• Etusivu
  • Hoitotyöt

Voimaa tuhkasta - Tuhka kannattaa hyödyntää puutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20215_70780.jpg

Tulipesiin kertynyt tuhka kannattaa hyödyntää; voit viedä vielä lämpimän tuhka-astian ensin vaikka kasvihuonetta lämmittämään. Metallisessa astiassa tiiviisti kannella peitettynä tuhka-astia antaa lämpöä noin vuorokauden ajan. Tämä lisälämpö saattaa olla tarpeen vaikka kasvukauden alussa tai syysilmojen viilentyessä.

Jäähtyneen tuhkan voitkin sitten varastoida kuivaan paikkaan odottamaan sopivaa hyödyntämishetkeä. Kosteudelta suojattuna, tiiviissä astiassa tuhkan lannoitusteho säilyy pitkään.

Puun palamisesta syntyvä tuhka on mitä mainioin lannoite, sillä se sisältää monia erilaisia ravinteita kasveille. Kuiva, jäähtynyt tuhka on lisäksi hyvä säilytysalusta kasvien sipuleille, jotka kasvun ajan koittaessa hyötyvät pintaansakin tarttuneesta kalsiumlisästä.

Tuhkan voi mainiosti levittää jo keväthankien pinnalle. Se nopeuttaa kinosten sulamista ja kulkeutuu sulamisvesien mukana kasvien juurten ulottuville. Tästä keväisestä ravinnelisästä hyötyvät niin nurmikko, kuin pihan koriste- ja hyötykasvitkin!

Puun tuhka on täynnä ravinteita

Tuhka sisältää melkein kaikki puun mineraalit ja ravinteet, typpeä ja hiiltä lukuun ottamatta. Puun tuhkassa on runsaasti muun muassa kalsiumia. Sitä on perinteisesti käytetty istutuksilla sekä ravinteena että kalkitsemisaineena. Kalkittaessa viljeltävää alaa tuhkalla, tulee sitä samalla lannoitettua; tuhka sisältää nimittäin kaikkia kasvien tarvitsemia ravintoaineita oikeassa suhteessa!

Kalkituksesta hyötyviä kasveja ovat erityisesti tomaatti, kaali, pavut ja kaikki sipulit sekä sipulikukat. Puhdas puun tuhka sopii erittäin hyvin lannoitteeksi myös hedelmäpuille ja marjapensaille. Maa-aineksen emäksisöijänä eli pH:n nostajana tuhka on on parempi ja luonnollisempi kuin louhoskalkki. Kun pH on 7 tai enemmän, niin bakteeritoiminta vilkastuu synnyttäen entistä paremmat kasvuolosuhteet erityisesti yksi- ja kaksivuotisille sekä heinä ja -viljakasveille.

20215_70781.jpg

Liikaa ei tuhkaa kannata muutenkaan innostua levittämään, sillä emäksisenä aineena se kalkitsee tehokkaasti – hyvä perussääntö on levittää tuhkaa vain muutama kourallinen neliölle. Varo myös levittämästä tuhkaa happamen maan kalkkia karttaville kasveille. Tällaisia ovat esimerkiksi alppiruusut, hortensiat sekä havukasvit. Myös sammalpinnalle emäksinen ravinnelisäys aiheuttaisi vain haittaa – tätä tietoa voi toki käyttää myös hyödykseen, mikäli sammalten elinolosuhteita haluaa nimenomaan heikentää.

Tuhka torjuu tuholaisia

Tuhkalla voit torjua myös kaalissa, retiisissä ja nauriissa olevia tuholaisia sekä viinimarjoissa asustelevia luteita ja kirvoja. Tuhka suojaa myös kasveja porkkanakärpäseltä. Perinteisesti tuhkalla on torjuttu lisäksi sipulikasvustoista tuholaisia. Tuhkan sirottelemisen joutuu toki suorittamaan usein, jotta tuholaiset pysyvät poissa, mutta karkote on ainakin luonnonmukainen!

Tuhkan ei ole aina hyvä valinta

Tuhkan käytöstä lannoitteena keskustellaan ja aihetta tutkitaan jatkuvasti, sillä puun tuhkaan sitoutuu myös ympäristön haitallisia raskasmetalleja. Etenkin havupuiden tuhka sisältää paljon hartsia ja raskasmetalleja – eikä runsasliikenteiseltä alueelta kaadettu koivukaan mitään hyvää lannoitetta tarjoa.

Tämä tulee pitää mielessä, jos käyttää tuhkaa kasvimaan lannoittamisessa tai hyötykasvien tuholaisten torjunnassa. Lehtipuiden, erityisesti koivun tuhka on parasta lannoitetta ja kalkitsemisainetta - ja siinä on myös vähiten jäämiä raskasmetalleista (etenkin, jos koivusta on tuohi poistettu ennen polttamista).

Jos tuhkaa käytetään istutuksilla, lannoitusta on muistettava täydentää myös eloperäisillä ravinteilla – typpeä ja hiiltähän tuhka ei sisällä.

Pihakoivun ravinteet kannattaa palauttaa maahan levittämällä sen tuhka lähialueelle
Pihakoivun ravinteet kannattaa palauttaa maahan levittämällä sen tuhka lähialueelle
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20242_83422.jpg
Vehreyttä ja viihtyisyyttä parvekkeelle
Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon - melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin.
202310_83281.jpg
Hyvä pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin
Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.
20231_76533.jpg
Talviviljely, mistä ihmeestä on kyse?
Joka kevät kotipuutarhureiden kämmenpohjia alkaa syyhytä ja siemenpussit kaivetaan esille laatikoista. Joko pian pääsisi istuttamaan tämän kesän kukkaloistoa sekä herkullista satoa. Nyt tulee vinkki niille, jotka eivät millään malttaisi odottaa.
202112_74160.jpg
Lue vinkit vaihtoehtoisen joulukuusen hankintaan
Millainen kuusi valtaa sinun kotoasi paikkansa hyvinkin näyttävästi? Oletko perinteiden ystävä, vai minimalisti, joka ei kaipaa ympärilleen ylimääräistä? Oletko mahdollisesti allerginen kuuselle, mutta jotenkin haluaisit juhlistaa joulun perinteitä? Myös jollekin erilaiselle ratkaisulle voisi tänä vuonna löytyä paikka. Mitäpä siis… millainen joulupuu sinun kotiisi rakentuu?
201910_60502.jpg
Puutarhurin syystoimet, osa 2
Kukkamaalta poistetaan rikkakasvit, mutta kuihtuneet kasvinosat jätetään paikoilleen. Näin parannetaan perennojen talvenkestävyyttä. Maa käännetään istutusalueilla kevyesti pinnastaan lapiolla. Penkit voi peittää kuorikatteella tai ruohosilpulla.
20233_76763.jpg
Aloe vera - huone- ja lääkekasvi
Aloe veraa on käytetty läpi historian lääkinnällisiin tarkoituksiin. Eniten käytetään sen geelimäistä lehtimehua, joka sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia. Lehtien ravinteikkaassa mehussa on A-, B-, C- ja E-vitamiinia, musiineja, tulehdusta lievittäviä enstsyymejä, supistavia parkitusaineita sekä muita vitamiineja, entsyymejä, mineraaleja ja aminohappoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton