• Etusivu
  • Rakentaminen

Joulun jätteet kiertoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2023
202312_79766.jpg

(Kuva: Pixabay)

Joulun ja joulupyhien aikana sekä sen jälkeen meiltä itsekultakin löytyy runsaasti hävitettävää materiaalia. Muistetaan kuitenkin, että suurin osa niistä on kierrätyskelpoista ja niille löytyvät omat kierrätyspaikkansa.

Käydäänpä asioita vähän kertauksena läpi. Mietitään samalla, voisimmeko kierrättää, uusiokäyttää tai toimia jotenkin ekologisemmin.

Kynttilät: vähennä, valikoija käytä materiaali uudelleen

  • Kynttilöiden loppuja voi sulattaa ja luoda niistä uusia kynttilöitä.
  • Suosi hautakynttilöinä oikeita, uudelleen käytettäviä lyhtyjä tai vaikka jäästä tehtyä lyhtyä (seurakunnalta voi saada myös ohjeita sopivista kynttilälyhdyistä). Joillakin seurakunnilla on järjestetty joulukynttilöitä varten oma energiakierrätyspisteensä.
  • Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden metalliset hatut ja ulkotulien foliot kelpaavat puhtaina pienmetallikeräykseen.
  • Muista myös, että tunnelman ja muistamisen voi hoitaa yhdelläkin kynttilällä.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Minimoi ruuantähteet

  • Pyri aina ostamaan oikea määrä ruokaa, säilytä sitä oikein ja pakasta ylimääräiset, jotta ruokajäte jäisi minimiin.
  • Suosi jouluruuissa kestovuokia. Kertakäyttöiset alumiinivuoat palautetaan puhdistettuina metallinkeräykseen.
  • Älä kaada kinkunrasvoja viemäriin. Kovetettuina (esimerkiksi jäähdytys ulkona tai imeytys talouspaperiin) rasvat voi kierrättää biojätteeseen. Sekajätteeseen rasvan voi toimittaa vaikka kertakäyttöpulloon, –pakasterasiaan tai hyvin suljettuun maitopurkkiin pakattuna.
  • Kerää ruuantähteet biojätteeseen.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Lahjapaperit sekajätteeseen

Joulupaperit ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja, mikä vaikeuttaa niiden hyödyntämistä raaka-aineena. Tästä syystä niitä ei saa laittaa paperinkeräysastioihin lehtien ja mainosten sekaan, eikä keräyskartonkiastioihinkaan.

Isommat ja siistimmät lahjapaperit kannattaa tietenkin säästää uudelleen käyttöä varten, mutta pienemmät paperit ja muoviset lahjanarut kuuluvat sekajätteeseen.

EKOVINKIT: Mitäpä jos voisit osaltasi kannustaa lahjansaajia kierrättämään tai uusiokäyttämään lahjapapereita? Näin ennaltaehkäistäisiin entistä tehokkaammin jätepaperin syntymistä. Näppäriltä onnistuu esimerkiksi paketointi ilman teippiä, jolloin paperien viikkaaminen seuraavan joulun pakettien kääreeksi on helpointa.

Kääreeksi voi myös valita ruskeapohjaista, "oikeaa" paperia tai paperimassasta käsintehtyä paperia. Ruskeapohjainen paperi sopii kartonginkeräykseen ja massasta tehty puolestaan paperinkeräykseen. Myös vanhoista julisteista, tapettirullan jäämistä, seinäkalentereista tai lehdistä saa hyviä ja hauskoja lahjapapereita, jotka käyvät nekin paperinkeräykseen. Myös uudelleen käytettävät kartonkikassit tai jäännöskankaista ommellut joulupussit ovat hyvä lahjojen peittämiseen.

Lahjanarut myös

Tavallinen kiiltävä muovinaru lajitellaan sekajätteen joukkoon. Paperiset lahjanarut sopivat kartonkikeräykseen.

Lahjanarulle voi toki myös keksiä uusiokäyttöä esimerkiksi seuraavan vuoden paketoinnissa tai vaikkapa joulukoristeiden askartelussa. Koristerusetit ja kangasnauhat voidaan ainakin kierrättää seuraavan vuoden paketteihin.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

EKOVINKIT: Lahjanaruksi käyvät myös vaikkapa jämälangat (pienet määrät luonnonkuituisia biojätteeseen, muut sekajätteeseen), erilaiset nauhat ja paperinarut. Välttämättä paketti ei tarvise narua ollenkaan.

Muut pakkausmateriaalit

Muoviset pakkausmateriaalit, kuten esimerkiksi muovikalvot ja -pussit, kuplamuovi ja styroksi kuuluvat muovikeräykseen.

Kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset tulee myös kierrättää. Mieti ensin, voisitko säilyttää pakkauksia uudelleenkäyttöä varten. Mikäli päädyt kuitenkin hävittämään pakkaukset, niin tilan säästämiseksi ne tulee aina litistää, pakata tiiviisti sisäkkäin ja laittaa keräyskartonkiastiaan.

(Kuva: Pxhere)
(Kuva: Pxhere)

VINKKI: Mitäpä jos päällystäisit vaikkapa kenkälaatikon kauniilla paperilla? Huolellisesti tehty ja koristeltu pakkaus kestää kierrossa useita vuosia!

Joulukalenteri ja joulukortit

Lasten joulukalenterin sisältä irroitetaan muovi- ja alumiinifolio-osat ennen päälipahvin kierrättämistä kartonkikeräykseen. Voit toki ensin leikata joulukalenterin yksityiskohdista kivoja pakettikortteja seuraavaksi jouluksi.

Joulukortitkin voi uusiokäyttää: liimaa kartonkia tai paperia taustapuolen peitoksi ja leikkaa jälleen yksityiskohdat pakettikorteiksi tai käytä koko kortti uudelleen joulukorttina. Voit myös kysyä päiväkodista haluaisivatko he hyödyntää tällaista jouluista askartelumateriaalia. Muuten joulukortit lajitellaan kartongin joukkoon.

Joulukuusi hyötykäyttöön

Taloyhtiöissä kuusille on useimmiten järjestetty erillinen nouto joulun jälkeen. Tavallisesti kuusi jätetään jätetilan viereen odottamaan noutajaansa. Muista kuitenkin riisua kuusi koristeista. Paikallinen jätelaitos antaa tarvittaessa asiasta tarkempia ohjeita.

Omakotitaloissa tai muissa pienkiinteistöissä kuusi on helpointa ja järkevintä hakettaa pensaiden juurelle (tai omaan kompostiin) tai karsia kuusi ja polttaa kuiva runko tulisijassa.

Muovikuuset ovat yleensä PVC-muovia ja kuuluvat rikkoutuneina siksi sekajätteeseen.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Sähkö- ja elektroniikkajäte erilliskeräykseen

Esimerkiksi rikkinäiset jouluvalot viedään erilliseen, niille osoitettuun ongelmajätteen keräyspaikkaan (SER-piste). Ennen kuin heität pimenneen valosarjan kokonaan pois, niin ota selvää löytyykö siihen vaihtolamppuja.

Uutta sarjaa ostettaessa kannattaa myös aina ostaa muutama vaihtolamppu. Selvitä myös, miten uusi sarja toimii: jos yksi lamppu sammuu, sammuuko koko sarja vai jäävätkö loput ehjät lamput palamaan?

VINKKI: Jos poltat valoja paljon, niin muista, että tutkimusten mukaan LED-valosarjat kuluttavat vähiten sähköä.

Lisätietoa kierrättämisestä:kierrätys.info

Rakentaminen
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
202212_80495.jpg
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20211_68191.jpg
Metallin kierrätys - tuubista toimeen!
Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.
20222_76838.jpg
Rakennustyömailta päätyy jätelavoille miljoonia euroja vuosittain
Jätelavoille kulkeutuu Suomessa vuosittain miljoonien eurojen arvosta täysin käyttämätöntä rakennustarviketta ja -materiaalia. Tavaran saaminen kiertoon säästää ympäristöä ja alentaa rakennuskustannuksia. Tähän on viimein herätty myös Suomessa.
20227_79033.jpg
Varo valvomattomia SER-talkookeräyksiä
Kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden avolavakeräysten järjestäjä laillisesti. Lähimmän virallisen, maksuttoman vastaanottopisteen voi etsiä verkkopalvelussa kierrätys.info.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton