• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee itse kivinen pihapolku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2018
20118_27444.jpg

Astele omalla kivipolulla Kuva: Ikikivi

Kivi kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella!

Kivi on kaunis ja iätön materiaali, joka sopii niin perinnepihaan kuin modernimpaankin ympäristöön. Liuskekivillä voit siis rakentaa tasaista pintaa, kulkuväyliä ja oleskelualueita, mitä erilaisimpiin ympäristöihin. Niistä voi tehdä tasalevyisen käytävän - tai asentaa askelmitan välein poluksi. Kivipolku voi johtaa vaikkapa mökiltä rantasaunalle - tai kotiovelta pihaportille. Kiviä voi asentaa myös askelmiksi isompiin istutusryhmiin sekä kasvimaalle hoitotöitä helpottamaan.

Kivipolku sopii paikkoihin, joissa nurmi kärsii liiasta kulkemisesta. Oikein asennettuna liuskekivipolku ei tarvitse juurikaan hoitoa ja nurmikon leikkuukin onnistuu ajamalla suoraan kivien ylitse. Kivi on kaunis ja näyttävä pintamateriaali niin lattioissa, seinissä kuin muurien ja sokkeleiden verhouksessakin. Liuskekivi kestää kulutusta, kosteutta ja lämpötilojen vaihteluita, joten se sopii mainiosti kaikkeen piharakentamiseen. Käsistään kätevä pihanrakentaja tekee kiviset käytävät ja pihapolut myös itse!

Näin teet pihapolun kivestä

Pohjatyöt:

Kantavan kerroksen tarpeellisuus ja vahvuus riippuu pohjamaan rakenteesta; kantava maa-aines ei vaadi erillistä kantavaa kerrosta ollenkaan, kun taas routivalla savimaalla sen tekeminen on erittäin tärkeää. Jos siis olet aikeissa perustaa kivikäytävän tai polun savimaalle, niin poista aluksi pintamaata vähintään 20 cm syvyydeltä, levitä suodatinkangas ja lisää 10 cm:n kerros soraa tai mursketta. Tiivistä kantava kerros täryttämällä ennen asennushiekan levittämistä.

Jos taas teet kivikäytävän kantavamman maa-aineksen päälle, niin siinä tapauksessa riittää rikkaruohojen poisto käytävän levyiseltä alueelta. Suodatinkangas auttaa tässäkin tapauksessa käytävän jatkohoitoa, joten sen voi laittaa asennushiekan alle.

Mahdolliset reunakivet tai muu reunamateriaali asennetaan tässä vaiheessa.

Työn valmistelu ja kivien ladonta:

Asennushiekaksi levitetään koko käytävän alueelle 5-10 cm:n kerros kivituhkaa. Sitä ei tiivistetä.

Suunnittele polun muoto ennen työhön ryhtymistä; pura kivet lavoilta ja asettele niitä tulevan käytävän viereen. Kivet ovat kuin palapelin paloja - niiden näkeminen auttaa hahmottamaan oikeat paikat ja helpottaa sekä nopeuttaa kivien asentamista.

Ota seuraavat seikat huomioon kivien asettelussa:

  • Laita isommat kivet reunoille ja pienemmät keskelle
  • Vältä neljän kulman risteyksiä
  • Vältä pitkiä yhtenäisiä saumoja
  • Kiveykseen saa lisää arvokkuutta, jos tekee portaiden ja oven edustan sekä polun alkupään hieman leveämmäksi - ja käyttää kookkaampia paloja.
  • Ruohosaumoja varten kivien väleihin tulee jättää noin 5-7 sentin raot.

Asenna jokainen kivi erikseen niin, että tasaisempi pinta jää näkyviin. Teräviä kulmia voit muotoilla napauttamalla kiveä haluamastasi kohdasta moskalla tai reilunkokoisella vasaralla. Tee asennushiekkaan kiven keskelle pieni painanne, aseta kivi paikoilleen ja naputtele sitä kumivasaralla niin että se asettuu paikoilleen. Tiivistä sitten hieman hiekkaa kiven alle vasaran varrella tai vaikkapa istutuskauhalla. Jatka näin kivi kiveltä. Myös vedellä tiivistäminen auttaa kivien asettumista paikoilleen.

Kivipolun viimeistely:

Kun liuskekivipolun tai -käytävän jokainen kivi on paikoillaan, niin voit täyttää kivien välit. Mikäli kyseessä on askelmitan mukaan tehty liuskekivipolku, niin levitä kivien reunoille samaa multaa, kuin ympärillä on - jos taas olet tehnyt liuskekivistä käytävän, niin täytä välit kivituhkalla. Tiivistä saumat kastelemalla ja harjaa ylimääräinen aines kivien päältä pois.

Jos kivipolkusi on nurmikolla tai käytävä rajautuu siihen, niin levitä hyvää nurmimultaa kivien ympärille tai reunoille, kylvä ruohonsiemenet ja tiivistä. Etenkin kapeat ruohosaumat kuivuvat herkästi, joten muista huolehtia myös kastelusta.

Vinkki: Miltä kuulostaisi pehmeä sammal kivien välissä? Kaada kivien väleihin vedellä laimennettua maitoa tai vaikka olutta, johon olet sekoittanut hieman sammalsilppua "siemeneksi". Sammal ei juurikaan kestä kulutusta, joten tämä vinkki sopii parhaiten harvemmin käytettäville kivipoluille.

Valmis kivikäytävä kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella! Kuva: ikikivi
http://puutarha.net/otsikkosivut/TM_814_ikikivilaatua.htm
Valmis kivikäytävä kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella! Kuva: ikikivi
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81559.jpg
Koivun rungosta alaosista kasvaa piiskaoksia? Asiantuntija vastaa
Pihapiirissäni kasvaa pieniä luonnon koivuja, joiden rungosta lähtee ehkä noin metrin korkeudesta alaspäin paljon niin sanottuja ohuita piiskaoksia. Milloin näitä olisi hyvä katkoa ja millä/miten? Ovat niin rumia, kun ovat joka paikassa. Entä, jos yhdessä ryppäässä kasvaa vaikka 3–4 isohkoa koivun runkoa, olisiko hyvä harventaa siten, että jättää vain parhaimman näköisen ja suurimman? Ja jos, niin milloin ja millä välineellä olisi hyvä operoida?
2308_449370055_201311195141.jpg
Tee itse tuikkulyhtyjä - ja anna vaikka lahjaksi
Kauniiksi päällystettyjä lasipurkkeja voi käyttää tuikkulyhtyinä ja erilaisina säilytyspurkkeina. Koristellut lasipurkit soveltuvat kynien, askartelutarvikkeiden tai vaikka makaronien säilytykseen. Niitä voi käyttää maljakkoina ja toki niihin voi päällystämisen jälkeenkin säilöä syksyn satoa.Tuikkulyhdyt ovat erityisen näyttäviä ryhminä ja niitä voi ripustaa kauniiksi kokoelmaksi myös puutarhaan. Kynttilän kaveriksi lyhtyihin voi laittaa koristekiviä tai -hiekkaa. Kiva lahja syntyy itse tehdystä tuikkulyhdystä ja kauniilla paperilla päällystetystä tulitikkurasiasta yhdessä.Ps. Lyhtyyn voi kynttilän sijasta laittaa myös jouluvalosarjan tai led-kynttilän. Turvallisuussyistä led-kynttilää kannattaa käyttää etenkin pienemmissä lasipurkeissa. Pienellä suuaukolla olevassa lasipurkissa lämpö nimittäin nousee nopeasti ja siksi aina on olemassa räjähdysvaara. Myös parafiini- ja steariinikynttilät leimahtavat helposti lämmön noustessa.
lammas tuijottaa kameraa
Lampaanvilla herättää kiinnostusta kotipuutarhureissa
Yhdeksi kiinnostavaksi tuotteeksi edellisillä kevätmessuilla on noussut Lampaanvillan käyttö puutarhan hyvinvointiin. Saattaa kuulostaa erikoiselta ajatukselta, mutta lampaanvillasta on itseasiassa paljon hyötyä puutarhan istutuksille.Lampaanvilla on uusiutuva raaka-aine, jonka hiilijalanjälki on pieni. Se säästää energiaa ja kaikki tuotteet ovat täysin biohajoavia. Lampaanvilla edistää kasvien kasvua ja se sisältää tärkeitä ravintoaineita, kuten typpeä, fosforia ja kaliumia. Lampaanvillatuotteet varastoivat jopa 1/3 tilavuuttaan vastaavan määrän vettä, minkä ne sitten vapauttavat hitaasti ympärilleen.
20196_58551.jpg
Kasvatatko pian laitonta ruusua?
Kesäkuun 2019 ensimmäisestä päivästä lähtien on kielletty erään kaikille varmasti tutun ruusulajin maahantuonti ja myynti. Kyseinen ruusu tulee hävittää luonnosta vuoteen 2022 mennessä. Tämä haitallinen ruusu on nimeltään kurtturuusu, ja sen haitallisuus perustuu sen tapaan syrjäyttää Suomen alkuperäiskasveja nopealla ja aggressiivisella leviämisellään.
20115_25672.jpg
Herukoita ja karviaisia kotipihaan!
Meillä Suomessa viljeltyjä Ribes-suvun marjapensaita ovat:mustaherukka (Ribes nigrum),viherherukka (Ribes nigrum 'Vertti'),punaherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),valkoherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),karviainen (Ribes Uva-crispa-ryhmä)sekä herukkakarviainen (Ribes x culverwellii).Mustaherukan (mm. 'Öjebyn', 'Mortti') voimakas tuoksu ja maku, punaherukka (mm. 'Punainen Hollantilainen', 'Jonkheer Van Tets') sekä niitä miedompi valkoherukka (mm. 'Valkoinen Hollantilainen') lienevät useimmille tuttuja, mutta muut herukat saattavat monille olla outoja.
20232_69131.jpg
Hyötykasviviljely
Ei ole välttämätöntä omistaa pihaa tai viljelypalstaa, pienimuotoista hyötykasviviljelyä voi harrastaa myös parvekkeella ja ikkunalaudalla.Siementoimittajat ovat panostaneet hyötykasviviljelyyn ja myös ruukkuviljelijää hemmotellaan mitä moninaisimmilla lajikkeilla. Myös tomaatti- ja chiliharrastuksen lisääntyminen näkyy monipuolistuvana siemenvalikoimana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton