• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin perustat kukkaniityn - OSA 2/5

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.08.2018
20122_29570.jpg

OSA 2: Maan muokkaus

Vaikka niittykasvit ovatkin melko vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen, niin niille pitää kuitenkin kunnostaa kasvupaikka; maa pitää muokata ja rikkakasvit poistaa.

Tässä Näin perustat kukkaniityn -artikkelisarjan toisessa osassa käydään läpi maan muokkaamiseen liittyvät seikat.

Niittykukkien siemeniä annospusseina ja valmiina seoksina löydät Jäsentukusta

Muokkaa kasvualusta

Muokkaa pintamaa siltä alueelta, jolle aiot niittykasvin siemeniä kylvää (katso siementen riittoisuus).
VINKKI: Jos kylvät rinteeseen, niin tee siihen vakoja vaakasuoraan koko rinteen poikki. Näin sadevesi ei vie siemeniä mukanaan alas.

Vanhaa niittyä - tai vaikka sammaloitunutta nurmikkoa - voi piristää ja täydentää uusilla kasveilla. Tällöin kasvustoon tehdään lapiolla kylvölaikkuja, joista poistetaan kaikki kasvusto (sammalet, heinä- ja ruohomättäät jne.) sekä juurakkoinen pintamaa. Kuoppa tasoitetaan lisämaalla.

20122_29738.jpg
http://www.rakentaja.fi/jasentukku/piha_ja_puutarha/siemenet/niittykukat/3647/

Poista rikkakasvit

Kylvettävältä alueelta kitketään ja poistetaan kaikki rikkaruohot aina mahdollisimman hyvin, etteivät ne valtaisi aluetta niittykasvien kustannuksella. Rikkaruohojen torjunta on tässä vaiheessa huomattavasti helpompaa, kun ei tarvitse vielä varoa mitään kukkien taimia.

Yksivuotiset rikkakasvit, kuten saunakukat, häviävät itsekseen niityltä muutamassa vuodessa, mutta monivuotiset on kitkettävä pois juurineen. Poista siis huolellisesti kaikki voikukat, leskenlehdet, juolavehnät, ohdakkeet, valvatit, horsmat, vadelmat ja pujot. Mikäli käytät kemiallisia torjunta-aineita, niin noudata huolellisesti valmistajan ohjeita.

Kesannointi ja pintamaan vaihto

Rikkaruohojen valtaamaa aluetta voi kesannoida yhden tai useamman kesän ajan ennen siementen kylvämistä. Maa muokataan aina, kun alueelle ilmestyy rikkakasvustoa - eli useampaan otteeseen kasvukauden aikana.

Pahoin rikkaruohottuneelta alueelta voi pintamaan poistaa koko juuriston syvyydeltä. Yleensä se tarkoittaa 20 - 30 cm kerroksen poistamista. Uudeksi pintamaaksi niittyä varten levitetään 5-10 cm hiekkapitoista maata.

Poista rikkaruohot juurineen - vieressä tarpeellisia työvälineitä.
http://www.rakentaja.fi/jasentukku/piha_ja_puutarha/siemenet/niittykukat/3647/
Poista rikkaruohot juurineen - vieressä tarpeellisia työvälineitä.

Niityn perustaminen lyhyesti:

Perustaminen

  • Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä tai syksyllä syys - lokakuussa.
  • kylvettävä niittyalue muokataan ja rikkakasvit poistetaan.
  • Siemenet ovat pieniä, joten sekoita ne esimerkiksi hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi.
  • Kylvä siemenet pintaan, sillä useat siemenet vaativat valoa itääkseen.
  • Siemenet itävät hitaasti. Pienet taimet kehittyvät kesän kuluessa.

Hoito ja kukinnan alku
  • Niitä alue syksyisin elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä.
  • Poista niittojäte muutaman päivän kuluttua.
  • Rehevät alueet kannattaa niittää ja niittojäte poistaa myös alkukesällä.

Kukinnan alku

Yksivuotiset kukat kukkivat jo 1. kesänä. Monivuotiset aloittavat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

Muista olla kärsivällinen; niittykukat kehittyvät hitaasti ensimmäisenä kesänä!

20122_29745.jpg
http://www.rakentaja.fi/jasentukku/piha_ja_puutarha/siemenet/niittykukat/3647/

Näin perustat kukkaniityn on artikkelisarja, jonka muut osat ilmestyvät myöhemmin:
OSA 1: Kasvien valinta
OSA 2: Maan muokkaus
OSA 3: Siementen kylvö
OSA 4: Niityn kehitys
OSA 5: Niityn hoito

Lisätietoa niittykasveista ja niityn perustamisesta: www.suomenniittysiemen.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20_P_130639_1.jpg
Miten pensasmustikoita lannoitetaan?
Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja toki hyötyy myös marjalannoksesta, se auttaa satoon. Mutta pensasmustikkaa ei missään nimessä kalkita. Eli esimerkiksi tyrniin verrattuna tämä on iso ero. Tyrni vaatii kalkkia, mutta pensasmustikalle sitä ei anneta.On olemassa myös havu-rodolannoitteita, jotka on tarkoitettu happaman maan kasveille, mutta itse mielelläni käyttäisin ainakin marjalannosta.Kuitenkin määräävämpää on se, että löytyy kaliumia ja fosforia, eli K:ta ja P:tä paljon. Ne ovat aineita, jotka auttavat nuppujen muodostumista, kukintaa ja myöskin marjasatoa. Eli kaliumin ja fosforin osuus pitää olla isompi ja marjalannoksessa näin on.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20212_42482.jpg
Liian hapanta?
Meillä Suomessa maa on usein hapanta eli sen pH on alle 6. Useimmat puutarhan koriste- ja hyötykasvit viihtyvät pH-alueella 6–7, joten kasvualustaa kalkitaan säännöllisesti sopivan pH:n ylläpitämiseksi.Puutarhoistamme löytyy kuitenkin myös joukko kasveja, jotka viihtyvät happamammassa maassa. Happaman maan kasvit ovat lajeja, jotka viihtyvät pH-alueella 4−5,5. Näitä kasveja ei siis kalkita, vaan niiden kasvualustaa parannetaan vain lisäämällä kalkitsematonta turvetta tai multaa.
20113_24663.jpg
Pihatyöt ovat aina osa rakennushanketta
Pihatyöt ovat aina osa rakennushanketta. Istutuksien ja päällystystöiden takia ne mielletään usein viimeiseksi työvaiheeksi. Todellisuudessa pihatyöt alkavat heti, kun tontille tullaan. Maanrakennus- ja perustustöillä luodaan olosuhteet, jolle halutut istutukset, leikkialueet ja kulkuväylät viimeisessä vaiheessa rakennetaan.
Hiekkainen rinne
Viikon kysymys: Ketunmultarinteeseen sopivat kasvit?
Ketunmultarinteemme on aamu auringossa ja sen yläpuolella kasvaa pähkinäpensaita ja mustikkaa, katajaa ja sieniä. Koivun taimet häiritsevät rinteessä ja saniaiset yrittävät vallata alaa. Peurat käyvät syömässä vuorenkilpien kukat. Haluaisin sitoa rinteen niin, että ketunmulta ei talvella lumen kanssa valuisi alas, koska se saa ylhäällä olevat kivet, jotka tukevat reunaa, valumaan pihalle.En välitä kovasti leviävistä kasveista, jotka voisivat levitä metsän puolelle. En kuitenkaan halua myöskään saniaisten valtaavan alaa, vaikka ne kuihtuvatkin talveksi, mutta estävät muiden kasvien valon ja kehityksen. Olen tulppaaneja istuttanut rinteeseen, mutta haluaisin syksyllä kukkivia ja eriaikaisesti kukkivia kukkia.
20215_70869.jpg
Kun mieli halajaa vesille: tärkeää muistaa myös tänä juhannuksena
Kesän lämpö hellii ja houkuttaa nauttimaan myös viilentävästä vedestä. Veneily sekä uiminen nousevat jälleen aktiviteettien joukkoon. Mutta tiesitkö, että joka vuosi Suomessa hukkuu 100–150 ihmistä? Heistä jopa kolmannes erilaisten vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena.Toukokuun viimeisenä lauantaina vietettiin Pelastusliivipäivää, jonka tarkoituksena oli muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä. Pelastusliivipäivää on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien aina alkukesällä. Teemapäivän taustalla on kansainvälinen Ready, Set, Wear it -tapahtuma.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton