• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herneen ja pavun taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78653.jpg

Tunnista herneen ja pavun taudit ja tuholaiset.

Herneillä ja pavuilla on useita kasvitauteja, joten viljelykierron tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Myös useat tuholaiset kiusaavat pitkin satokautta.

Herneripsiäinen

Herneripsiäinen on parin millin pituinen musta ja hoikka tuholainen, täysikasvuisina pikimusta. Toukka on kirkkaankeltainen mustalla takaruumiin kärjellä. Se vioittaa kukkien ja versojen latvaosia, muuttaa palot ruskeiksi, epämuotoisiksi ja pinnaltaan korkintapaisiksi. Herneelle annetaan torjunta-ainetta juuri kukinnan alkaessa ja uudestaan kaksi viikkoa myöhemmin.

Hernekääriäinen

Vihertävä, tummapisteinen toukka on vajaan sentin mittainen. Toukka syö nuoria herneitä ja muodostaa palon sisälle seittiä sekä ryynimäistä ulostetta. Maan syvämuokkaus on hyvä ennaltaehkäisevä keino, sillä se vähentää talvehtivien toukkien määrää. Saattaa pilata kuitenkin suuren osan sadosta ilman torjuntaa. Torjunta yleistorjunta-aineella viikon kuluttua kukinnan alkamisesta. Vuoroviljely auttaa.

Hernekärsäkäs

Hernekärsäkäs on pieni maanvärinen, juovikas kovakuoriainen. Se nakertaa ituja ja leikkaa puoliympyrän muotoisia lovia lehtien reunoihin. Pyretriinipitoista torjunta-ainetta on käytettävä heti, kun herne on tullut taimelle.

Taimipolte

Taimen juuri, tyvi ja sirkkalehdet mustuvat ja lopulta taimi kuolee. Voidaan ennaltaehkäistä valitsemalla taudinkestäviä lajikkeita sekä puhdas kasvualusta.

Tyvitaudit

Kasvi alkaa lakastua alhaaltapäin. Tyvi ja juuret muuttuvat hieman punertaviksi tai ruskehtaviksi. Vuoroviljely. Saastuneet kasvinosat hävitetään.

Herneenlaikku

Paloissa näkyvät pyöreät sisäänvajonneet laikut ovat herneen ja pavun laikkutaudin aiheuttamia. Taudissa nuoret taimet vioittuvat usein tyvestä ja kuihtuvat. Torjutaan polttamalla saastuneet varret ja vaihtamalla viljelyspaikkaa sekä uusimalla tukikepit joka vuosi. Jos laikkutautia ilmenee, ei siinä paikassa kannata viljellä 4–5 vuoteen hernettä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20233_69705.jpg
Maista, nauti kevätkurkku
Kurkku yksi suosituimpia vihanneksiamme. Siitä on monenlaisia muunnoksia, joista pitkä kasvihuonekurkku on tavallisin. Kurkkusesonki onkin pian parhaimmillaan. Toki kasvihuoneiden suotuisissa olosuhteissa valmistuu tuoretta ja puhdasta, vastuullisesti tuotettua satoa läpi koko vuoden, mutta keväällä luonto palkitsee viljelijää tarjoamalla ihanteellisesti valoa ja lämpöä.
20234_81539.jpg
Terijoensalavan peuravahingot? Asiantuntija vastaa
Istutimme viime kesänä terijoensalavan. Peurat kerkesivät syödä oksien päät ennen suojausta. Samoin uusia omenapuitakin kävivät pirulaiset maistelemassa. Onko toivoa, että salavasta tulisi vielä kaunis, vai pitäisikö istuttaa suosiolla uusi puu?
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20228_79452.jpg
Viikon kysymys: Voiko hevoskastanjan jakaa?
Meillä on vanha hevoskastanja, jonka juuret on maanpinnassa. Isoon juureen on kasvanut noin 60 cm kokoinen verso. Onko mahdollista saada siitä kasvaman uusi puu, kun siinä ei ole oli juuria? Miten sen voisi juurruttaa?
202112_74149.jpg
Kuudetta kertaa järjestettävä Kinkkutemppu tukee joulun kiertotaloutta
Vain 10 % suomalaisista kokee ilmastokeskustelun vaikuttavan omaan tai perheen joulun viettoon. Tulos selviää tuhannelle suomalaiselle marraskuussa 2021 toteutetusta kyselytutkimuksesta*. Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne, ja tänä vuonna jo kuudetta kertaa järjestettävä keräys käynnistyy perjantaina 17.12.2021. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa. Tänä vuonna ympäri Suomen avataan lähes 300 keräyspistettä, jotka ovat avoinna aina 7.1.2022 saakka. Kiertotalousteko järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena.
20124_30325.jpg
Kuinka nurmikkosi voi?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.Sarja sisältää seuraavat osat: OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton