• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rakennetun pihan vaikutus asunnon arvoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa* selvitettiin, miten rakennettu piha vaikuttaa kiinteistönvälittäjien hinta-arvioihin pientalokiinteistöissä ja kerrostalohuoneistoissa. Samalla tutkittiin, mitkä pihan elementit nostavat ja laskevat hintoja eniten. Tutkimukseen osallistui 68 kiinteistönvälittäjää pääkaupunkiseudulta sekä Oulun, Tampereen ja Turun seuduilta.

Tutkimuksessa todettiin, että piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa ja lyhentää myyntiaikaa.

  • 96 % vastaajista oli sitä mieltä, että hyvin rakennettu ja hoidettu piha lyhentää kiinteistön myyntiaikaa.
  • 51,5 % kertoi asunnon hinta-arviota tehdessään arvioivansa pihan yleisvaikutelman
  • 47,5 % kertoi arvioivansa pihan yleisvaikutelman lisäksi myös pihan yksittäisiä asunnon myyntihintaan vaikuttavia ominaisuuksia ja elementtejä
  • Vähän/kevyesti rakennetun pihan vaikutus kiinteistön hintaan oli noin +5,1 %
  • Kauttaaltaan/laadukkaasti rakennetun pihan vaikutus kiinteistön hintaan oli noin + 11,5 %

Eniten hintaa nostavat ja laskevat yksityiskohdat

Arvonnousu voi olla suurempi kuin rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan kiinteistönvälittäjien nimeämiin painopistealueisiin. Tutkimuksen mukaan asunnon arvonnousun kannalta pihan tärkeimmät alueet ja asiat ovat oleskelupaikka, sisääntulopiha, nurmikko ja kasvillisuus.

Yksittäisten elementtien TOP10 oli tutkimuskyselyyn vastanneiden kiinteistövälittäjien mielestä:

1. Oleskelupaikka, terassi, patio
2. Sisääntulon istutukset
3. Sisääntulon kiveys
4. Nurmikko
5. Oleskelupaikan näkösuoja
6. Oleskelupaikan istutukset
7. Grillipaikka, kesäkeittiö
8. Lasten leikkipaikka
9. Helppohoitoisuus
10. Ammattilaisen tekemä pihasuunnitelma

Myyntihintaa laskeviksi ja/tai myyntiaikaa pidentäviksi ongelmiksi vastaajat mainitsivat:

  • Pihan yleinen epäsiisteys
  • Vaatimaton tai puuttuva oleskelualue
  • Lätäköityminen ja pihalla seisova vesi
  • Huonokuntoinen, halkeillut asfaltti

Lisäksi mainittiin pientalopihoilla huonokuntoiset kasvit ja istutusalueet kun taas kerrostalopihoilla ongelmaksi koettiin leikkipaikan puuttuminen tai huono kunto.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Piharakentamisen vaikutus kiinteistöhintoihin - kiinteistönvälittäjien arvonmäärityksiä, Inari Jansson 2010.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20192_56429.jpg
Korista lasiterassi kukkasin
Terassilasitus tuo arkeen uudenlaista mukavuutta ja pidentää terassin käyttöaikaa usealla kuukaudella. Lasitettu terassi toimii olohuoneen jatkeena ja tuo lisätilaa ruokailuhetkiin sekä illanviettoihin. Lasitus pitää lumen, vesisateen sekä siite- ja katupölyn loitolla ja suojaa myös terassin rakenteita ja kalusteita. Terassi toimii talvella hyvänä säilytyspaikkana, eikä lasituksen myötä tuuli pääse viilentämään sisätiloja. Lasiterassi vaikuttaa positiivisesti myös asunnon arvoon.
20125_30813.jpg
Pihakivet viihtyisään pihaan
Pihatyöt alkavat jo maanrakennusvaiheessaPihatyöt ovat aina osa rakennushanketta. Istutuksien ja päällystystöiden takia ne mielletään usein viimeiseksi työvaiheeksi. Todellisuudessa pihatyöt alkavat heti, kun tontille tullaan. Maanrakennus- ja perustustöillä luodaan olosuhteet, jolle halutut istutukset, leikkialueet ja kulkuväylät viimeisessä vaiheessa rakennetaan.Onnistuneen tie- ja piharakentamisen ainekset löytyvät Rudukselta. Tärkeä osa ovat oikeat valvotut kiviainekset salaojitukseen, viemäröintiin, routasuojaukseen, täyttöihin, päällysteiden alusrakenteisiin. Vaikeissa pohjaolosuhteissa betonipaaluilla turvataan vakaat olosuhteet. Vaihtelevissa maasto-olosuhteissa muottiharkoista rakennetut tukimuurit ovat luotettava tekninen ratkaisu, jonka muotoilu- ja rappausvaihtoehdot tuovat samalla tontille yksilöllistä ilmettä.Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille.
20228_79452.jpg
Viikon kysymys: Voiko hevoskastanjan jakaa?
Meillä on vanha hevoskastanja, jonka juuret on maanpinnassa. Isoon juureen on kasvanut noin 60 cm kokoinen verso. Onko mahdollista saada siitä kasvaman uusi puu, kun siinä ei ole oli juuria? Miten sen voisi juurruttaa?
20222_76802.jpg
Kylvä kesäkukkia!
Kesäkukat kasvatetaan yleensä yksivuotisina koristekasveina. Näihin lasketaan kylvökukat, sekä esikasvatettavat että suoraan maahan kylvettävät, mutta myös mukulasta kasvatettavat, kuivakukat, koristeheinät ja yksivuotiset köynnökset.
20227_72688.jpg
Kehäkukat kukkivat pitkälle syksyyn
Helppohoitoinen ja kaunis kehäkukka sopii niin kukkamaahan, kasvimaalle kuin maljakkoonkin. Voit kylvää kehäkukan siemeniä pitkin kesää – ja muokattuun maahan myös syksyllä.
20114_25245.jpg
Valokate suojaa
Valokate kuistille, terassille, autokatokseen, pihavarastoonFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Se on jokaista yksityiskohtaa myöten laatutyötä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton