• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvimaan kuohkea kasvualusta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.06.2009Päivitetty 06.02.2024
20165_46500.jpg

Kasvimaa kuohkeaksi

Kuohkeassa maassa kasvin juuristo pääsee kasvamaan laajaksi ja voimakkaaksi. Kuohkean maan ongelmaksi saattaa muodostua liiallinen kuivuus, jota voi ehkäistä kattamalla maan esimerkiksi ruohosilpulla.

Maan rakenteen lisäksi oleellista on kasvualustan syvyys. Kunnollista kasvualustaa pitää olla vähintään 25 cm kerros. Jotkut hyötykasvit (mm. salaatti ja retiisi) menestyvät toki ohuemmassakin multatilassa. Ihanteellista on, jos kasvualustan eliötoiminta on vilkasta. Mullassa ei saa olla mitään kasvitautien aiheuttajia.

Tutustu kasvualustatuotteisiin

Maan rakenne paremmaksi

Laihoille hiekka- ja hietamaille sekä savisille maille käytetään maanparannukseen kalkittua ja lannoitettua turvetta. Kasvuturve nostaa maan humuspitoisuutta ja parantaa siten maan mururakennetta. Hiekka- ja hietamailla turve lisää myös ravinteiden- ja vedenpidätyskykyä.

Kevätmuokkauksen yhteydessä turvetta levitetään 100–200 litraa/10 m² ja maa jyrsitään. Pitkäaikaisemman maanparannusvaikutuksen saa käyttämällä Turvemultaa tai Puutarhan Mustaa Multaa. Maan humusvaroja voidaan lisätä myös säännöllisellä luonnonlannoitteiden käytöllä. Yksi 25 litran säkillinen Biolan Luonnonlannoitetta tuo maahan yhtä paljon orgaanista ainetta kuin 200 litraa kasvuturvetta.

Hyvää maanparannusainetta on myös valmis tai puolivalmis komposti, jota voidaan käyttää 300–500 litraa/10 m². Puolivalmis komposti olisi parasta muokata maahan jo syksyllä tai käyttää kesällä katteena kasvimaan pinnalla. Jos halutaan laskea maan pH-arvoa, käytetään maanparannukseen kalkitsematonta perusturvetta.

Jäykät savi- ja hiesumaat tarvitsevat humuksen lisäksi hiekkaa ilmavuuden parantamiseksi. Hiekkaa levitetään 2–5 cm kerros kasvimaan pinnalle ennen maan muokkausta.

Turvemulta sopii taimikasvatukseen ja maanparannukseen

Biolan Turvemulta sopii mainiosti vihannesten ja kukkien taimikasvatukseen. Sen ravinnevarat riittävät useimmille taimille koko taimiajaksi. Hyvin runsaasti ravinteita käyttävät kasvit, kuten tomaatti ja kurkku, kaipaavat täydennyslannoitusta taimivaiheessa. Käytä lisälannoitukseen Biolan kanankakkarakeita 0,5 dl/1 litran ruukku.
Vinkki: Voit sijoittaa lannoitteen jo valmiiksi taimiruukun pohjalle.

Luonnonmukaisesti lannoitettu Turvemulta on siis luonnonmukainen turvemultaseos, joka soveltuu käytettäväksi kasvuturpeen tapaan kaikkialla puutarhassa. Turvemullassa yhdistyvät kasvuturpeen ja mullan hyvät ominaisuudet: se on kuohkeaa ja ilmavaa, sillä on hyvä ravinteiden ja veden pidätyskyky ja siihen muodostuu viljelyn aikana kestävä mururakenne. Se on vapaa kasvitaudeista, rikkakasveista ja tuholaisista. Se on lannoitettu kompostoidulla kananlannalla ja kalkittu magnesiumpitoisella kalkkikivijauheella.

Turvemulta on sopivaa maanparannusainetta sekä kuiville hiekkamaille että tiiviille savi- ja hiesumaille. Sopiva käyttömäärä on säkillinen turvetta/2 m². Levitä alueelle ja muokkaa puutarhamaahan. Useimmille kasveille Turvemullan ravinnevarat riittävät koko kesäksi. Hyvin runsaasti ravinteita käyttäville kasveille suositellaan lisälannoitukseksi Biolan Luonnonlannoitetta tai Kasvimaalannoitetta.

<p data-block-key="gip9n">Biolan Kasvimaalannoite sopii lisälannoiteeksi hyvin runsaasti ravinteita käyttäville kasveille</p>
Biolan Kasvimaalannoite sopii lisälannoiteeksi hyvin runsaasti ravinteita käyttäville kasveille

Uuden kasvimaan lannoittaminen

Nurmesta käännetylle tai hyvin laihalle puutarhamaalle voidaan antaa kerralla melko voimakas peruslannoitus, joka parantaa maan ravinnetasoa. Peruslannoitukseen voidaan käyttää vain pitkävaikutteisia luonnonlannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta. Sillä on vuosiakin kestävä lannoitus- ja maanparannusvaikutus.

Luonnonlannoitteiden ravinteet vapautuvat kasveille käyttökelpoiseen muotoon maan pieneliötoiminnan avulla. Sopiva käyttömäärä on 30–50 litraa/100 m².

Katso lannoitteiden annostelutaulukko täältä

Kylvä tarpeeksi lämpimään maahan

Maan lämpötilan voi mitata tavallisella lämpömittarilla: Pistä mittari noin 5 cm syvyyteen ja odota hetki, jotta mittari reagoi maan lämpötilaan. Viidessä asteessa itävät mm. salaatti ja pinaatti. Pavut ovat kylmänarkoja ja vaativat 12 asteisen maan. Siementen itämislämpötilat mainitaan usein siemenpusseissa tai erikseen saatavissa kylvöohjeissa. Myös suositelluista kylvökuukausista voi päätellä tarvittavaa maan lämpötilaa.

Varmoja hyötykasveja vasta-alkajalle

20096_17434.jpg
  • Härkäpapu on helppo ja nopeakasvuinen ja vaivaton viljeltävä. Tuulisella paikalla se on syytä tukea.
  • Pinaatti on melko vaatimaton kasvualustan suhteen, kunhan sitä ei päästetä kuivumaan. Se sopii mainiosti hidaskasvuisempien kasvien väleihin. Pienet lehdet sopivat hyvin salattiinkin.
  • Salaattilajeja ja -lajikkeita on runsaasti. Lehtisalaatti on nopeakasvuisin ja sitä voi kylvää useammassa erässä, jolloin satoa saadaan koko kesän ajan. Tasainen kosteus on hyvän maun tae; kuivuus aiheuttaa salaattiin usein kitkerän maun.
  • Herne pitää kuohkeasta maasta. Se pystyy hyödyntämään ilmassa olevaa typpeä, joten typpilannoitus on turhaa. Herneen versot tuetaan ajoissa, jotta ne pääsevät kasvamaan ilmavasti.
Huomio

Huomio

Istutustöihin jo toukokuun puolella

Kaali ja purjo istutetaan toukokuun puolivälin jälkeen, jotta ne saisivat riittävän pitkän kasvuajan. Taimet esikasvatetaan tai ostetaan valmiina.

Kylvövihannekset, kuten porkkana, lanttu, punajuuri ja salaatit, kylvetään touko-kesäkuun vaihteessa, kun maa on vielä kosteaa. Kylvöpaikka kannattaa harata viikko ennen kylvöä nopeasti itävien siemenrikkakasvien torjumiseksi.

Kylmänarkojen kasvien, kuten kurkkujen ja kurpitsojen, taimet istutetaan kesäkuussa hallaöiden mentyä. Arat kasvit voi peittää hallaharsolla.

Myös kaali, porkkana ja retiisi kasvatetaan hallaharson suojissa, jotta ne säästyisivät tuholaishyökkäyksiltä.

Jos halutaan koko kesä hyvää keräsalaattia, kylvös uusitaan kerran kuukaudessa; keräsalaatin kasvuaika on noin 7–8 viikkoa. Samoin retiisi ja tilli kylvetään useammassa erässä.

Kasvillisuus
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
20226_78579.jpg
Vihreää voimaruokaa versoista
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
20227_71767.jpg
Perinnekasvi: Ruiskaunokki
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjan perinnekasveihin kuuluu ruiskaunokki (Centaurea cyanus).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton