• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vinkkejä pihakivien valintaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
20111_24032.jpg

Vanhan talon pihaan sopii perinteinen graniittinupukiveys.

Pihakivivillitys on vallannut Suomen eikä siinä ole mitään pahaa, päinvastoin! Huolellisesti suunniteltu ja rakennettu pihakiveys on kaunis ja käytännöllinen. Lisäksi se on kestävä sijoitus, joka nostaa myös talosi arvoa. Innokas pihanlaittaja törmää kivikaupassa yleensä vain yhteen ongelmaan, nimittäin valinnan vaikeuteen. Kiviä kun on tarjolla kymmeniä ja kymmeniä erilaisia, voi olla vaikea päättää mikä kivi sopii parhaiten juuri omalle pihalle. Seuraavassa muutamia vinkkejä:

1. Määritä kiveyksen tarkoitus ja pinta-ala

• Oletko rakentamassa sisäänajotietä, autopaikkaa, pihapolkua vai patiota? Suuret ja kovemmalle käytölle joutuvat alueet kannattaa yleensä toteuttaa joko betonikivestä tai isommista graniittisista noppakivistä. Näistä graniitti on luonnollisempi, mutta huomattavasti kalliimpi. Pienille, kevyellä käytöllä oleville alueille, kuten käytäville ja patiolle, sopivat myös muun muassa liuskekivet, betonilaatat ja pienet noppakivet.

Hillitty betonikivi sopii suurille pinnoille.
Hillitty betonikivi sopii suurille pinnoille.
Pehmeälinjainen, kaareva käytävä betonikivistä.
Pehmeälinjainen, kaareva käytävä betonikivistä.

2. Mieti muoto

• Kaarevia muotoja, kuten käytäviä ja polkuja, on helpompi toteuttaa pienistä, valmiiksi pyöreäkulmaisista kivistä, kun taas suorakulmaisen, tasaisen pation rakennat nopeammin isoista betonilaatoista.

3. Valitse tyyli

• Usein miellyttävin ja luonnollisin lopputulos saadaan aikaan talon ja ympäröivän pihapiiriin väreihin ja tyyliin sointuvilla kivillä ja hillityillä kuvioinneilla.

Laajoille alueille, kuten sisäänajotielle tai autopaikalle, on varminta valita rauhalliset värit ja neutraalit kuviot – etenkin monivärisestä laajasta pinnasta tulee helposti sotkuisen näköinen ja siihen voi myös kyllästyä nopeasti.

Pienille alueille, esimerkiksi poluille tai patiolle, voit valita luonnonkiviä, hieman erikoisempia betonikiviä, laattoja sekä yhdistellä eri kiviä, värejä ja muotoja.

Muista kuitenkin, että monen erilaisen kivityypin, värin ja kuvion yhdistelmästä tulee pienenäkin pintana helposti rauhaton sekamelska.

Kiveyksen värit on valittu rakennuksen sävyjen mukaan.
Kiveyksen värit on valittu rakennuksen sävyjen mukaan.

4. Rajaa, korosta ja kuvioi

• Yksinkertaiseen kiveykseen saat mielenkiintoa toisen värisellä tai erityyppisellä reunuskivellä. Esimerkiksi musta betoninen reunakivi tai graniittinen noppakivi sopivat harmaan betonikiveyksen elävöittäjäksi. Kahden värin yhdistelmä näyttää rauhalliselta, kun sävyt ovat lähellä toisiaan.

Jos valitset useita eri kokoisia kiviä ja voimakkaan ladontakuvion, toteuta koko kiveys silloin yhdellä ja samalla värillä – ladontamalleja on kymmeniä! Jos valitset kivet, joihin on mahdollista jättää leveämpi sauma (laatat, liuskekivet), saat uusia mahdollisuuksia korostaa kiveystä. Markkinoilla on erilaisia saumaukseen sopivia koristehiekkoja sekä kovettuvia saumausaineita, jotka ehkäisevät rikkaruohojen kasvun leveissäkin saumoissa. Vaihtoehtoisesti voit siirtää saumoihin sammalta, kylvää nurmikonsiementä tai istuttaa jotain matalaa maanpeiteperennaa.

Yksivärinenkin kivi voi näyttää mielenkiintoiselta.
Yksivärinenkin kivi voi näyttää mielenkiintoiselta.
Kiveyksen voi saumata myös ruoholla.
Kiveyksen voi saumata myös ruoholla.

5. Muoti kivikaupassa

• Tällä hetkellä suositaan pieniä, pyöristettyjä ja patinoituja kiviä, kun vielä 1980-luvulla suuret betonilaatat olivat kuuminta hottia. Jos haluat pelata varman päälle, valitse kivi talon tyylin ja rakennusaikakauden mukaan. Esimerkiksi graniittiset noppa- ja nupukivet sopivat perinnetalojen pihoihin, kun taas modernin kivitalon piha suorastaan vaatii betonikiveystä.

Kuvat kivivalmistajilta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80114.jpg
Viikon kysymys: Mikä vialla, kun nurmikossa on aukkoja talven jäljiltä?
Meillä on nurmikossa aukkokohtia, jossa ei kasva nurmikko lainkaan. Kyseessä 8 vuotta vanha piha eikä ongelmaa ole ollut aikaisemmin. Mitä pitäisi tehdä, ettei ongelma toistuisi ensi vuonna? Ilmastoin nurmikon, lisäsin multaa sekä uudet ruohonsiemenet keväällä, mutta yksikään ei itänyt ja aukot ovat yhtä pahat kuin keväällä.
201911_61400.jpg
Ekoihmisen jouluasetelma
Kierrätä, uusiokäytä, poimi, kerää ja lopuksi kompostoi!
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
202211_80315.jpg
Kierrätäthän paristotkin?
Monet kodin pienet laitteet, kuten kaukosäätimet, viihde-elektroniikka ja taskulamput toimivat paristoilla. Unohtaa ei tietenkään voida myöskään useita lasten leluja, jotka toimiakseen saattavat tarvita isommankin kasan paristoja. – Jopa autonavaimet pitävät sisällään niin kutsutun nappipariston. Laitteissa tavallisimmin käytettyjä ovat AA- sekä AAA-alkaliparistot, joita tarvitaan useimmin yhdestä kuuteen kappaletta. Nykyisin löytyy myös litiumakkuja esimerkiksi lapsille suunnatuista tableteista. Paristoja sekä akkuja kuuluu arkeemme siis yllättävän paljon!Pariston kuluessa tyhjäksi, miten toimit?Pyöriikö laatikon pohjalla kasa paristoja, joista ei oikein tiedä, onko niissä virtaa jäljellä vai ei?Tyhjäksi tulleet paristot sekä virtaa vastaanottamattomat akut kannattaa ehdottomasti kierrättää, tässä neuvoja miten.
20238_69204.jpg
Asustaako pihallasi siili? Näin ruokit; vinkit myös talvipesän tekoon
Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.
20218_72169.jpg
Hyötytarhan syystoimia
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: Nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton