• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rakenna helppo vesiaihe kotipihalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20242_83414.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Vesiaihe piristää pihaa ja toimii iloisena katseenvangitsijana. Pienimmillään vesiaiheen voi rakentaa ruukkuun tai saaviin. Jos haluat isomman vesiaiheen ja olet valmis kaivupuuhiin, on valmisallas hyvä vaihtoehto.

Pieni vesiaihe ruukkuun

Ruukkuun rakennettava vesiaihe on nopea ja edullinen tapa päästä nauttimaan veden solinasta vaikka parvekkeella. Perinteisessä toteutuksessa vesi valuu ruukun reunaa pitkin alas, josta pumppu nostaa sen taas ylös. Tällöin tarvitaan ruukun lisäksi valuma-allas ja ruukun pohja pitää poistaa veden virtauksen varmistamiseksi.

Vieläkin helpompi tapa on rakentaa vesiaihe ruukkuun siten, että vesi vain pulputtaa ruukun pinnalla. Tällöin tarvitset vain isohkon, vähintään 15-20 litran vetoisen ruukun ja ruukkuun mahtuvan pienen pumpun. Aseta pumppu ruukkuun ja täytä ruukku vedellä niin, että pumpun suutinputki veden pinnan tasolla.

Varsinaista suihkusuutinta ei tarvita vaan pelkkä pumppaus saa veden pinnan pulputtamaan. Säädä pumppaus sopivalle voimakkuudelle niin, ettei vesi pulppua ruukusta pois. Huolehdi myös, ettei veteen pääse roskia, sillä ne tukkivat herkästi pumpun. Voit käyttää apuna hallaharsoa tai muuta "näkymätöntä" hyvin vettä läpäisevää materiaalia. Leikkaa hallaharsosta sopivan kokoinen pala ja viritä se metalliverkon tai muun kehyksen avulla ruukun sisälle (noin 10 senttiä ruukun yläreunasta) niin, että pumpun suutinputki jää harson yläpuolella. Veden pulputus häivyttää pinnan alla olevan harson ja mahdolliset roskat on helppo kerätä harsosta pois.

Vesiaihe ruukussa on tunnelmallinen ja myös helppo toteuttaa. (Kuva: Adobe Stock)
Vesiaihe ruukussa on tunnelmallinen ja myös helppo toteuttaa. (Kuva: Adobe Stock)

Näppärä valmisallas

Puutarhamyymälöissä ja rautakaupoissa on tarjolla monenlaisia valmisaltaita, joiden koko ja muoto vaihtelevat. Pienimmät ovat 150 litraisia, isommat useiden tuhansien litrojen vetoisia. Valmispakkaukset sisältävät yleensä perustarvikkeet; altaan, pumpun ja suihkun.

Valmisallasta varten kaivetaan kuoppa, joka on noin 10 senttiä laajempi ja syvempi kuin itse allas. Maasta poistetaan terävät kivet, juuret yms., jotka voivat vioittaa allasta. Kuopan pohjalle levitetään suodatinkangas ja 10 senttimetrin kerros hienohkoa hiekkaa. Hiekka tasataan ja tiivistetään. Allas asetetaan kuoppaan vaakatasoon esimerkiksi vesivaa´an avulla. Kun allas on oikeassa asennossa, altaan ympärillä oleva kuoppa täytetään seulotulla hiekalla ja tiivistetään kastelemalla hiekkaa. Jos allas ei pysy paikoillaan reunoja täyttäessä, valuta altaaseen jonkin verran puhdasta vettä. Maatäytön edistyessä täytetään samalla myös vesiallasta, jotta altaan reunat eivät painu sisään. Jos istutat altaaseen kasveja, täytä allas kokonaan vasta sen jälkeen kun olet istuttanut kasvit.

Maisemoi altaan reuna-alueet kivillä ja kasveilla. Käytä kivien alla valmista pengermattoa tai altaan väristä maisemointikangasta. Jos istutat altaan ulkoreunaan kasveja, muista varoa ettei multaa tai muuta maa-ainesta putoa veteen. Voit laittaa myös altaan pohjalle pestyjä, pyöreäksi hioutuneita kiviä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202111_73702.jpg
Etelänversosurmaa havaittu Suomessa ensimmäisen kerran tänä syksynä
Lounais-Suomessa on tänä syksynä havaittu ensimmäistä kertaa etelänversosurmasta kärsiviä mäntyjä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Taudin aiheuttaa havuparikas-niminen sieni, jonka synonyymeja ovat Sphaeropsis sapinea, Diplodia sapinea ja Diplodia pinea. Havuparikasta on aikaisemmin löydetty Suomessa piilevänä oireettomista männyn vuosikasvaimista ja kävyistä, joissa se on käyttänyt ravintonaan kuollutta orgaanista ainesta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun se löydetään tuhonaiheuttajana.
20207_65901.jpg
Vadelmasadosta tulossa hyvä
Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton tiedotteen mukaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa ja jatkaa nopeaa kypsymistään lähes koko maassa. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa. Poimi vadelmat talteen talveksi!
20203_61735.jpg
Humala (humulus lupulus)
Jo keskiajalla Suomeen levinnyt, hamppukasvien heimoon kuuluva humalakasvaa nykyisin niin viljeltynä kuin luonnonvaraisena Rovaniemen korkeudella asti. Ruohovartisen humalan versot kuihtuvat talven tullen - mutta kasvavat taas tukeen kiertyen jopa usean metrin korkeuteen!
20142_38104.jpg
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui
Uudistunut laki kasvinsuojeluaineista toi mukanaan mm. asetukset koulutusohjelmasta ja integroidun torjunnan yleisistä periaatteista. Samalla kaikkien vanhojen kasvinsuojelututkintojen voimassaolo päättyi vuonna 2012. Kaikkien ammattikäyttäjien ja myyjien on suoritettava uusi kasvinsuojelututkinto 26.11.2015 mennessä.
20227_78230.jpg
Tietoa kotipuutarhurin turvaksi
Taimien laatu on ratkaiseva onnistuneelle kasvutulokselle. Hyvät taimet ovat terveitä ja puhtaita eikä niissä saa olla haitallisia tuhoeläimiä, kasvitauteja tai rikkakasveja. Taimien pitää kotipuutarhassa oikein istutettuna juurtua ja alkaa kasvaa. Monivuotisille koristekasvien, hedelmien, marjojen sekä vihannesten taimille on asetettu kauppakelpoisuusvaatimuksia. Kesäkukkia lukuun ottamatta taimitarhakasveilla on aina oltava nimilappu.
202112_74239.jpg
Gratinoitu savusuikalekiusaus ja paahdettu raitajuuri
Perinteinen kinkkukiusaus on monelle lapsuudesta tuttua kotiruokaa. Tämä helppo ja herkullinen arkiruoka on nopea valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa meheväksi. Pouttu Savusuikaleet tuovat makuun miellyttävää savuisuutta ja pecorino-juustokuorrutus antaa viimeisen silauksen. Tarjoile kiusaus etikkapunajuuren sijaan näyttävällä hunajapaahdetulla raitajuurella!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton