• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten eroon sammaleesta?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.05.2011Päivitetty 20.08.2019
20115_26026.jpg

Pihanurmikossa kasvaa ruohoa tupsu siellä, toinen täällä – mutta sammal kyllä viihtyy mainiosti. Miten sammalesta pääsisi eroon?

Sammal valtaa nopeasti paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta oikein menesty. Sammal viihtyy varjoisessa paikassa, tiivistyneessä sekä happamassa maassa. Usein maa on myös liian kosteaa ja ravinneköyhää. Valo-olosuhteita harvemmin voi parantaa, mutta muulla tavoin nurmikon kasvuolosuhteita voidaan pyrkiä parantamaan. Kun nurmikko voi hyvin, niin sammal ei sille elintilakilpailussa pärjää.

Pienehköltä alueelta sammalen voi harata pois ja kylvää paikkauskylvönä uutta nurmea tilalle. Vähän isommalta alueelta voi sammalta poistaa erityisellä sammaleenpoistoon ja maan pinnan ilmaamiseen tarkoitetulla laitteella. Maata ilmastoidaan myös tekemällä siihen reikiä talikolla tai kenkiin kiinnitettävillä piikkipohjilla. Tiivistyneelle nurmikentälle kannattaa levittää lisäksi ohut kerros hiekkaa – etenkin savimailla tästä on hyötyä. Maapohjan kuivattaminen myös muulla tavoin auttaa tilannetta (salaojat, sorapainanteet, avo-ojat). Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.

Suomen maaperä on jo luonnostaan melko hapanta ja nurmialueilla kalkkia ja ravinteita myös kuluu nopeaan tahtiin. Liian happamessa maassa ravinteet eivät myöskään ole nurmiheinille käyttökelpoisessa muodossa, mutta sammal kyllä menestyy. Maata tulee tämän vuoksi kalkita ja lannoittaa vuosittain. Myös tuhkan levittäminen nostaa maan pH:ta. Tarkemman kalkitusmäärän mittaamiseksi maa-aineksesta voi teettää viljavuustutkimuksen tai mitata itse sen happamuuden puutarhaliikkeessä myynnissä olevilla pH-liuskoilla. Jos maa on hapanta, niin kalkkia voi kulua jopa 40 – 80 kg aaria kohden!

Sammalen voi myös myrkyttää. Nurmikkosulfaatti tuhoaa viikossa kahdessa sammalen maanpäälliset osat. Kuollut sammal haravoidaan pois ja aukkopaikat paikkauskylvetään. Myrkytetty sammal palaa kuitenkin pian takaisin nurmikkoon, joten myrkyttämisestä on apua vain hetkellisesti. Sammalen menestymisen syytähän ei myrkytyksellä poisteta.

Hyvin voiva nurmikko tarvitsee menestyäkseen reilun 20 cm kerroksen hyvää, ilmavaa multaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon perustettaessa uutta nurmikkoa etenkin tiiviillä savimaalla. Heinänsiementen valinnassakin voidaan olosuhteet ottaa huomioon: jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta. Perustamisen jälkeenkin nurmikkoa tulee hoitaa säännöllisesti, jotta se pysyisi kauniina vuosikymmenten ajan.


Mikäli kaipaat vielä lisää tietoa sammaleen poistamisesta ja nurmikon hoitamisesta,
niin lue seuraavat artikkelit:

Hyvästit sammaleelle
Viljavuustutkimus
Perusta ja hoida nurmikkoa oikeilla tuotteilla

20115_26028.jpg
Huomio

Huomio

Sammalen resepti?

Toisaalta on makuasia, haluaako sammalen pois. Sammal on pehmoista, kaunista ja helppohoitoista - eikä vaadi leikkausta. Tallausta se ei kuitenkaan oikein kestä, joten kulkureiteillä se ei pysy siistinä. Jos siis haluaa sammalta nurmikkoon, kannattaa paikaksi valita alue, jonka päällä ei kävellä. Esimerkiksi varjoisat reuna-alueet, puiden alustat sekä happamen maan kasviryhmät sopivat sammalpeitteisiksi. Myös kivien päälisiä ja kivetyksien välejä voi halutessaan sammaloittaa. Sammalta saa esim. kastelemalla sitä veteen sekoitetulla piimällä tai maidolla. Seossuhde on 1:1. Ennestään sammaloitumattomia alueita tai pintoja käsiteltäessä seokseen lisätään mukaan sammalta; rahkasammal silputtuna käy tähän mainiosti!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20233_62728.jpg
Hyötykasvien ravinnepuutokset - mitä puutarhasi kaipaa?
Kun keväällä kotipuutarhoissa on käännetty tulevan kasvimaan pohjaa ja tutkittu, miten marjapensaat sekä hedelmäpuut ovat säilyneet talven jäljiltä, on aika lannoittaa maaperä. Ravinnepuutokset eivät vielä näy, koska kasvukausi on aluillaan, mutta jos viime kasvukaudesta jäi mieleen jotakin erityisen poikkeavaa puutarhan kasveissa, kyse voi olla ravinnepuutoksesta. Maa köyhtyy joka vuosi, kun siinä viljellään kasveja. Viljavuustutkimusolisi hyvä teettää omasta maasta ennen puutarhatöitä; kotipuutarhastakin.
202311_80299.jpg
Joulukukkavinkkejä sisälle
Kukkia ei kannata ottaa vakavasti: hanki niitä, jotka sinua miellyttävät, sen värisiä kuin sinulle sopii ja nauti elämästä!
20237_82615.jpg
Kukkamullassa vihreää kasvustoa? Asiantuntija vastaa
Kasvatan kukkia parvekkeella. Nyt siihen multaan ilmestyi jotain vihreää. Mitä se on ja onkohan se haitallista kukan taimelle?
20198_59590.jpg
Veikeyttä pihaan pihakivillä: näin onnistut pihakiveyksen asennuksessa
Oletko sinäkin kyllästynyt siihen, että kaikki kura kulkeutuu kenkien mukana sisätiloihin? Näyttääkö piha viimeistelemättömältä ja onko pihasi varmasti helppohoitoinen? Mitä kuulostaisi, jos päällystäisit pihan kauniilla pihakivillä ja saisit siitä toiminnallisesti tehokkaan ja helppokulkuisen? Oli toiveesi pihakivien suhteen millainen tahansa, saattaa ratkaisu sinunkin pihaasi löytyä Rakennusbetoni ja Elementti Oy:n valikoimista.
202212_52264.jpg
Nukkumatti (Maranta)
Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Sen satiininhohtoiset lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.
20239_60083.jpg
Maukas marja-aronia <i>(Aronia Prunifolia-ryhmä)</i>
Aroniatovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton