• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78657.jpg

Kurpitsalla on melko vahva immuniteetti infektioita ja tuholaisia ​​vastaan, joten sitä ei nujerreta helposti.

Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.

Harmaahome

Harmaahometta esiintyy useimmiten varastoissa. Kasvien solukko harmaantuu ja pehmenee. Home pölisee. Varastossa tulisi olla kunnollinen ilmanvaihto. Torjuntana: kasvavien kasvien harvennus sekä poistetaan sairaat osat.

Härmä ja laikkutauti

Härmä aiheuttaa harmahtavia laikkuja lehtiin. Laikkutauti aiheuttaa ruskehtavia laikkuja hedelmiin ja lehtiin. Ei tarvitse torjua. Valitaan vain kestäviä lajikkeita.

Taimipolte

Lehtien juuri on vetinen ja tumma taimipoltteen vuoksi. Taimipoltteen myötä kasvi nuutuu ja lopulta kaatuu. Kasvualustan tulisi olla puhdas. Tautia voidaan ehkäistä myös oikealla kastelulla ja tuuletuksella.

Vihannespunkki

Vihannespunkki elää lehtien alapinnoilla. Vihannespunkki on vihertävä, tummakylkinen ja noin puolen millin pituinen. Vihannespunkin vuoksi kasvustoon syntyy vaaleita pisteitä. Kasvit kellastuvat ja kuivettuvat. Vihannespunkin torjuntaan toimii joko biologinen tai kemiallinen torjunta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20206_65234.jpg
Kasvien selviytymisleiri loman yli
Tyly totuus on, että pihan ja parvekkeen ruukkuistutukset eivät selviydy hengissä pitkästä poissaolosta ilman huolenpitoa. Hellesäällä jo pari päivää ilman huolenpitoa saattaa olla ruukkuistutuksille kohtalokas. Maahan istutetut kasvit selviävät paremmin ennen lomaa tehdyn, syvälle ulottuvan kastelun avulla.
20241_83353.jpg
Kelpaisiko suklaa? Järjestä pääsiäismunajahti!
Pääsiäinen on suomalaiselle aikaa, jolloin kesän merkit alkavat vihdoin näkyä ja takatalven mahdollisuus alkaa vähentyä. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa pääsiäistä lasten kanssa kuin ulkona juoksentelu, värikkäät askartelut ja suklaa? Eli järjestetäänpä pääsiäismunajahti! Kaiken huipuksi siitä on iloa myös perheen pienemmille. Päästä siis sisäinen lapsesi valloilleen ja suunnittele lapsille ja lapsenmielisille hauska pääsiäismunajahti!
20219_72368.jpg
Lämmin syksy
Vaikka kuluva syksy olisi poikkeuksellisen lämmin, niin pitkään jatkunut lämmin sää tuskin vaikuttaa haitallisesti puihin tai muuhun kasvillisuuteen – saati eläimiin ja hyönteisiin. Kasvien ja eläinten talveen valmistumiseen lämmöllä on nimittäin vain vähän vaikutusta; kasvit asettautuvat talvilepoon ja linnut lähtevät muutolle pitkälti päivän pituuden mukaan. Vain katulamppujen voimakkaassa valossa lepoon asettuminen voi viivästyä.
20236_82450.jpg
Hortensia <i>(Hydrangea)</i>
Muhkeina, vaaleanpunaiseen vivahtavina kukkivat hortensiat hurmaavat loppukesällä niin kasvattajansa kuin ohi kulkevat ihmisetkin. Hortensiat ovat happamassa maassa viihtyviä, upeita ja näyttäviä koristepensaita. Myös köynnöshortensiat viehtättävät vahvalla kasvullaan ja kauniilla kukinnallaan.
20098_17961.jpg
Hoida nurmikkoasi oikeilla tuotteilla
Nurmikon kalkitusSuomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu nurmikon käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole nurmiheinälle käyttökelpoisessa muodossa ja sammal viihtyy. Maa kalkitaan ja lannoitetaan vuosittain tai maa-analyysin mukaan. Puutarhamaan kalkitustarpeen voit selvittää teettämällä maastasi viljavuustutkimuksen tai mittaamalla itse maan happamuuden pH-liuskoilla.
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa sekä hoidontarpeen määrittelyssä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton