• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huhtikuun vinkit pihan ja puutarhan hoitoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.04.2024
20202_62964.jpg

Monilla pihoilla ovat krookukset jo kasvaneet esiin. (Kuva: Pixabay)

Puutarha herää talvihorroksesta, lumikellot ja krookukset aukovat kilpaa nuppujaan. Auringon paisteessa viimeisetkin lumikinokset katoavat ja kimmeltäviä pisaroita tipahtelee rännien reunoilta. Vaikka suomineidon pitkä vartalo onkin yleensä tähän aikaan vuodesta ainakin osittain valkoisessa asussaan, niin paikoin alkavat ainakin jo värikkäät helmat heilumaan.

Ei aikaakaan, kun ensimmäiset kevätkukat nousevat värittämään maisemaa ja viherpeukalot pääsevät toden teolla nauttimaan kevätpuuhistaan. Kevät on ihanaa, valon ja kasvun aikaa – se antaa positiivista voimaa ja saa hymyn kohoamaan huulille. Lisää kevättä puutarhaan ja parvekkeelle tuovat esimerkiksi ihanat orvokit, suloiset lemmikit ja pirteät bellikset. Ne eivät pelkää pikku pakkastakaan.

Tervetuloa huhtikuu!

Herätä nurmikko kevääseen!

Lumien sulamista voit nopeuttaa levittämällä tuhkaa hangelle. Samalla tulet lannoittaneeksija kalkinneeksi maata ja kasveja. Nurmikon kuivuttua pääset haravoimaan nurmikkoasi (vie haravointijätteet kompostoriin), levittämään kalkkia ja myöhemmin myös typpipitoista lannoitetta, mikäli tarve vaatii.

Mikäli nurmikossasi on jääpoltteen aiheuttamia laikkuja, niin raaputa niistä kuiva heinä pois ja kuohkeuta pinta. Tarvittaessa voit lisätä hieman uutta multaa tai turvetta ja kylvää uusia siemeniä. Multaa, turvetta tai hiekkaa voit levittää ohuen kerroksen laajemmallekin alueelle, mikäli maa on liian tiivis ja kova.

Leikkaa, siisti ja suojaa puut, pensaat ja köynnökset

Kevätleikkaus on usein tarpeen ja jopa suotavaakin, eikä taitojaan kannata turhaan epäillä. Reipas mieli, terävät oksasakset ja saha sekä hyvät ohjeet riittävät. Muista kuitenkin jättää runsaasti mahlaa vuotavat puut leikkaamatta keväällä; kirsikka, luumupuu ja koivut leikataan vasta myöhemmin.

Ennen silmujen puhkeamista on tehtävä myös kevätruiskutus ja nypittävä herukoista äkämäpunkin vioittamat, pallomaiset silmut. Talvisuojauksia ja kevätsuojauksia voi hiljalleen alkaa availemaan, jotta ilmankierto pysyy hyvänä ja juurialue pääsee sulamaan. Talvisuojat voi pian poistaa kokonaan, mutta kevätauringolta suojaamista jatketaan. Uusia taimia voi istuttaa heti, kun lapion saa maahan.

Jos et tiedä vielä, mitä haluaisit istuttaa pihaasi, tutustu kasvikortistoomme, josta löydät tietoja yli 1400 kasvista.

Kasvihuone kuntoon

Siivoa ja valmistele myös kasvihuone uutta kasvukautta varten. Kunnosta kasvupedit heti, kun maanpinta on pehmennyt. Pistele multaan itäneitä sipuleita, valkosipulin kynsiä, tillin, persiljan, salaatin ja retiisin siemeniä – harson alla kasvu on nopeaa eikä lisälämmitystä kaivata. Kelpaa sitten pitkin kevättä hakea tuoretta ja maistuvaa lisuketta ruokapöytään.

<p data-block-key="0ntnt">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Muut puuhat puutarhassa

Puhdista ja haravoi perennaryhmät, kastele tarvittaessa lämpimällä vedellä kevätkukkasipulien kasvupaikkaa ja alppiruusujen alustaa. Herättele myös kompostisi talviunilta. Muista myös kukkamukulat: aloita daalioiden, freesioiden, gladioluksen ja ruostekukan esikasvatus, jotta saat ihailla kukintaa myöhemmin kesällä, ja kylvä yrttejä sisälle pikku ruukkuihin. Olethan myös muistanut herätellä talvehtineet ruukkukukat varastostasi? Huhtikuun lopulla voit sitten ottaa myös siemenperunat itämään valoisaan paikkaan. Kirvat ja kempit hyökkäävät tulevanakin kesänä, nyt on oikea aika torjua ne ennakolta kevätruiskutteella.

Rairuohon tuoksua kevääseen!

Kylvä rairuohoa erilaisiin astioihin, koristele ja nauti raikkaasta vihreydestä. Voit myös piristää kylvöstäsi ripottelemalla mukaan myös vaikka auringonkukan siemeniä, herneitä tai mitä tahansa muita siemeniä. Voit vaikka yrittää varovasti kaivaa leskenlehden tienpenkalta ja siirtää sen rairuohon joukkoon. Raikas vihreys piristää pääsiäisen jälkeenkin!

<p data-block-key="qzgff">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
202111_73580.jpg
Mikä avokadoa riivaa?
Lukija kysyy: "Olen kasvatellut useamman vuoden avokadoa ja se onkin jo puolitoistametrinen puuntaimi, mutta nyt se taitaa valitettavasti kuolla. Aikaisemman kasvun puoleen väitän, että vettä, valoa ja lannoitetta pitäisi olla sopivasti, mutta siitä huolimatta lehdet kuivuvat, käpristyvät ja kuolevat oksa kerrallaan.Oireet alkoivat sen jälkeen kun vaihdon tuon kesällä suurempaan ruukkuun. Laitoin kyllä kiviä pohjalle. Veikkaan, että mullan mukana tuli öttiäisiä. Öttiäiset ovat vaaleita ja alle puolen millin mittaisia ja niitä on lehtien pinnoilla harvakseltaan. Suihkuttelin kasvia ensin mäntysuopaliuoksella ja sittemmin huonekasvi Raidilla, mutta aina tulevat takaisin.Mitähän ne ovat ja miten niistä pääsisi eroon? Vai teenkö jotain muuta väärin ja öttiäiset ovat vaan sattumalta paikalla?"
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton