• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kotipuutarhan syksy

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80908.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Syyskesän kasvirunsaus houkuttelee nauttimaan pimenevistä illoista ja sadon runsaudesta puutarhassa. Viilenevät säät ja kosteat yöt mahdollistavat myös uusien monivuotisten kasvien nopean kasvuunlähdön. Vielä ei ole myöhäistä toteuttaa kesän aikana kypsyneitä puutarhaunelmia.

Istuta syksyllä kevään loistoa

Syksy on hyvää aikaa jakaa ja istuttaa perennoja sekä istuttaa puita ja pensaita. Syksyllä istutetut taimet aloittavat keväällä kasvunsa aikaisin. Taimet ehtivät juurtua hyvin ennen maan routaantumista, kun ne istutetaan syyskuun puoliväliin mennessä. Tätä myöhäisempien istutusten juurtumista voidaan parantaa kattamalla maan pinta taimen ympärillä esimerkiksi kuivilla puunlehdillä.

Istutusten onnistumiseksi tärkeintä on valita kasvit kasvupaikan mukaan. Sopivien valo-olosuhteiden lisäksi kasvit tarvitsevat oikeanlaisen kasvualustan. Maata onkin syytä parantaa lähes aina ennen istutusta. Savi-, hiekka- ja hietamaille tarvittavaa humusta saadaan lisäämällä istutusalueelle esimerkiksi Puutarhan Mustaa Multaa tai Turvemultaa.

Astiataimet istutetaan liki entiseen syvyyteen niin, että paakun yläreuna peittyy mullan alle. Istutuksen yhteydessä taimet kastellaan perusteellisesti niin, että multa kostuu kauttaaltaan. Jos istutuksen jälkeen on pitkään poutaa, taimia kastellaan säännöllisesti.

Kukilla uutta väriä puutarhaan

Syyskesällä pihaan hankitaan kylmyyttä kestäviä yksivuotisia syyskukkijoita. Värikkäät ruukkukrysanteemit, syysasterit, koristekaalit ja pensastädykkeet kestävät pikkupakkasia ja siten ilahduttavat pitkään syksyyn. Talveen asti kauniina säilyvät hyvin pakkasta kestävät kanervat ja callunat. Syyskukkijoita kastellaan säännöllisesti ja niiden lannoitusta jatketaan koko kukinnan ajan. Lannoitukseen soveltuu vaikka kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste kesäkukille.

Katso vinkit: Syysistutus ruukkuun

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto. Tulppaanit, narsissit, sinililjat ja krookukset ovat kotipihojen rakastetuimpia sipulikukkia. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla jotain vähän erikoisempaakin! Joulukukkana yleinen hyasinttiviihtyy myös puutarhassa ja huumaa keväällä tuoksullaan. Balkaninvuokko, koiranhammas ja kevättähti kukkivat aikaisin ja muodostavat kasvaessaan näyttäviä kukkamättäitä.

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus. Pienet sipulimäärät istutetaan istutuslapiolla, mutta suuria määriä istutettaessa työ käy nopeimmin puutarhalapiolla. Tasakärkisellä lapiolla tehdään yhtenäinen istutuskuoppa, jonka pohja kuohkeutetaan ja tasataan. Sipulit asetellaan kuopan pohjalle kärjet ylöspäin ja peitetään lopuksi mullalla. Koska kukkasipulit ovat myyrien herkkua, kannattaa sinne tänne istutettujen sipulien väliin tehdä reikiä, joihin laitetaan kanankakkarakeita. Kanankakkarakeilla, kuten Biolan Luonnonlannoitteella, on myyriä karkottava vaikutus.

Kukkasipuleita voi istuttaa myös ruukkuun. Mullaksi valitaan ilmava hiekkapitoinen multa, kuten Kaktusmulta. Ruukkuja kastellaan säännöllisesti koko juurtumisen ajan. Kukkiakseen kukkasipulit vaativat kylmäkauden, joten istutetut ruukut viedään kellariin. Talvehtimispaikan tulee olla pimeä ja lämpötilan alle kymmenen astetta. Jos ei ole kellaria, ruukut voidaan haudata puutarhamaahan ja peittää paksulla kerroksella lehtiä. Päällimmäiseksi laitetaan peite, jonka alta ruukut on mahdollista nostaa keväällä hyödettäväksi.

Lisää kukkasipulien istuttamisesta

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Huolehdi marjakasveista ja hedelmäpuista

Hedelmäpuissa ja marjapensaissa kypsyy vitamiinipitoinen sato tuoreena maisteltavaksi ja talven varalle säilöttäväksi. Mansikat, pensasmustikat, herukat ja aroniat ovat myös lintujen herkkua. Suojaverkot ja mitä erilaisimmat pelättimet on syytä asentaa paikoilleen jo raakilevaiheessa. Säännöllisellä kastelulla turvataan riittävä vedensaanti ja mehukas sato.

Sadonkorjuun jälkeen, tai kuitenkin viimeistään elo-syyskuussa, on syyslannoituksen aika. Myöhemmin kasvit eivät ehdi enää hyödyntämään syyslannoksen sisältämiä ravinteita ja ne huuhtoutuvat sateiden mukana pois kasvien ulottuvilta. Syksyllä käytetään aina siihen tarkoitettua erikoislannoitetta, joka ei sisällä lainkaan kasvua rehevöittävää typpeä. Yksi tällainen lannoite on rakeistettu Syksyn PK-lannoite. Lannoite sisältää eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja kaliumia sekä hivenravinteita. Syyslannoitteen sisältämä fosfori varmistaa seuraavan vuoden kukkasilmujen kehittymisen ja siten runsaan sadon. Lannoitteen toinen tärkeä ravinne, kalium, puolestaan väkevöittää kasvin solunesteen, jolloin kasvi kestää paremmin pakkasta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Vanhoihin omenapuihin ilmestyy monesti muumiotautisia hedelmiä, jotka ruskettuvat, pehmenevät ja lopulta peittyvät harmaista itiöpesäkkeistä. Muumiotautiset omenat hävitetään joko polttamalla, viemällä kaatopaikalle, kaivamalla maahan tai kompostoimalla. Kauttaaltaan eristetyssä lämpökompostorissa, kuten Biolan Pikakompostorissa, lämpötila nousee riittävän korkeaksi itiöiden tuhoutumiseksi ja saastuneet omenat voidaan kompostoida muun jätteen seassa.

Kasvimaalta valmistuu herkkuja pitkälle syksyyn

Kasvimaalta on päästy jo maistelemaan herneitä, salaatteja ja yrttejä. Kaalit, purjot ja punajuuret kasvavat pitkälle syksyyn ja niiden korjuuta voikin viivyttää suuremman sadon toivossa syys-lokakuulle. Kellariin tai kylmiöön varastoitavat juurekset peitetään nahistumisen estämiseksi esimerkiksi Perusturpeella. Hapan turve juureksien välissä estää myös varastotautien leviämisen.

Kun sato on kerätty kasvimaalta, on maanparannuksen aika. Erilaisilla maanparannustoimenpiteillä pyritään lisäämään maan pieneliöiden ja samalla myös kasvien viihtyvyyttä. Laihoille hiekka- ja hietamaille sekä savisille maille käytetään maanparannukseen vaikka luonnonmukaisesti lannoitettua ja kalkittua Turvemultaa tai kompostia. Kasvuturve nostaa maan humuspitoisuutta ja parantaa siten maan mururakennetta. Hiekka- ja hietamailla turve lisää myös ravinteiden- ja vedenpidätyskykyä. Sopiva levitysmäärä on 3–5 sentin kerros ennen muokkausta.

Lue lisää:Kasvimaan syystyöt

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_73221.jpg
Kransseja luonnonmateriaaleista
Kuulutko heihin, jotka haluavat kieputtaa erilaiset luonnonmateriaalit kranssiksi omaan ulko-oveen tai lahjoittaa luomuksensa sukulaisille ja ystäville joulun alla? Talvikauden klassikko on vihreä havukranssi, mutta mikään ei estä täydentämästä sitä myös muilla materiaaleilla. Laita mukaan vaikka varpuja, erilaisia oksia, käpyjä tai sammalta.
20065_91.jpg
Perennojen talvisuojaus
Perennojen elämäkään ei ole ongelmatonta: Lämmin, märkä syksy ja alkutalvi edistävät homeen kasvua. Lumeton keskitalvi tai kovat pakkaset voivat palelluttaa perennat. Aurinko ja kuivaava tuuli saattavat kuivattaa perennat kuoliaaksi.Tavallisimmat perennat eivät talvisuojausta tarvitse. Talvisuojaus on tärkeä esim. kivikkokasveille ja nuorille taimille. Lumi on paras talvisuoja. Lumen kertymistä voi auttaa havuilla. Myös ilmavan turpeen lisääminen kasvin tyvelle antaa hyvän suojan. Ainakin syysleimut, punatähkä, keijunkukka ja kevätakaihonkukka saavat helposti talvivaurioita. Kevätkylmiltä suojaa voivat tarvita mm. särkynytsydän, marskinlilja, kuningaslilja ja valeangervo.Kasveista saat lisätietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta!
20232_80892.jpg
Kasvien viihtyvyys paranee maata parantamalla
Erilaisilla maanparannustoimenpiteillä pyritään lisäämään maan pieneliöiden ja samalla myös kasvien viihtyvyyttä. Tiiviitä maita kuohkeutetaan ja karuille sekä helposti kuivuville maille lisätään kosteutta ja ravinteita pidättävää maa-ainesta.
20203_63697.jpg
Ja paras pääsiäisruohon kylvöalusta on...
Pääsiäinen tulee ja joka vuotinen ruohon kylväminen. Toisena vuonna onnistuu, toisena ei – yleensä ei. Usein tulee myös uusia vinkkejä siitä, mihin kylvää rairuohot trendikkäästi. Tänä vuonna päätin kokeilla 5 eri kasvualustaa ja missä alustalla saisin ruohon itämään ja kasvamaan parhaiten.
20176_49412.jpg
Esikasvata uudet perunat juhannuspöytään
Perunan esikasvattaminen aikaistaa ensimmäistä sadonkorjuuta parilla viikolla. Laita huhtikuun alussa kiinteämaltoista perunalajiketta Grobiootti Taimimultaan ja saat nautiskella juhannuksena itse kasvatetuista varhaisperunoista. Lajikkeista Siikli ja Ariel ovat herkullisia ja sopivat hyvin esikasvatettavaksi.
202211_80121.jpg
Sirotuomipihlaja ei kasva? Asiantuntija vastaa
Meillä on 3 vuotta sitten istutettu sirotuomipihlaja. Sille kaivettiin iso kuoppa ja lisättiin pussimultaa koska maa on erittäin savista. Se kukkii joka vuosi kauniisti ja viime vuonna teki myös muutaman marjan. Tänä vuonna lehdet ovat ruskistuneet ja edelleen varsi pysyy heikkona ja se ei juuri tee uutta kasvua. Mikä avuksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton