• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.11.2008Päivitetty 04.11.2019
201910_50632.jpg

Viirivehka (Spathiphyllum)

Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.

Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.

NASAn tutkimustuloksia

Useat tutkimukset todistavat, että kasveilla on rauhoittava vaikutus. Kasveilla on myös uskomaton kyky puhdistaa ilmaa. Vuonna 1980 Yhdysvalloissa NASA:n avaruustutkimuslaitos analysoi (miehitettyä kuutukikohtaa suunnitellessaan) tavallisten huonekasvien kykyä poistaa hengitysilmasta erilaisia kaasuja ja niiden sisäilmaa kosteuttavaa vaikutusta.

Tarkempaa tutkimusta varten kehitettiin tiiviisti suljettu "biokoti" (Biohome). Se rakennettiin synteettisistä rakennus- ja sisustusmateriaaleista, joiden tiedettiin erittävän ihmisille haitallisia aineita. Biokodissa vierailevat ihmiset saivatkin nopeasti sairas rakennus -oireyhtymälle tyypillisiä oireita. Tämän jälkeen tilaan vietiin kultaköynnöksiä ja vehkoja; jo muutaman päivän kuluttua voitiin ilmanäytteiden avulla osoittaa, että rakennus- ja sisustusmateriaaleista haihtuvien orgaanisten kemiallisten aineiden määrä oli vähentynyt huomattavasti. Merkittävää oli sekin, että biokodissa vierailleet ihmiset eivät enää oireilleet.

Lisätutkimuksissa löydettiin 50 suositeltavaa huonekasvia

Vuonna 1990 aloitettiin lisätutkimus, jossa testattiin huonekasveja entistä tarkemmin. Lähtökohdaksi otettiin niiden formaldehydin poistokyky. Formaldehydi on sisäilman yleisin myrkky; sitä on mm. tupakansavussa, vanerissa, lastulevyssä, liimoissa, painokuviollisissa kankaissa, mattojen alustoissa ja lattiapäällysteissä.

Tutkimuksen "voittajaksi" selvisi kaarisulkasaniainen (Nephrolepis exaltata), toiseksi tuli krysanteemi (Chrysanthemum x grandiflorum) ja kolmanneksi gerbera (Gerbera x cantabrigiensis).

krysanteemi
krysanteemi

Lisäksi tutkittiin

ksyleenin, tolueenin ja ammoniakin poistokykyä;

esimerkiksi

viirivehkan

(

Spathiphyllum

) kykyyn poistaa erilaisia kemikaaleja. Tutkimuksen perusteella viirivehka poistaa tehokkaimmin

asetonia, metanolia ja etyleeniasetaattia

, jotka ovat ihmisen hengityksessään erittämiä yleisimpiä bioeritteitä.

Tutkitut 50 huonekasvia arvioitiin:

  • kemiallisten kaasujen poiston
  • viljelyn ja hoidon helppouden
  • tuholaisten vastustuskyvyn ja
  • kosteuden haihduttamisasteen perusteella.

Parhaat kokonaispisteet sai viehättävä, nopeakasvuinen ja vesiviljelyynkin mainiosti sopiva

kultapalmu

(

Chrysalidocarpus lutescens

).

gerbera
gerbera

Kasvit edistävät terveyttä

Kasvin hengitys toimii päinvastoin kuin ihmisellä; kasvit tuottavat happea ja kuluttavat hiilidioksidia. Lisäksi ne haihduttavat vesihöyryä ja saavat haihduttaessaan sisäilman liikkumaan. Ilma painuu kasvin juuristoalueelle, missä juuristomikrobit hajoittavat sen rakenteeltaan sellaiseksi, että pieneliöt ja kasvit pystyvät käyttämään sitä ravinnokseen - eli kasvit ikään kuin syövät haitallisia aineita ilmasta. Lisäksi on todettu, että kasvit vapauttavat kasvikemikaaleja, jotka pystyvät hävittämään myös homeitiöitä ja bakteereita; useita kasveja sisältävässä huoneessa on 50-60 % vähemmän ilmassa liikkuvia itiöitä ja bakteereja kuin huoneessa, jossa kasveja ei ole.

Kasveilla voidaan siis parantaa merkittävästi nykyaikaisten energiaa säästävien, "liian" tiiviiden talojen ilmanlaatua. Niillä voidaan vaikuttaa myös kodin ja työpaikan viihtyvyyteen, jaksamiseen ja poissaoloihin työpaikalta. Kasvit luovat kutsuvan ilmapiirin ja rentouttavat hoitajaansa. Älä jätä näin hienoa ja huokeaa, elämänlaatuasi parantavaa mahdollisuutta hyödyntämättä!

Lähde: B. C. Wolverton: Raikas vihreä koti

201910_60793.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20077_5575.jpg
Mansikan pääsato on valmistumassa
Kuhina mansikkapelloilla alkanutMansikan pääsatokauden alkua joutui tänä vuonna odottamaan tavallista pidempään. Näin kävi aikaisesta kevään tulosta huolimatta. Vaikka kesäkuussa oli lämpimiä hellepäiviä, mukaan mahtui myös viileitä jaksoja. Nyt satokausi on kuitenkin täydessä vauhdissa Etelä-Suomen rannikkoalueilla, ja maan keskiosissa pääsatokausi on alkamassa. Maamme pohjoisosissa pääsatokausi käynnistyy heinäkuun toisella viikolla, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.
20194_57126.jpg
Näyttävä pihatiilipäällyste kruunasi kokonaisuuden
Järvenpään kaupunki rakennutti kaupunkilaisille hienon uuden puistoalueen, jonka helmi on verivaahteroiden reunustama keraamisilla pihakivillä päällystetty "kevyenliikenteen bulevardi".
20194_57400.jpg
Riittävästi lämmintä käyttövettä mökille - nopeasti ja vaivatta
Kesän lähestyessä heräävät myös ajatukset tarvittavista parannuksista mökille. Jotta lomalla vietetty aika olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa, on käytännön varustelutason oltava kunnossa. Lämminvesivaraaja tarjoaa erinomaisen ratkaisun lämpimän käyttöveden tuottamiseen myös kesäasunnolla. Nopean asennuksen jälkeen laite on heti käytettävissä ja lämmintä vettä riittää isommallekin porukalle.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
20234_69150.jpg
Mitä multaa puutarhaan?
Hyvä puutarhamulta on väriltään tummaa ja koostumukseltaan mururakeista. Se pidättää sekä vettä että ravinteita.Kun multa valmistetaan kompostoimalla, siihen sitoutuu kompostoinnin aikana ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen. Kompostoidut mullat sisältävät myös paljon pitkälle maatunutta humusta, joka parantaa etenkin hiekka- ja savimaiden rakennetta. Kompostoimalla valmistetut mullat aktivoivat maan pieneliöstöä ja elävöittävät maata.
20157_44006.jpg
Kesäilta tuoksuu ruusulta
Kun ruusuhurahdus kerran iskee, se vie koko pihan. Kullbergin pariskunnalla on puutarhassaan jo yli 300 lajiketta. Siellä voi samoilla läpi kesän nauttimassa tärkeimmästä: suloisesta tuoksusta.Artikkeli julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton