• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkkuja omasta puutarhasta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
20119_27757.jpg

Punaherukka

Loppukesä ja syksy ovat monella kotipuutarhurilla täynnä pieniä napostelu- ja herkutteluhetkiä, sekä leivonta- ja säilöntätuokioita. Puutarhan sadosta pääsevät varmasti tulevanakin syksynä nauttimaan niin lapset kuin eläinkunnan edustajatkin - varmasti jokunen kahvivieraskin.

Makuelämysten ohella puutarhassa kypsyvä sato tarjoaa myös visuaalista nautintoa; tummanvioletit luumut, punaposkiset omenat, heleänväriset herukat tai kullankeltaset tyrnit tyrmäävät kaikki aistit!

Ihaile ja ihmettele, nauti ja napostele puutarhasi satoa ja käytä niitä rohkeasti leivonnassa. Tuorekäytön ohella satoa kannattaa säilöä, pakastaa, keittää mehuksi, soseuttaa hilloksi jne. Aromit ja ravinteet kannattaa ottaa talteen!

Puutarhan marjat, hedelmät ja vihannekset antavat vitamiinirikasta satoaan - ja lisää marjakasveja kannattaa aina istuttaa!

Gourmet -makuja ja kauniita yksityiskohtia

Hyytelöissä, jälkiruokakastikkeissa sekä tuoreena nautittuina mesimarjat hurmaavat, hilloissa ja marmeladeissa oikeuksiinsa pääsee karhunvatukan aromi ja makoisan yllätyksen tuottaa myös koristekasvina kasvatettu tuoksuvatukka. Yksi uusi, makoisa tuttavuus on myös marjasinikuusama, joka on erittäin talvenkestävä muoto tutusta sinikuusamasta. Sen kookkaat, vitamiinipitoiset marjat ovat herkullisia sellaisenaan tai hilloksi/mehuksi valmistettuna!

Juomissa ja jälkiruuissa sekä pöydän koristeena voi joidenkin kukkien ohella käyttää myös marjoja sekä kasvien lehtiä. Raikkaan keltaiset vadelmat boolimaljan pinnalla, upeat ja kookkaat karhunvatukat kakun koristeena tai muhkeat pensasmustikat piirakan päällä herättävät varmasti huomiota. Myös tutummat mansikat, vadelmat, herukat ja karviaiset täydentävät kauniisti kahvipöytää ja sen antimia. Ajankohdan satoa voi aina laittaa tarjolle myös sellaisenaan. Kokonaisia marjoja kannattaa myös pakastaa tulevaa käyttöä varten.

Mehukkaat ja makoisat vinkit

  • Vaaleisiin mehuihin saat väriä ja lisämakua lisäämällä pienenkin määrän marjatuomipihlajaa (saskatoon) tai aroniaa.
  • Hapokkaiden marjojen ja omenien sekaan voi lisätä marja- ja koristearoniaa - lisähapokkuus nostaa mehun terveydelle hyödyllisten fenoliyhdisteiden määrää.
  • Mehuihin voi lisätä myös pihlajan makeamarjaisempia lajikkeita.
  • Osa mehupuristamoista valmistaa mehua sekä hedelmistä että marjoista!

Marjatuomipihlajan

eli saskatoonin mehukkaita ja mietoja marjoja kannattaa yhdistellä ennakkoluulottomasti muihin marjoihin. Marjapiirakkaan ne antavat mantelimaisen vivahteen ja sellaisinaan ne sopivat myö vihreisiin salaatteihin sekä hedelmäsalaatteihin. Saskatoonsita valmistettuun hilloon kannattaa lisätä sitruunamehua tuomaan hieman kirpeyttä makuun.

Tutustumisen arvoinen on myös ruusukvitteni(Chaenomeles japonica). Sen suuret, tuoksuvat ja kypsänä keltaiset hedelmät sopivat hyvin hilloihin, marmeladeihin ja hyytelöihin. Loka-marraskuussa kypsyvät hedelmät sisältävät C-vitamiinia ja pektiiniä.

Runsaslajinen Ribes -suku

Mustaherukka
Mustaherukka

Meillä Suomessa viljeltyjä Ribes-suvun marjapensaita ovat:

mustaherukka (Ribes nigrum),
viherherukka (Ribes nigrum 'Vertti'),
punaherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),
valkoherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),
karviainen (Ribes Uva-crispa-ryhmä)
sekä herukkakarviainen (Ribes x culverwellii).

Mustaherukan (mm. Melalahti, Mortti, Ola, Öjebyn) voimakas tuoksu ja maku, punaherukka (mm. Punainen Hollantilainen, Jonkheer Van Tets) sekä niitä miedompi valkoherukka (mm. valkoinen hollantilainen) lienevät useimmille tuttuja, mutta muut herukat saattavat monille olla outoja. Esimerkiksi viherherukan, mm. ´Vertti´ on maultaan mustaherukan tyyppinen, mutta miedompi ja makeampi. Marjat ovat kypsinä kellertävänvihreitä. Väri muistuttaa siis raakaa marjaa, mutta kypsän viherherukan tunnistaa kyllä kypsän pehmeästä marjasta sekä hienoaromisesta mausta.

Karviainen oli maamme viljellyin marjalaji 1800-luvun loppuun asti. Nykyisin karviaisen suosio on jälleen kasvussa. Se on hyvä tuoreena ja sopii hyvin myös hilloksi, hyytelöksi, mehuksi tai nektariksi. Karviainen on myös varsin helppo pakastajan kannalta. Karviaisia on sekä punaisia (mm. Lepaan punainen) että keltaisia (mm. Hinnonmäen keltainen).

Suomessa kasvaa myös muita Ribes-suvun kasveja, joita käytetään koristeina.

Lue lisää:Hedelmä- ja marjakasvit Kasvikortistossa!

Lisää marja- ja hedelmäkasveja puutarhaasi

Puutarhan marjat ovat vitamiinirikkaita ja monikäyttöisiä. Niiden hyödyntäminen on helppoa ja kannattavaa - vaikka nauttisit niitä vain tuoreeltaan! Ujuta siis perinteisten puutarhakasvien joukkoon marjovia hyötykasveja; herukoita, karviaisia, aroniaa, marjatuomipihlajaa, marjasinikuusamaa, tyrniä, pensasmustikkaa, vadelmaa - hedelmäpuita unohtamatta! Maanpeitteeksi voi myös istuttaa vaikka mesimarjaa, kanadanmustikkaa tai metsämansikkaa. Puutarhan sadosta nauttivat niin aikuiset, lapset kuin eläinkunan edustajatkin.

_

Vadelmaa, aroniaa, pensasmustikkaa, mansikoita, kirsikoita... Mitä sinun puutarhastasi löytyy?
Vadelmaa, aroniaa, pensasmustikkaa, mansikoita, kirsikoita... Mitä sinun puutarhastasi löytyy?
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81650.jpg
Ison kuusen lannoitus? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on muutama iso kuusi. Jostain syystä niistä tippui kasvuosat latvoista nyt keväällä pois. Voiko sellaisen ison kuusen juurelle tehdä lehtikompostin, saisiko se siitä ravinteita juuristoon? Haluamme säilyttää puut, ovat komeat ja hyvinvoivat. Mietin kuitenkin, että pitäisikö niitä lannoittaa ja käykö tälläinen komposti juurelle?
20231_80610.jpg
Tunnetko kukkivat huonekasvisi? Tutustu köynnös- ja amppelikasveihin
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat kasvit? Osaatko hoitaa niitä? Kukkivien huonekasvien kolmannessa osassa esittelemme köynnöstäviä, säleikköön ja amppeliin sopivia kasveja.
20099_18915.jpg
Kaalilla koreasti - uutta ja klassista
Jokaiseen vuodenaikaan kuuluu juuri sille tyypillinen keräkaalinsa. Löyhäkeräisten ja rapsahtavien varhais- ja kesäkaalien jälkeen nyt eletään makeiden syyskaalien kautta. Vain syksyllä saa litteitä, erityisesti kääryleisiin sopivia kaaleja. Myöhäissyksy erottuu hapankaalin valmistuksen kulta-aikana. Talviruokaan on tarjolla jälleen omanlaisensa, tiivisrakenteiset, jopa jalkapallon kokoiset kaalinkupunsa.Klassikoiksi on päätynyt iso joukko kaaliruokia: lammaskaali, kaalikeitto, kaalilaatikko, kaalikääryleet, kaalipiirakka, kaalisalaatti, hapankaali. Ammattikeittiöissä yhdeksi rakastetuimmista salaateista on osoittautunut coleslaw-salaatti. Tämän perinteikkään amerikkalaisen kaalisalaatin nimi tulee saksalaisilta siirtolaisilta, jotka toivat reseptinsä Keskilänteen. Saksankielen kohl tarkoittaa kaalia.Miten kaali muuntuu tähän päivään? Ihan ensiksi on opittava pois ylikypsentämisestä, jos mieli tarjota kaalia makunautintona. On tosin niitäkin, jotka pitävät nimenomaan kauan haudutetusta kaalista. Keitetyn kaalin haju puolestaan on helppo muuntaa ruokahalua herättäväksi lisäämällä keitinveteen tilkka viinietikkaa tai sitruunaa. Keittämisen alkuvaiheessa pidetään kansi pois kattilan päältä. Joskus voit kypsentää valkokaalin lohkot uunissa paahtaen. Sivele pinta ensin kevyesti öljyllä, mausta suolalla ja pippurilla ja valele päälle hunajaa.
20241_83391.jpg
Kevättyöt pihassa, puutarhassa - ja parvekkeella
Lisääntynyt auringonpaiste ja lämpenevät ilmat paljastavat usein talven jäljiltä karun näyn: sulamisvedet makaavat kulkureiteillä (jotka jäätyvät öisin luistinradoiksi), hiekoitussora on levinnyt nurmikoille, aurauslumi ja lumikasoilla kiipeilleet lapset ovat katkoneet istutuksia ja parvekkeen lasitkin ovat pesun tarpeessa. Kevään edistyessä paljastuvat myös pakkasvauriot ja nurmikon kunto.
6_P_90947.jpg
Ystävänpäivätarjous Puutarha.Net -jäsenille
* Kaikki siemenet tarjoushintaan *Ystävänpäiväsunnuntaihin 14.2.2016 saakka Rakentaja.fi verkkokaupassa ovat KAIKKI siementen annospussit vain 2 €/pss (normaalisti 3 €/pss) sekä KAIKKI niittysiemenseokset 10 €/pss (normaalisti 12-15 €/pss). Tee tilauksesi nyt entistä edullisemmin ja pääset pian kylvöpuuhiin!Tutustu verkkokaupan siemenvalikoimiin...Kiitos Suomen Niittysiemen Oy - ja hyvää ystävänpäivää 14.2 kaikille!
20228_79321.jpg
Mikä on tämä vieras kasvi kukkapenkissä? Asiantuntija vastaa
Mikähän kasvi tämä on? Kasvi on ilmestynyt kukkapenkkiin. Se on noin 120–130 cm pitkä, pienet vaalean lilan väriset kukat. Näyttää myös, että penkissä kasvaa lisäksi pieniä samanlaisia kasveja, mutta tuo yksi on kasvanut tosi pitkäksi ja tuuheaksi. Onko se pahoin leviävä tai muuten haitallinen kasvi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton