• Etusivu
  • Kasvillisuus

Esikasvatuksella aikaistetaan kukintaa ja satoa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.07.2022
20227_69142.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Monet kasvilajit hyötyvät lyhyestäkin esikasvatuksesta, koska sisällä lämpimässä kasvit taimettuvat ja kehittyvät nopeammin kuin ulkona. Osa kasveista ei edes ehdi tuottaa satoa ilman esikasvatusta.

Kylvöissä käytetään aina puhtaita astioita ja uutta multaa, koska monet kasvitaudit leviävät helposti likaisten välineiden tai vanhan mullan mukana. Hyvä multa kylvöihin ja taimikasvatukseen on esimerkiksi hiekansekainen ja luonnonmukaisesti lannoitettu Biolan Kylvö- ja Taimimulta.

Kylvöastiat täytetään mullalla kevyesti tiivistäen, ja multa kostutetaan ennen kylvöä. Lokerikot ja taimikennot ovat taimikasvatuksessa käteviä, koska niistä taimet saa irrotettua helposti juuria vahingoittamatta.

Suurin osa kasveista itää parhaiten pimeässä, joten siemenet peitetään ohuella multakerroksella. Kylvöksen pinta pidetään tasaisen kosteana sumuttamalla. Jos kylvöksen päälle laitetaan muovi tasaamaan kosteutta, se on muistettava poistaa heti taimettumisen jälkeen. Monet pienet siemenet itävät parhaiten valossa ja tällaiset lajit jätetään mullan pinnalle, kuten:

Lannoitus taimikasvatuksen aikana

Taimet koulitaan eli istutetaan harvempaan ensimmäisten kasvulehtien ilmaannuttua. Kun taimet ovat juurtuneet koulinnan jälkeen, on aika aloittaa lisälannoitus. Lannoittamiseen soveltuu muun muassa joko kasteluveteen lisättävä Biolan Luonnonravinneneste Kesäkukille tai ruukkuun sijoitettava varastolannoite. Luonnonravinneneste Kesäkukille on luonnonmukainen ravinneliuostiiviste, joka soveltuu myös syötävien kasvien lannoittamiseen. Taimikasvatusaikana oikea annostus on 0,5 % eli 5 ml ravinnenestettä litraan kasteluvettä. Varastolannoitteeksi soveltuvat vain hidasliukoiset lannoitteet. Luonnonmukainen varastolannoitus saadaan käyttämällä esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitetta tai Luonnonlannoitetta Kasvimaalle.

Taimikasvatusruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon lannoiterakeet annostellaan. Yhteen 5 dl ruukkuun lisätään 0,5 dl lannoitetta. Lannoiterakeiden päälle laitetaan ohut kerros multaa, jotta rakeiden haju ei houkuttele hyönteisiä. Luonnonlannoiterakeista liukenee ravinteita koko taimikasvatuksen ajan ja taimen kasteluun riittääkin pelkkä vesi.

Muista karaista taimia ennen istutusta siirtämällä ne päiväksi ulos.

Taimet karaistaan ennen istutusta ulos. (Kuva: Shutterstock)
Taimet karaistaan ennen istutusta ulos. (Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20219_72292.jpg
Syyskasvien loistoa ja syksyistä tunnelmaa lasiterassilla
Monien kesäkukkien väriloisto alkaa olla jo hiipumassa, vaikka niistä ei millään haluaisi luopua. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi hortensia ja pelargonia, jotka viihtyvät viileämmässä ilmassa ja ajoittavatkin upeimman kukkimisensa juuri syksyyn. Kesäkukkien kanssa ei kannata katsella kalenteria. Hyvissä olosuhteissa, varsinkin lasitetulla terassilla tai parvekkeella suojassa tuulelta ja sateelta, ne säilyvät elinvoimaisina jopa loka-marraskuulle.
202310_83281.jpg
Hyvä pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin
Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.
202110_73151.jpg
Aina ei tee mieli päivällistä: Vinkit kalatapaksiin ja muihin pikkusuolaisiin
Kun lähdet kokoamaan kokonaista ateriaa eri alkupaloista, kiinnitä huomiota siihen, että eri suupaloissa on erilaisia makumaailmoja. Lajitelmasta tulla melko yksitoikkoinen, jos samat mausteet toistuvat kaikissa. Voit joko syventyä yhteen tiettyyn keittiöön, tai yhdistellä rohkeasti eri maiden makuja.
20213_11893.jpg
Kukkapenkistä ruokapöytään
Kukilla voi toki koristella, mutta joitakin kaunottaria voi myös syödä huoletta. Poimi siis vinkit ja suuntaa välillä kasvimaan sijasta kukkapenkkisi antimien äärelle. Paljon hyviä ravintokasveja löytyy myös luonnonkasveista. Kukin ja lehdin koristeltu ruoka herättää taatusti ihastusta...
20218_71998.jpg
Herukoiden ja pensasmustikan sato parhaimmillaan
Pensasmarjojen satokausi on alkanut. Käsin poimittuja herukoita, karviaisia ja pensasmustikoita on jo heinäkuun lopulta alkaen saanut toripöydiltä. Herukoiden konepoiminnat ovat alkaneet ja koko sato on korjattu elokuun loppuun mennessä. Pensasmustikat kerätään pelkästään käsin, samoista pensaista useita kertoja kypsymisen edistyessä.
20236_82340.jpg
Heinäkuun vinkit
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton