• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipulin suosio kasvussa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20091_14575.jpg

Terveyttä sipulista.

Sipuli kiinnostaa kaikkialla niin kuluttajia kuin tutkijoitakin, koska sipuli on niin oleellinen osa ruoanvalmistusta. Lisäksi sipuli tiedetään terveysvaikutteiseksi, suorastaan lääkkeenomaiseksi kasvikseksi. Kansainvälisessä kaupassa sipuli on tomaatin jälkeen arvokkain vihannes. Sipuli säilyy hyvin ja kestää kuljetusta, joten sitä on helppo markkinoida jopa maanosasta toiseen.

Sipulia päivittäin

Syö viittä väriä päivässä -ajattelussa suurin osa sipuleista sijoittuu valkoisen ja ruskean päävärin ryhmään, vihreät sipulit vihreään ja punasipuli sini-purppuraan. Kullakin kasvisten viidellä väriryhmällä on oma tehtävänsä ruokalautasella paitsi silmänruokana myös ihmisen elintoiminnoissa.

Tutkimusten mukaan sipulit osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä. On saatu tutkimustuloksia, joiden mukaan säännöllisesti sipuleita ja valkosipulia syövät sairastuvat muita harvemmin erilaisiin syöpäsairauksiin.

Sipulien terveysvaikutukset aiheutuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista. Erityisesti sipuleiden kversetiinillä on monia erinomaisia vaikutuksia, koska se on voimakas antioksidantti. Sipuleiden allisiini puolestaan vaikuttaa antibioottisesti. Ei ihme, että sipulia on kautta aikain käytetty bakteerien tuhoajana, heikentyneen vastustuskyvyn kohentajana ja ruoansulatuksen parantajana.

Keittiön monitoimikasvis

Suomessa sipuleita tunnetaan viitisentoista erilaista, maailmalla kaikkiaan parisenkymmentä, mutta eniten käytetään tavallista keltasipulia. Sipuleista ruoka saa täyteläistä, muita makuja pyöristävää ja syvää aromia. Juuri nyt ajankohtaista on käyttää sipulia pieninä, raakoina kuutioina blinien lisäkkeenä. Ohuet sipulisiivut sopivat myös appelsiini- tai tomaattiviipaleiden lomaan salaatiksi.

Sipulin kuumentamisessa maltti on valttia. Lempeästi kuullotettuna ja haudutettuna sipulin maku lauhtuu miellyttäväksi. Liian kuumassa sipuli palaa karvaan makuiseksi. Makeaksi kuullotettu sipuli maistuu ihanalta pihvien, maksaleikkeiden ja kyljysten kanssa. Kylmänä kautena sipulia kannattaa käyttää kaikkiin keittoihin, pataruokiin ja uunissa haudutettaviin ruokiin.

Nimet kohdalleen

Yleensä puhuttaessa pelkästä sipulista tarkoitetaan kelta- eli kepasipulia, jota kutsutaan myös ruokasipuliksi. Punasipuli keltasipulin punakuorisena muotona, purjo, valkosipuli ja ruohosipuli eivät aiheuta nimeämisessä sekaannuksia, ja ne on helppo tunnistaa.

Salottisipulia pidetään herkuttelijoiden sipulina. Salottisipulit ovat keltasipulia pienempiä, usein pitkänomaisia ja kellanruskeita tai osin punertavia. Toinen gourmetsipuli on vanhanajan ryvässipuli, jonka maku on erittäin aromikas.

Makea sipuli, kansainvälisesti sweet onion on melko kookas. Miedonmakuisena se sopii salaatteihin. Jättisipulilla tarkoitetaan keilamaista, suurta sipulia, joka voi painaa 0,5 - 1,5 kg tai jopa enemmänkin. Maultaan jättisipulikin on melko mieto. Joskus niin makeaa sipulia kuin jättisipuliakin kutsutaan salaattisipuleiksi. Miedot sipulit on kypsennettävä hyvin miedolla lämmöllä, koska ne palavat helposti.

Salaattisipuliksi kutsutaan myös viher- eli kevätsipulia. Siitä kannattaa kuitenkin mieluummin käyttää nimeä kevätsipuli, kansainvälisen spring onion -nimityksen tavoin. Kevätsipuli on tavallinen aines aasialaisissa ruoissa.

Kiinalainen ruohosipuli poikkeaa ruohosipulista litteiden, poikkileikkaukseltaan kolmiomaisten lehtien perusteella. Usein varsien päissä näkyy vaaleita kukkanuppuja. Kiinalaisen ruohosipulin maku muistuttaa valkosipulia.

Hillosipuli on tullut tutuksi nimenomaan etikkasäilykkeenä. Hillosipuli on malloltaan valkoinen. Ilmasipuli on melko harvinainen, kuitenkin tuttu puutarhaharrastajille. Sen paksut, ontot varret voi leikata renkaiksi salaatteihin. Varsien päihin kehittyvät pikkusipulit istutetaan maahan tuottamaan uutta satoa.

Sipulipannari

Taikinaan:
6 dl maitoa
4 munaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 dl juoksevaa margariinia
Sipuliseokseen:
3 puna- tai keltasipulia
1 rkl öljyä
1 - 2 rkl tuoretta timjamia
1 rkl balsamietikkaa
suolaa mustapippuria
1 dl juustoraastetta

• Sekoita taikinan ainekset keskenään ja anna taikinan turvota puoli tuntia.
• Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi tai viipaleiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Mausta timjamilla, balsamietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna seoksen jäähtyä.
• Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä sipuliseos taikinan päälle ja ripottele lopuksi juustoraastetta. Kypsennä pannaria 225-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Tiedotteen teksti ja lisätiedot:
Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Sanna Peurakoski, kuvat, Kotimaiset Kasvikset ry

Kokeillut sipuliruokaohjeet alla ja lisää ohjeita uudesta nettikeittokirjastamme:
www.kasvikset.fi -> Keittokirja

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20215_64745.jpg
Kesäkukilla koreasti kesään
Pihan ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Niihin ei pääse kyllästymään, sillä kasvukauden aikana voi seurailla sesonkia ja vaihdella ainakin ruukkuistutusten kasveja kasvukauden edetessä. Ja jos sesongeittain ei olisikaan vaihtelunhalua, uudistuu ruukkutarhan ilme kuin itsestään vähintäänkin joka kevät uusien kesäkukkien myötä.
20238_82861.jpg
Sinistä ja valkoista satavuotiaalle Suomelle!
Kesän iloisia väriläikkiä ovat avomaalle kylvettävät kesäkukat, joista suosituimpia ovat ruiskaunokki sekä kehäkukka, krassit ja tuoksuherne.
20165_46500.jpg
Kasvimaan kuohkea kasvualusta
Kuohkeassa maassa kasvin juuristo pääsee kasvamaan laajaksi ja voimakkaaksi. Kuohkean maan ongelmaksi saattaa muodostua liiallinen kuivuus, jota voi ehkäistä kattamalla maan esimerkiksi ruohosilpulla.
20237_82668.jpg
Kasvijätteet puutarhakompostiin
Syksy saa ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta: kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia on yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia. Näin vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan. Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.
201112_28881.jpg
Luo tunnelmaa pihalle tai parvekkeelle
Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksiTalven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!
20212_68766.jpg
Miten aloitan kasvihuoneharrastuksen?
Viherpeukalot ovat sen aina tienneet: puutarhanhoito tuo runsaasti iloa ja hyvää mieltä! Arkinen puuhailu kasvien parissa rauhoittaa ja hoitaa kuormittunutta mieltä. Lisäksi ajoittainen fyysinen ponnistelu tekee hyvää koko keholle ja lihaskunnolle. Ei sovi myöskään unohtaa puutarhan esteettisiä arvoja. Kun vielä kiitokseksi kaikesta tästä saa kerätä satoa omasta puutarhasta, voi puutarhuri hykerrellä tyytyväisenä. – Mikään ei maistu niin hyvältä kuin itse kasvatettu, olipa kyse sitten oman kasvihuoneen tomaateista tai avomaan mansikoista!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton