• Etusivu
  • Hoitotyöt

Amppeli säästää tilaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
202312_83343.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Pidä huoli, että amppelissa on pohjareiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan juuriston ulottumattomiin. Useimmissa amppeleissa tulee aluslautanen mukana.

Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Amppeli kannattaa sijoittaa riittävän korkealle tai muuten sellaiseen paikkaan, ettei se ole tiellä ja osu ikkunaan tai seinään. Sijoita amppeli siten, että kastelu on helppoa. Ellei amppelin vesitiiviys ole varmaa, levitä lattialle muovi tai sanomalehti kastelun ajaksi. Varmista myös, että ripustin kestää kostean mullan ja kasvien painon.

amppelikissanhäntä (Acalypha reptans) (Kuva: Floradania)
amppelikissanhäntä (Acalypha reptans) (Kuva: Floradania)
tähtikello (Campanula poscharskyana) (Kuva: Floradania)
tähtikello (Campanula poscharskyana) (Kuva: Floradania)
kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) (Kuva: Floradania)
kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) (Kuva: Floradania)
soihtuköynnös (Aeschynanthus) (Kuva: Adobe Stock)
soihtuköynnös (Aeschynanthus) (Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin Kasvikortiston 262 huonekasvin listalta löydät 51 amppeliin sopivaa huonekasvia, kun rastitat hakuehdoksi 'amppelikasvi'.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20132_33852.jpg
Tunnetko eri tomaattilajikkeet?
Tutuin tomaatti on punainen, mutta on myös keltaisia ja oransseja tomaatteja.Lajikkeita riittää valtavasta pihvitomaatista pieniin kirsikkatomaatteihin.Makupommi toimii sellaisenaan ja salaateissa, grillattuna, haudutettuna, täytettynä…Lue lisää tomaatista Kasvikortistossa- tai Keskustelupalstalta!
20149_40859.jpg
Kangasrousku
Helppo löytää ja tunnistaaKangasrousku on lähinnä mäntymetsässä tavattava asukki ja sitä kasvaa lähes joka puolella. Joskus sitä näkee sekametsissä tai suolla, mutta edellytykset kasvulle antaa mänty.Kangasrouskut kasvavat ryppäinä tai harvakseltaan, samoilla asuinsijoilla vuodesta vuoteen. Jos kesä on ollut kostea, kannattaa rouskua etsiä mäntykankailta taikka kallioilta, joilla on sammalpeite.Elo- ja syyskuu ovat parhaita keräysaikoja.Piparkakkurousku, kangassieni sekä kangasrousku ovat kaikki saman sienen eri nimiä.
20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.
20194_57400.jpg
Riittävästi lämmintä käyttövettä mökille - nopeasti ja vaivatta
Kesän lähestyessä heräävät myös ajatukset tarvittavista parannuksista mökille. Jotta lomalla vietetty aika olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa, on käytännön varustelutason oltava kunnossa. Lämminvesivaraaja tarjoaa erinomaisen ratkaisun lämpimän käyttöveden tuottamiseen myös kesäasunnolla. Nopean asennuksen jälkeen laite on heti käytettävissä ja lämmintä vettä riittää isommallekin porukalle.
20_P_130639_1.jpg
Miten pensasmustikoita lannoitetaan?
Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja toki hyötyy myös marjalannoksesta, se auttaa satoon. Mutta pensasmustikkaa ei missään nimessä kalkita. Eli esimerkiksi tyrniin verrattuna tämä on iso ero. Tyrni vaatii kalkkia, mutta pensasmustikalle sitä ei anneta.On olemassa myös havu-rodolannoitteita, jotka on tarkoitettu happaman maan kasveille, mutta itse mielelläni käyttäisin ainakin marjalannosta.Kuitenkin määräävämpää on se, että löytyy kaliumia ja fosforia, eli K:ta ja P:tä paljon. Ne ovat aineita, jotka auttavat nuppujen muodostumista, kukintaa ja myöskin marjasatoa. Eli kaliumin ja fosforin osuus pitää olla isompi ja marjalannoksessa näin on.
20088_12589.jpg
Köynnöksiä valoon ja varjoon
Köynnökset jäävät usein valitettavan vähälle huomiolle pihan kasveja valitessa. Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa. Osa köynnöksistä tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin, ja vaihtoehtoja löytyy niin valoon kuin varjoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia, kärhöt ja ruusut tosin vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton