiden rikkaruohontorjunta
Käytävät ja sora-alueet harataan 2-3 kertaa vuodessa tai käsitellään rikkaruohojen torjunta-aineella.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79403.jpg
Etanoiden torjuntaan kuparikangasta? Asiantuntija vastaa
Luin Puutarha.netistä artikkelin etanoiden ja koteloiden torjunnasta. Siinä kerrottiin Hortexin kuitukankaasta, johon on kudottu kuparia sekaan. Mikä on tuotteen kauppanimi?
20238_82784.jpg
Juorut (Tradescantia)
Juorut ovat alkujaan Amerikasta lähtöisin olevia luonnonkasveja. Nimensä suku on saanut vuonna 1638 kuolleen englantilaiselta John Tradescantilta, joka toimi Kaarle I:n ja Kaarle II:n hovipuutarhurina ja toimitti ensimmäiset suvun kasvit sekä joukon muita kasveja Eurooppaan. Suomessa useita juorulajeja kasvatetaan huonekasveina. Ne ovat nopeasti kasvavia ja helposti viihtyviä, kauniisti rönsyäviä ja runsaslehtisiä.
20228_79337.jpg
Viikon kysymys: Onnistuuko vanhojen kuusien pelastaminen?
Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, noin 10 metriä korkea). Mitä voimme tehdä? Suurin osa juurista vaurioitumatta, joten toivomme, että peli ei ole menetetty. Laitammeko lannoitetta, havumultaa?
201310_36811.jpg
Nurmikko, niitty vai kuntta?
Piha kaipaa vihreää pintaaAlkaako talosi tai mökkisi olemaan jo valmis, mutta pihamaa odottaa tekijää? Mitä jos etenisit luonnon ehdoilla ja miettisit muita vaihtoehtoja perinteisen kylvönurmikon sijasta...
20219_72769.jpg
Asiantuntija vastaa: Onko perheomenapuu pelastettavissa?
Minulla on perheomenapuu ollut n. 20 vuotta. Aluksi se teki hyvin omenia, mutta jo vuosia sitten joku tuholainen söi omenat. Olen yrittänyt suihkutella esim. mäntysuopalioksella, mutta ei ole ollut hyötyä.Nyt yksi oksa (1 lajike) on kuollut ja kaarna irtoaa. Muurahaiset kiipeävät pitkin runkoa ja oksia. Onko puu enää pelastettavissa?
20065_128.jpg
Sipulikukkien istutussyvyys ja -etäisyydet
Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Vastaavasti syyskukkijat istutetaan keväällä.Istutus ja maanparannusLue lisää kukkasipuleista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton