• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puutarhanhoidosta helpompaa!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Robert Bosch Oy / Työkalut
Päivitetty 20.02.2023
20232_80903.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Puutarhanhoidon suosio on vahvassa kasvussa, ja kaupunkien pikkupihat sekä parvekkeet halutaan istuttaa kasvamaan kauneutta ja lähiruokaa aidoimmillaan. Boschin uusista puutarhatyökaluista sekä Biolanin nerokkaista kaupunkiviljelyuutuuksista löytyy keskenään yhteensopivia, käteviä ratkaisuja puutarhanhoitoon.

Nurmikko kesäksi kuntoon

Jokaisen haaveena on kaunis, mutta helppohoitoinen nurmikko. Kun talven lumipeitteen alta paljastuva nurmi on kuivahtanut sen verran, että se kestää kävelyä tiivistymättä, on hyvä aika aloittaa kevätkunnostus. Ensimmäiseksi kuollut nurmiaines ja mahdollisesti syksyllä maahan jääneet yksittäiset lehdet poistetaan nurmikolta. Koska vanhojen nurmikoiden yleisin ongelma on maan tiivistyminen, haravointia tehokkaampi tapa nurmikon virkistämiseen on ilmastus. Tämä käy kätevimmin Boschin nurmikon ilmaajalla, joka tekee tiivistyneeseen maahan nurmikon hyvinvoinnille tärkeitä ilmastusviiltoja. Ilmastus poistaa tehokkaasti myös sammalta.

Boschin nurmikon ilmaajan jaloteräksiset terät leikkaavat nurmen pintaan -10 - +5 mm syvyiset urat ja pohjustavat näin nurmikkoa uutta kylvöä tai lannoitusta varten. (Kuva: Bosch)
Boschin nurmikon ilmaajan jaloteräksiset terät leikkaavat nurmen pintaan -10 - +5 mm syvyiset urat ja pohjustavat näin nurmikkoa uutta kylvöä tai lannoitusta varten. (Kuva: Bosch)
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Ilmastuksen jälkeen nurmikko lannoitetaan. Pitkävaikutteisia lannoitteita käytettäessä kertalannoitus keväällä riittää. Luonnonmukaisesta Biolan Nurmikkolannoitteesta ravinteita vapautuu pikkuhiljaa koko kesän ajan, eikä kasvu rehevöidy liikaa. Nurmikkolannoiterakeessa on mukana myös kalkkia, joten erillistä ylläpitokalkitusta ei tarvita.

Jotta ilmaamisen vaikutus kestäisi mahdollisimman pitkään, ilmastuksen jälkeen levitetään kate. Kate valuu ilmastusviiltoihin ja estää viiltoja painumasta uudelleen kiinni. Hiekka- ja savipohjaisilla nurmikoilla paras kateaine on Biolan Multa Nurmikolle. Sitä levitetään noin sentin kerros. Levitys haravalla tehostaa kateaineen painumista nurmikon tyvelle. Kate myös lisää nurmiheinien versomista ja parantaa kulutuksen kestoa.

Kompostoimalla oksasilppu hyötykäyttöön

Sekalaisesta puutarhajätteestä, kuten ruohosilpusta, rikkaruohoista, kasvien naateista ja varisseista lehdistä, saa kompostoimalla hyvää multaa seuraavan vuoden maanparannusaineeksi.

Puutarhakompostorin käyttö aloitetaan levittämällä pohjalle kerros karkeaa ainesta, esimerkiksi oksasilppua. Oksasilppua ja pensaidenkin juurille katteeksi sopivaa haketta saa omalta tontilta kätevästi Boschin oksasilppurilla, joka paitsi pätkii, myös rikkoo pilkkomansa oksien rakenteen paremmin kompostoituvaksi.

Puutarhassa syntyvää jätettä lisätään kompostiin kerroksittain. Jokaisen 10–15 cm kerroksen väliin lisätään 5 cm kerros ilmavaa ja kosteutta tasaava kuiviketta. Välikerroksiin tulevan oksasilpun tai hakkeen joukkoon sekoitetaan noin puolet hapanta turvetta. Turpeen tehtävä on tasata kosteuseroja ja myös sitoa mahdollisia hajuja itseensä.

Boschin oksasilppuri rikkoo oksat paremmin kompostoituviksi. (Kuva: Bosch)
Boschin oksasilppuri rikkoo oksat paremmin kompostoituviksi. (Kuva: Bosch)

Silputtu kompostoituu nopeammin

Varsinkin kuivat lehdet, oljet ja muut lehtivihreätön materiaali vaatii kompostoituakseen lisäravinteita. Kompostijätteen lahoamista nopeutetaan lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko Kompostiherätettä tai Luonnonlannoiterakeita.

Silputut lehdet kompostoituvat kokonaisia nopeammin. Boschin lehti-imuri, joka on kätevä apuväline etenkin kivikkoryhmien, kiveyksien ja pihalaatoitusten siivoamiseen syksyn lehdistä, on hyödyllinen myös kompostoinnin kannalta, sillä se silppuaa lehdet noin kymmenesosaan alkuperäisestä tilavuudesta. Samoin käy oksahakkeelle, joka silppuuntuu lehti-imurissa hienojakoisemmaksi ja paremmin kompostoituvaksi.

Kastelemalla varmistetaan, että kompostista tulee sopivan kostea. Kuiva jäte ei lahoa, kun taas liika märkyys estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte alkaa mädäntyä.

Biolanin Puutarhakompostorissa puutarhan biojäte kierrättyy katekompostiksi ja mullaksi. (Kuva: Biolan)
Biolanin Puutarhakompostorissa puutarhan biojäte kierrättyy katekompostiksi ja mullaksi. (Kuva: Biolan)

Kompostin käyttö puutarhassa

Kompostimulta on täysin valmista, kun kaikki kompostoitavat jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi mullaksi. Tähän kuluu aikaa 1–3 vuotta kompostoimisen aloittamisesta.

Kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena kuitenkin jo huomattavasti aikaisemmin niin sanottuna katekompostina. Katekomposti on puolikypsää kompostia, jossa ruoka- ja ruohomaiset puutarhajätteet ovat hajonneet, mutta seosaineena käytetty puuaines erottuu karkeana. Myös BiolanPikakompostorista tyhjennettävä jäte on tällaista katekompostia.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Katekompostia levitetään nimensä mukaisesti maan pinnalle katteeksi, esimerkiksi puiden, pensaiden tai perennojen juuristoalueelle. Sopiva katekerroksen paksuus on 2–5 cm. Kate pitää maan kosteana ja vilkastuttaa pieneliöiden, etenkin lierojen, toimintaa. Puolikypsä komposti saataa vielä sisältää joitakin kasvin kasvua haittaavia aineita, siksi sitä ei sekoiteta kasvualustaan. Jos katekompostia levitetään kasvimaalle, se voidaan syysmuokkauksen yhteydessä mullata kevyesti maahan.

Robert Bosch Oy / Työkalut
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
20226_45906.jpg
Lehtipensasaidan leikkaaminen
Istutusleikkaus tehdään aina keväällä joko istutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä. Piiskataimet leikataan noin 10 sentin korkeudelta ja haaroittuneet aitataimet 2–3 silmun päältä. Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaaltaja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astiataimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei tarvitse leikata.
20084_10429.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppua voi puutarhassa käyttää sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Istutusalueen katteena se pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena.
20233_81053.jpg
Kultaköynnös - helppo huonekasvi
Luonnonvaraisena Salomonsaarilla kasvava kultaköynnös on monimetrinen köynnös. Kasvutapansa ja helppohoitoisuutensa ansiosta kultaköynnöksestä on tullut monen kodin piristäjä. Kultaköynnös on kasvutavaltaan liaanimainen ja voi kasvattaa jopa 20 metrin pituiset versot.
200610_564.jpg
Kauden parhaat salaatti-ideat
Lehtisalaatin heleänvihreä väri ja jääsalaatin iloinen rapsahdus saavat kaamoskansalaisen kesämielelle. Rucola ja romaine, lollo rosso ja mitsuna, tahtsai, frisee ja tammenlehvät herättävät mielenkiinnon jo sanoina.Jääsalaatin suosio on kasvanut kymmenisen vuotta eli siitä alkaen, kun jääsalaatti tuli markkinoille. Suomalaisten suosikkisalaatteja ovat myös ruukkulehtisalaatti ja keräsalaatti.Erikoissalaateista pyrähdyksen on tehnyt rucola. Rucolassa on luonnetta ja se antaa ruokiin italialaisen twistin. Roomansalaatin suosio on kasvussa sekin. Kukapa ei tuntisi caesarsalaattia ja arvostaisi roomansalaatin ryhdikkyyttä vaikkapa leivän päällä.
20234_81553.jpg
Viikon kysymys: Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi?
Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton