• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ympärivuotista vehreyttä ikivihreillä kasveilla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.01.2007Päivitetty 12.05.2022
20225_78138.jpg

Ikivihreiden kasvien erikoismuodot tuovat tervetullutta vaihtelua puutarhaan. Erikoinen väritys tai kasvutapa tekevät näkymästä mielenkiintoisemman. Hyvin ryhmitellyillä ikivihreillä voi myös kätevästi kätkeä esim. rakennusten seinässä olevia vesihanoja, tuuletusluukkuja ja pehmentää rakennuksen kulmaa tai tyhjää seinää.

Värien monotonisuutta ja yksitoikkoisuutta torjutaan yhdistelemällä eri vihreän värisiä, kokoisia ja muotoisia kasveja samaan ryhmään. Yhdistämisessä piilee kuitenkin aina vaaransa: jollei tunne kasvin luontaista kasvutapaa, saattaa käydä niin, että joku kasvi jättää vierustoverinsa täysin varjoonsa ja jopa tukahduttaa tämän kasvun. Kannattaa myös muistaa, että kasvien erikoismuodot ovat yleensä arempia kuin alkuperäinen laji tai lajike.

Matalakasvuiset ikivihreät kasvit

Matalakasvuiset ikivihreät kasvit sopivat ryhmiin ja rajaavaksi kasvillisuudeksi, kun korkeaa näkösuojaa ei tarvita. Niitä voidaan käyttää myös maanpeittokasveina. Tähän sopivat mm. vuorenkilpi (Bergenia) ja suikerotuhkapensas (Cotoneaster dammeri). Ikkunoiden alle kannattaa valita matalakasvuisia kasveja, jotta ne eivät varjosta sisätiloja. Älä kuitenkaan istuta liian lähelle sokkelia.

Korkeat ja leveät havukasvit toimivat hyvin taustakasveina ja näkösuojana. Pysty- ja kapeakasvuisilla kasveilla voidaan korostaa tiettyä aluetta tai kohdetta.

Ikivihreät kasvit ovat erityisen tärkeitä japanilaisissa puutarhoissa. Siellä värimaailma koostuu lähinnä vihreän eri sävyistä. Värien korostamiseen käytetään valkoista tai vaaleanharmaata soraa ja vihertävänharmaita kiviä. Ikivihreitä suositaan etenkin vesiaiheiden reunoilla.

Huomioi erilaiset kasvupaikkavaatimukset

Havukasvien kasvupaikkavaatimukset ovat hyvin erilaisia. Kaikki havut eivät siis suinkaan pidä happamasta maasta tai menesty puolivarjossa. Kuivassa maassa kestävät katajat ja männyt. Kosteampaa kasvualustaa kaipaavat marjakuuset, lehtikuuset, kuuset, pihdat, hemlokit, sembramännyt, valesypressit ja tuijat.

Kalkitusta maasta pitää mm. siperianpihta (Abies sibirica), valkokuusi (Picea glauca) ja douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii), happamasta taas mm. purppurapihta (Abies amabilis) ja mustakuusi (Picea mariana).

Valoa kaipaavat mm. katajat (Juniperus), lehtikuuset (Larix), palsamipihta (Abies balsamea), harmaapihta (Abies concolor), serbiankuusi (Picea omorika), okakuusi (Picea pungens) ja männyt (Pinus). Varjossa menestyvät muun muassa valesypressit (Chamaecyparis), marjakuuset (Taxus), tuijat (Thuja) ja hemlokit (Tsuga).

Suojaa ikivihreät kasvit

Alppiruusut

(

Rhododendron

) eivät kestä paahteessa, joten niiden paikka on rakennuksen pohjoispuolella tai havukasvien katveessa. Alppiruusujen ja nuorten havukasvien juuret ovat lähellä maan pintaa. Routa siis jäädyttää niiden juuristoalueen helposti. Havukasvit ja alppiruusut haihduttavat myös talvella, joten lehdet ja neulaset voivat kuivua ja ruskettua, kun juuristo ei pysty imemään vettä.

Lumi on erittäin hyvä suoja maan routaantumista vastaan. Myös havut ja pakkaspeitteet ovat avuksi.

Muista suojata ikivihreät kasvit kevätauringolta viimeistään helmikuun lopulla. Haihduttaminen on suurinta aurinkoisella kasvupaikalla ja tuulisella säällä.

Ikivihreitä kasveja, esimerkiksi puksipuita (Buxus), voi istuttaa myös ruukkuihin. Tällöin niiden talvehtiminen on epävarmaa. Juuriston jäätymisen aiheuttamat vauriot tulevat yleensä näkyviin vasta keväällä. Juuristo kannattaa suojata esimerkiksi kietaisemalla ruukun ympärille pakkaspeitto tai istuttamalla eristettyyn kukkapurkkiin. Suuremman ruukun voi eristää myös itse sisäpuolelta esimerkiksi styroksilla.

Arat kasvit kannattaa istuttaa jo keväällä, jotta kasvit ehtivät varmasti juurtua ennen talven tuloa.

Ohje

Ohje

Lisää havupuista ja pensaista täältä

Lisää tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta!

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton