• Etusivu
  • Hoitotyöt

Parvekkeen hedelmät ja marjat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.06.2021
20205_65037.jpg

Omenapuu

Pilariomenapuu sopii kapeakasvuisena pienellekin parvekkeelle ruukussa kasvatettavaksi. Se ei tee oksia, joten omenat kasvavat aivan rungon lähellä. Lehdet kasvavat tiheinä ruusukkeina. Pilariomenapuu ei tarvitse leikkausta ollenkaan. Pölyttäjäksi sopii lähiympäristöstä löytyvä, tavallinen omenapuu. Satoa saadaan jo nuoresta puusta.

Kääpiöivä omenapuu voidaan ostaa valmiina säleikköpuuna tai ohjata kasvamaan säleikköön. Uusia oksia taivutetaan säleikköön ja osin myös karsitaan vuosittain.

Marjoja

Parvekkeen marjapensaaksi kannattaa valita rungollinen muoto. Siinä yhdistyvät usein rungon kultaherukka ja runkoon vartettu herukkalajike.

Pensaan voi myös kasvattaa itse rungolliseksi: pensaan taimesta valitaan kaikkein pysty- ja voimakaskasvuisin verso, joka säästetään ja tuetaan huolellisesti. Muut versot poistetaan. Kun runkoon tai tyvelle ilmaantuu versoja tai lehtiä, ne poistetaan heti. Latvuksen annetaan kasvaa ja haarautua kauniin pensasmaiseksi.

Rungollista marjapensasta leikataan kuten normaalia pensasta: huonokuntoiset ja 5 vuotta vanhemmat versot leikataan pois; liian pitkiä versoja typistetään ja liian tiheää kasvustoa tarvittaessa harvennetaan.

Amppelimansikka on kaunis ja satoisa hyvin hoidettuna. Jos ruukku alkaa tuntua ahtaalta, se kannattaa vaihtaa suurempaan. Mansikan kasvupisteen on oltava näkyvissä, mutta juurenniska on peitettävä multaan. Kastelua ja vähätyppistä lannoitusta ei sovi unohtaa missään vaiheessa. Lajikkeet ovat yleensä ns. jatkuvasatoisia eli marjovat pitkälle syksyyn asti. Amppelin voi talvettaa kellarissa tai taimet voi istuttaa maahan. Rönsyt kannattaa käyttää seuraavan vuoden taimina.

Mansikoita popsittavaksi amppelista
Mansikoita popsittavaksi amppelista

Parvekkeella voit kokeilla oikeastaan minkä tahansa marjakasvin kasvattamista; laita ruukkuun tai laatikkoon mansikoita, mustikoita ja - mikäli tilaa riittää - vaikka marjapensaita. Lämpimällä parvekkeella voit kasvattaa myös viiniköynnöstä!

Myös useimpien muiden hyötykasvien viljely onnistuu pienessäkin mittakaavassa. Maistuisiko vaikka itse kasvatettu, herkullisen punainen tomaatti?

Syötävän hyvät amppelit
Oi mitä herkkua, itse kasvatetut tomaatit.
Oi mitä herkkua, itse kasvatetut tomaatit.

Hyötykasvien ja kesäkukkien lisäksi parvekkeella voit kasvattaa kaikkia muitakin pienessä tilassa ja astiassa viihtyviä kasveja. Esimerkiksi pienet puut, kuten esimerkiksi rungollinen riippahernepensas, ovat kauniita. Lisäksi voit kokeilla erilaisia monivuotisia perennoja tai köynnöksiä.

Hoitotyöt
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
202211_79951.jpg
Kaalien esikylvö? Asiantuntija vastaa
Esikylvimme noin 3 viikkoa sitten lehti-, parsa-, kukka- sekä punakaalta. Kylvimme taimimultaan ohjeiden mukaisesti, ja olemme pitäneet siitä lähtien mullan koko ajan kosteana. Kylvökset ovat saaneet olla koko ajan huoneenlämmössä, muovikannen alla. Mistään ei näytä pilkistävän vielä taimen alkuja. Voiko olla, että niiden kasvussa menee vieläkin kauemmin? Vai onko jokin mennyt pieleen? Ja jos, niin mitä syitä voi olla? Ensimmäistä kertaa kylvän kaaleja, joten ollaan ihan uuden äärellä. Yrttien, kukkien, kurkkujen ja kurpitsojen taimet kasvavat iloisina, mutta kaaleista ei mistään näy minkäänlaisia merkkejä. Kiitos jo etukäteen, oli mahtava löytää paikka mistä voi kysyä neuvoja ja opastusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton