• Etusivu
  • Rakentaminen

Joulurauhan julistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.12.2021
202112_74154.jpg

Turun joulurauhan julistuksessa tulee käyttää maskia

Joulurauhan julistaminen on historiallisesti ainutlaatuinen perinne; missään muualla joulurauhan julistus ei ole säilynyt lähes katkeamattomana keskiajalta asti.

Joulurauhan julistuksella on jo vuosisatojen ajan pyritty varmistamaan yhteiskuntarauhan säilyminen pitkien vapaiden aikana. Toinen syy perinteen syntymiselle on Raamatun enkelien Maassa rauha -kehotus jouluyönä. Tätä toivetta ei "Jumalan henki" pysty toteuttamaan, vaan joulun rauha on kiinni meistä itsestämme.

Turun perinteisessä joulurauhan julistuksessa tulee käyttää koronatilanteen takia maskia. Joulurauhan julistus ollaan järjestämässä jouluaattona normaalilla tavalla. Viime vuonna perinteinen julistus julistettiin ilman yleisöä. Turun kaupunki varautuu tänäkin vuonna myös muihin vaihtoehtoihin, jos koronatilanne heikkenee entisestään.

Tilannetta seurataan tarkasti

Turku seuraa tarkasti koronatilanteen kehittymistä Varsinais-Suomessa tulevien viikkojen aikana ja noudattaa kaikkia terveysviranomaisten määräyksiä toimissaan.

Lopullisen päätöksen yleisön läsnäolosta joulurauhan julistustilaisuudessa tekee pormestari Minna Arve. Tilaisuuden järjestelyistä tiedotetaan heti, kun niiden toteuttamistapa tarkentuu.

Jos joulurauhan julistus voidaan viedä läpi normaalisti yleisön läsnä ollessa, tilaisuudessa on vahva maskisuositus. Jokaisen paikan päälle saapuvan oletetaan käyttävän kasvomaskia Vanhalle Suurtorille saavuttaessa, koko tilaisuuden ajan ja sieltä poistuttaessa.

Tilaisuuden luonteen huomioon ottaen koronapassin tarkastaminen on käytännön syistä mahdotonta.

"Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asiainhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.
Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa."
201911_61302.jpg

Joulurauhan historiaa

Keskiajalla joulurauha julistettiin useimmissa pohjoismaisissa kaupungeissa. Julistukseen liittyi määräyksiä juhlapyhien vietosta. Muun muassa lattioille kiellettiin levittämästä olkia tulipalovaaran vuoksi. Julistuksen jälkeen kaupankäynti ja muu arkinen työ loppuivat. Joulun ajan rikkomuksista annetut tuomiot olivat ankarampia kuin muulloin. Rajoituksia yhteiskuntarauhan säilymiseksi tarvittiin, koska vapaapäivinä oli tilaisuuksia kepposiin ja kaikenlaiseen pahantekoon.

Vanhojen pohjoismaisten lähteiden mukaan joulurauha alkoi aatosta ja jatkui Nuutin päivään kestäen 20 vuorokautta. On myös merkintöjä joulurauhan päättymisestä loppiaiseen. Joulurauha on yksi pisimpään säilyneistä muistoista keskiaikaisista rauhanjulistuksista Suomessa. Joulurauhan lisäksi pohjoismaissa oli säännöksiä muun muassa kirkkorauhasta, käräjärauhasta ja naisrauhasta.

Joulurauhan julistamisesta on Turussa luovuttu vain vaaran edessä. Tällaisia hetkiä olivat Ison vihan aika 1700-luvulla, Suomen sota 1809, vuosi 1917 sekä talvisodan alku 1939, jolloin jouluaattona oli etulinjassa pakko käydä vastahyökkäykseen.

Joulun jälkeisissä uutisissa on usein kerrottu tulitauoista sotaa käyvissä maissa. Sodankäynnin keskeyttäminen jouluaattona on ollut kristillisissä maissa kirjoittamaton laki, jota on pyritty noudattamaan.

Nykyisen joulurauhan julistuksen sanamuodon väitetään pohjautuvan kuningatar Kristiinan käskykirjeeseen 1640-luvulta. Vanhin säilynyt julistusteksti on vuodelta 1834. Ennen julistusta laulettava Martti Lutherin virsi Jumala ompi linnamme tuli tavaksi vuonna 1903 sortokauden ollessa pahimmillaan. Vuodesta 1994 suomalaiseen joulurauhaperinteeseen on liittynyt eri kirkkokuntien piispojen ekumeeninen rauhanvetoomus Turun tuomiokirkossa.

Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.

Lähde: www.evl.fi (evankelisluterilainen kirkko)

Joulurauhaa kaikille!
Joulurauhaa kaikille!

Puutarha.net toivottaa kaikille mukavaa joulun aikaa; kynttilän valoa, piparin tuoksua ja runsaasti upeaa kukkaloistoa!

202012_61294.jpg
https://puutarha.net/
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83122.jpg
Kukkapenkin maaperän parannus? Asiantuntija vastaa
Miten parantaa kukkapenkkiä, kun se on kovasti ns. "turpeentunut"? Purkaako kokonaan ja vaihtaa koko maaperä? Onko mitään muuta konstia?
20215_70780.jpg
Voimaa tuhkasta
Tulipesiin kertynyt tuhka kannattaa hyödyntää; voit viedä vielä lämpimän tuhka-astian ensin vaikka kasvihuonetta lämmittämään. Metallisessa astiassa tiiviisti kannella peitettynä tuhka-astia antaa lämpöä noin vuorokauden ajan. Tämä lisälämpö saattaa olla tarpeen vaikka kasvukauden alussa tai syysilmojen viilentyessä.Jäähtyneen tuhkan voitkin sitten varastoida kuivaan paikkaan odottamaan sopivaa hyödyntämishetkeä. Kosteudelta suojattuna, tiiviissä astiassa tuhkan lannoitusteho säilyy pitkään.
20237_82658.jpg
Myrkkykeison hävittäminen? Asiantuntija vastaa
Epäilen, että yhdeltä puolelta puroon ja toiselta puolelta jokeen rajottuvalla tontillamme kasvaisi juuri puron ja joen reunassa myrkkykeisoa. Meillä on koira, joka tykkää uiskennella joessa ja kaivella siellä, nyt pelkäänkin, että koiramme joskus vahingossa söisi tätä kasvia.Onko olemassa tahoa/yritystä, mikä mahdollisesti kävisi tunnistamassa kasvin ja mahdollisesti myös poistamassa? Olen itse todella arka myrkkykasvien suhteen, enkä haluaisi olla kasvin kanssa missään kosketuksessa, saatikka itse poistaa.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Valoa kasveille?
Kun ulkona on pimeää päivästä ja viikosta toiseen, eikä päivän lyhyt valoisa aika riitä yhteyttämiseen, niin monet huonekasveistamme kärsivät ja riutuvat. Lämmin ja kuiva huoneilma ei myöskään auta asiaa, joten talvi voi koitua jopa kasvin kohtaloksi. Viherkasvien "kaamosmasennus" näkyy kellastuvina lehtinä ja alttiutena saada tuholaisia.
20235_81787.jpg
Kivikkotarhan perustaminen
Suomalaisilla pihoilla on paljon kalliota ja muita kuivia paikkoja, joihin on helppoa – ja järkevää – rakentaa kivikkopuutarha.Kivikkopuutarha voi olla suuri tai pieni; joko kokonainen puutarha tai pieni pala tontin auringonpaisteisesta nurkasta. Puutarhaan voi myös rakentaa pienen muodostelman, joka näyttää luonnon muovaamalta.
20205_64570.jpg
Oikein valitut kasvit kukoistavat pitkään
Kasvin viihtymiseen vaikuttavat sen perimän ja ilmaston vaikutusten lisäksi kasvupaikkatekijät. Jos kasvi ei ole sopeutunut talvikauden oloihin tai kevään ylös ja alas pomppiviin lämpötiloihin, sen talvehtiminen ulkona on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Mutta arahkokin kasvi, jonka kasvupaikkatekijät ovat kohdillaan, voi menestyä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton