• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kylvöohjeet 1- ja 2 -vuotisille kasveille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.08.2018
20113_24629.jpg

Taulukossa on suuntaa-antavat kylvöohjeet 1- ja 2-vuotisille kasveille. Sen on koonnut Puutarha.netin jäsen Tarja Rantanen.

Katso koko taulukko tästä (.pdf)

Voit ladata ilmaisen Adobe Acrobat Readerin osoitteessa http://www-adobe.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Mikä vikana, jos kompostointi ei suju?
Kompostointi on ekologinen ja ympäristöystävällinen tapa hävittää niin keittiön biojätteet kuin puutarhajätteetkin. Jokainen kompostin hoitaja haaveilee tuoksuvan muhevasta, ravinteikkaasta mullasta, jota voi sitten hyödyntää puutarhassaan. Osaatko sinä kompostoida?Aina kompostointi ei kuitenkaan onnistu toivotulla tavalla; maatuminen ei tunnu etenevän, muurahaisia vilisee tai koko komposti haisee kuin kalanraato. Mitä silloin on mennyt vikaan?Kysytään kompostoinnin asiantuntijalta, Biolanin Riikka Kerttulalta, mitä meidän pitäisi tehdä!
20232_63612.jpg
Kasvata parvekkeelle herkullinen keittiöpuutarha tai rentouttava vihreä keidas
Parvekkeelle voit luoda omanlaisen pienen puutarhan. Siellä voit viljellä melkein mitä tahansa, kuten kukkasia, kasviksia sekä yrttejä. Parvekeviljely on helppoa ja sopii aloittelevallekin viherpeukalolle. Parvekkeelle voit luoda itsellesi keittiöpuutarhan ja samalla myös rentoutumispaikan.
20235_81963.jpg
Maanpeittokasvi perennoiden väleihin? Asiantuntija vastaa
Mitä matalaa, aikaisin viheriöivää perennaa istuttaisin syysleimujen (45–60 cm) väleihin? Paikka on aurinkoinen, Oulusta 100 km etelään. Istutusaluetta katsotaan yläviistosta, joten etualalla olevat kasvit eivät peitä tyhjää näkymää.
20087_12161.jpg
Kasvikset kuuma ruokateema
Sadonkorjuun runsauden äärellä Euroopan kasvistuotannon etujärjestön Freshfelin tekemän tutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten kasvisten kulutuksesta. Kuulumme kasvisten syöjinä häntäpään maihin. Vain Liettuassa, Virossa ja Luxemburgissa väestö käyttää vähemmän kasviksia kuin suomalaiset. Meillä kasvisten kulutusluku on vain puolet kaikkien EU-maiden keskiarvosta.Vähäinen kasvisten käyttö on yksi oleellisimmista syistä kansanterveydellisiin ongelmiin Suomessa. Niin maailman terveysjärjestö WHO kuin Suomessa Valtion ravitsemusneuvottelukuntakin suosittavat käyttämään kasviksia päivittäin vähintään 400 g. Kotimaiset Kasvikset ry on kiteyttänyt viestin helposti muistettavaan muotoon Puoli kiloa päivässä. Jäämme selvästi alle vähimmäissuositusten, jotka saisivat mielellään ylittyäkin.
Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Kasvimaan syystyöt
Kasvimaalta on jo kerätty runsaasti satoa, mutta varastoitavien vihannesten nostamista kannattaa viivyttää niiden säilyvyyden parantamiseksi vielä mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi purjon, talvikaalin, lantun ja mustajuuren sadonkorjuuta voi viivästyttää ensipakkasiin asti. Kannattaa myös muistaa, että persiljat ovat kaksivuotisia ja saattavat suotuisissa oloissa talvehtia avomaalla.
20238_82934.jpg
Viikon kysymys: Miksi keltavuohenkuusamat toimivat eri tavoin?
Olen tykännyt yhdestä keltavuohenkuusamastani ja sen vierellä kasvavista rusokuusamistani, koska ne ovat pörriäisten ja perhosten ykkössuosikit pihallani. Nyt heräsin ihmettelemään, miksi vanhempi keltavuohenkuusamana ostamani pensas ei toimi samoin: se ei kuki samaan aikaan kuin nuo mainitut. Muistini mukaan se kukkii paljon aikaisemmin. Lehdet ja olemus ovat kyllä samaa. Lehti on hiukan tummempi ja leveämpi kuin keltavuohenkuusamalla. Onko kyseessä joku muunnos? Kuvassa vasemmalla tämä outolainen, keskellä ruso- ja oikeall alla keltavuohenkuusama.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton