Etanat - keinoja etanoiden torjuntaan

Varsinkin sateisina kesinä etanoita esiintyy paikoin runsaastikin - ja niille kelpaavat ruuaksi niin salaatin kuin koristekasvienkin lehdet. Puutarhoissa ne syövät reikiä siis lähes kaikkien kasvien lehtiin ja tahraavat myös marjoja limallaan.

Kosteissa ja tiheissä kasvustoissa sekä katteiden alla viihtyvät etanat eivät ole mitään miellyttäviä yllätyksiä puutarhassa. Kasvimaalla ja koristepuutarhassa limaklönttiä muistuttavat, kuorettomat peltoetanat sekä ruskeakuoriset lehtokotilot ovat melkoinen riesa. Ulkomaisen mullan mukana meille on levinnyt myös kookas, kuoreton espanjansiruetana.

Lue myös:
Luonnonmukaista etanoiden torjuntaa
muita puutarhan tuholaisia ja tauteja


Miten pääsee etanoista eroon?


Kerää ne käsin:
Pyydystä etanoita vaikka banaaninkuorilla, perunanpalasilla tai isoilla lehdillä. Voit myös asettaa maahan laudanpalan tai lautasen alle vehnänleseitä. Kerätyt etanat voi hävittää polttamalla tai upottamalla ne vahvaan etikkaliuokseen - tai kiehuvaan veteen.

Houkuttele ansaan:
Etanoita voi houkutella myös olutansaan (myös ruokaöljyä voi käyttää). Laitetaan sitä esim. viilipurkkiin; purkki asetetaan pieneen kuoppaan maahan niin, että sen reuna on maan tasalla. Etanat hakeutuvat sinne ja hukkuvat.

Vaikeuta kulkua:
Toinen keino ehkäistä etanoiden aiheuttamia tuhoja on vaikeuttaa niiden kulkemista puutarhassa. Etanat pitävät itsensä kosteana erittämällään limalla. Kulkureitille levitetty kalkki, sahajauho, hiekka tai tuhka pakottaa etanat erittämään limaa runsaasti, ja tämä koituu etanoiden tuhoksi. Huonona puolena tässä torjuntakeinossa on, että kalkkia tai tuhkaa joudutaan levittämään uudelleen aina sateen jälkeen.

Myös maanpinnan kattaminen voimakastuoksuisilla siankärsämöillä tai pietaryrtillä auttaa etanoiden torjunnassa.

Myrkytä:
Mesurol-etanansyötti on metiokarbia sisältävä etanoiden torjunta-aine. Sitä voidaan käyttää koristekasveilla, vihannes- ja juurikasveilla sekä mansikalla - mutta ei maustekasveilla.

Etanoiden torjuntaan on myös kehitetty luonnonmukainen torjuntakeino, joka on vaaraton ihmisille, kotieläimille ja siileille. Ferramol® - se soveltuu myös luomutuotantoon. Ferramol® on maailmanlaajuisesti ainoa etanoiden torjunta-aine, jonka vaikutus perustuu rautafosfaattiin. Luontoa suojaavan vaikutusaineensa vuoksi luonnonmukaisella Ferramolilla ei ole lainkaan varoaikaa!

Lue lisää Ferramolista...

Ehkäise etukäteen:
Etanat siis viihtyvät kosteassa, joten etenkin kateviljely luo niille otolliset olosuhteet. Etanoita voit ehkäistä pitämällä nurmikko kasvimaan ympärillä lyhyenä (voit myös perustaa ruohosilpusta ns. "pyyntikaistan"). Riittävän harvat istutukset myös kuivuvat hyvin sateen jälkeen, eivätkä siten houkuttele etanoita

Lue myös muita puutarhan tuholaisia ja tauteja

 Etana, etana, näytä sarves... (Huomiselle näyttää olevan luvassa poutaa!)
Etana, etana, näytä sarves... (Huomiselle näyttää olevan luvassa poutaa!)
 
 
 
Julkaistu
9.6.2014
Etusivulle | Kerro kaverille | Oikeudellinen tiedote | Palaute | Yhteystiedot © Sanoma Media Finland Oy