• Etusivu
  • Ajankohtaista

Juhannuskokolle kelluva alusta helposti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.06.2011
20116_26549.jpg

PAROC®-kivivilla on tunnettu palamattomuudestaan. Sitä käytetäänkin lämmöneristämisen lisäksi myös vaativissa palosuojauskohteissa. Kiistattomien palo-ominaisuuksien lisäksi kivivillan suuri etu on se, että se ei ime itseensä vettä. Kastuessaankin se kuivuu muita eristemateriaaleja nopeammin.

Näiden ominaisuuksien ansiosta PUNARAITA™ sopii erinomaisesti vaikka kelluvan juhannuskokon alustaksi.

Lautan rakentamiseen voidaan käyttää jäykkää PAROC WAS 25t – seinälevyä. Lautan kooksi tulee tällöin 1200x1800 mm. Kaksi vähintään 50 mm paksua PAROC WAS 25t- eristelevyä laitetaan päällekkäin siten, että pinnassa oleva lasikuituhuovat ovat toisiaan vasten. PAROC WAS 25t –levyjä saa kaikista hyvin varustelluista rautakaupoista.

(Toim. huom. Muilla eristelevyillä emme tiedä asiaa kokeiltaneen, joten emme suosittele.)

Seuraavassa Rakentaja.fi-TV -esitykset kelluvan alustan rakentamisesta ja koekäytöstä:

Kelluvan alustan rakentaminen...

Käyttöönotto ja kokon polttaminen...

Lautan rakennustarvikkeet

Parocin seinävevy (PAROC WAS 25t), levykoko 600x1800 paksuus vähintään 2 x 50 mm, 2 pakettia (1 levy/paketti)

Esimerkin lautassa on lisäksi käytetty seuraavia tarvikkeita ja työkaluja:

  • Tukirauta + poranterä (rautaa pienempi, siksi että on tiiviisti kiinni eristeessä)
  • Lauta + leka
  • Tyvek-saumausteippi(tai vastaava)
  • Lautan kiinnitystä varten (riippuen lautan sijoituspaikasta)
  • Vaijeri + vaijerin lukko
  • Putket vaijerin läpimenolle + putkea pienempi poranterä

Tarvikkeita ja kokkolevyä voi tiedustella rautakaupoista.

Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20099_18550.jpg
Tehokas TC-oksasilppuri ei nirsoile
Uusi Turbine Cut -järjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. Boschin TC-oksasilppuri ei tukkeudu, vaikka syötät sille pehmeitä kasviversoja, lehtiä, risuja tai isompia ja kovempia oksia. Näin keväällä pihamaalta löytyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka voi toki kierrättää kompostin kautta mullaksi, mutta jotka voi myös hyödyntää nopeasti katteeksi. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella silppuria varten; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle ja silppuavat kaiken lyhyeksi ja pieneksi.
20225_60018.jpg
Tiedätkö jokamiehenoikeutesi?
Auringonpaistetta, metsäpolkuja, herkullisia marjoja… Mutta saanko noukkia marjoja tai kerätä sieniä koriini? Voinko kirmata tuon metsän poikki, vaikka pienen puron äärelle? Saankohan onkia tässä?Kaikilla meillä on käytössämme jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet (aiemmin jokamiehenoikeudet), mutta tiedämmekö varmasti mitä saamme tai emme saa tehdä?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Taikinamarja
(Ribes alpinium)Taikinamarja on 80–150 cm korkea, varpumainen, kaksikotinen pensas. Lehdet ovat vihreät ja kolmiliuskaiset, isohampaiset ja 2–4 cm pitkät. Lehdet ovat molemmin puolin nystykarvojen verhoamat. Taikinamarja on kaksikotinen kasvi. Kesäkuun alussa hedepensaisiin puhkeaa 20–30 pientä, kellanvihreää kukkaa ja emipensaisiin terttuja, joissa on 2–5 kukkaa. Taikinamarjan marjat ovat punaisia, mauttomia ja jauhoisia ja marjan hedelmäliha tuntuu tarttuvan kieleen taikinankaltaisesti, josta marjan suomenkielinen nimi lienee peräisin.
20215_70780.jpg
Voimaa tuhkasta
Tulipesiin kertynyt tuhka kannattaa hyödyntää; voit viedä vielä lämpimän tuhka-astian ensin vaikka kasvihuonetta lämmittämään. Metallisessa astiassa tiiviisti kannella peitettynä tuhka-astia antaa lämpöä noin vuorokauden ajan. Tämä lisälämpö saattaa olla tarpeen vaikka kasvukauden alussa tai syysilmojen viilentyessä.Jäähtyneen tuhkan voitkin sitten varastoida kuivaan paikkaan odottamaan sopivaa hyödyntämishetkeä. Kosteudelta suojattuna, tiiviissä astiassa tuhkan lannoitusteho säilyy pitkään.
201010_23313.jpg
Palsternakka on myöhäissyksyn herkku
Tänä vuonna palsternakan ammattimaisessa viljelyssä saadaan vain noin puolet palsternakan normaalisatomäärästä, koska siementen itämisessä oli ongelmia. Palsternakkaa riittää lähellä tuotettuna arviolta helmikuulle saakka ja sen jälkeen tuontituotteena. Palsternakan ammattiviljelijöitä on meillä tällä hetkellä vajaa sata.Palsternakan kasvukausi on pitkä. Kasvu kiihtyy syyskesällä, ja palsternakka kestää kylmääkin. Sato korjataan vasta juuri ennen peltojen jäätymistä. Palsternakkaa voi pitää kekrikauden herkkujuureksena. Kekri tarkoittaa sadonkorjuun juhlaa, joka kestää muinaissuomalaista tapaa noudattaen mikkelinpäivästä nykyiseen pyhäinpäivään saakka.
20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton